externe

Cometa? Nu, este doar un alt avion al Rusiei care a fost doborat duminica de Stinger-ele rezistentei din Ucraina – Video

Inca un avion de lupta al Rusiei a fost doborat duminica de apararea ucraineana. Este vorba despre un avion Su-34, conform conturilor de Twitter ale fortelor din Ucraina.

Avionul Su-34 a fost doborat langa orasul Izyum, a anuntat armata ucraineana. Pilotii rusi ar fi reusit sa se catapulteze, insa cel mai probabil vor fi capturati in curand de soldatii ucraineni.

Izyum este un oras din regiunea Harkik, relativ aproape de granita cu Rusia si la nord de asa-zisele republici populare Donetk si Luhansk.

Ministerul de Externe din Ucraina a anuntat sambata bilantul pierderilor armatei ruse in cele 19 zile de razboi. Armata ucraineana a reusit sa distruga 58 de avioane militare, 83 de elicoptere, 362 de tancuri si peste 1200 de vehicule cu incarcatura militara.

Citeste si: Rusii sunt socati de pierderile din Ucraina: „71 de ofiteri si soldati au fost ucisi in fiecare zi, ti se raceste sangele. Asemenea pierderi zilnice de vieti omenesti pe o perioada atat de scurta nu au fost vazute nici in Afganistan in 1979-1989”

ONU va avea saptamana viitoare mai multe reuniuni consacrate razboiului declansat de Rusia in Ucraina, fara sa existe vreo garantie in acest moment ca ele vor duce la adoptarea unei rezolutii, potrivit unor diplomati, relateaza AFP.

Luni, Consiliul de Securitate va discuta despre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Presedinte in 2022 al OSCE, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, ar urma sa ia cuvantul la reuniune, a precizat una dintre surse.

Reuniunea este anuala, dar va lua o intorsatura speciala odata cu razboiul din Ucraina, urmand ca cel mai probabil sa fie lansate noi apeluri la pace.

De doua saptamani, un proiect de rezolutie franco-mexican despre ajutorul umanitar este discutat intre unii membri ai Consiliului de Securitate. Nu a fost avansata nicio data pentru vot, care initial era sperat pentru inceputul lunii martie.

Vineri, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat pentru AFP ca nu a vazut inca textul finalizat.

Conform unei versiuni a textului, obtinuta de AFP, Consiliul va deplange „consecintele umanitare dezastruoase ale ostilitatilor impotriva Ucrainei”, cerand „o incetare imediata a ostilitatilor” si „orice atacuri impotriva civililor”. Rezolutia ar cere de asemenea protejarea „civililor, printre care personalul umanitar si persoanele vulnerabile, inclusiv copiii”.

Rezolutia risca un veto din partea Rusiei, care respinge orice text politic, potrivit unor diplomati, unii sugerand ca acesta sa fie supus direct Adunarii Generale a ONU (193 de membri). In cadrul Adunarii Generale nu exista veto, rezolutiile neavand caracter obligatoriu ca cele ale Consiliului de Securitate.

La 2 martie, Adunarea Generala a aprobat cu o majoritate covarsitoare de voturi o rezolutie care condamna „agresiunea” rusa si care „cere” Moscovei „sa o opreasca imediat”. 141 de tari au votat pentru, cinci impotriva, iar 35 s-au abtinut.

Consiliul de Securitate s-ar putea reuni si pentru a discuta despre incalcarile drepturile omului, potrivit unor diplomati.

Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI), britanicul Karim Khan, care ar participa la o astfel de reuniune, a cerut vineri partilor in razboi din Ucraina sa nu foloseasca arme grele in zonele locuite.

CPI, care are sediul la Haga, a fost creata in 2002 pentru a judeca persoane inculpate in special pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii sau acte de genocid.

Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, dar a recunoscut oficial in 2014 competenta Curtii pentru crimele comise pe teritoriul sau.

Moscova si-a retras in 2015 semnatura de pe Statutul de la Roma. Rusii nu pot fi astfel inculpati decat daca sunt arestati pe teritoriul unui stat care respecta jurisdictia CPI.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

10 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

10 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

10 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

7 ore ago

Israelul vrea libertatea de a lovi Libanul chiar si dupa incetarea focului, spune Franta

Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…

10 ore ago

Esarfa cu tricolorul romanesc a primarului din Marghita a aparut la TV alb-negru

Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…

10 ore ago