Comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a anuntat ca va facilita tranzitia industriilor europene catre un mod de „economie de razboi” pentru a sprijini Ucraina, relateaza Kyiv Post.
Aceasta initiativa are ca scop stimularea productiei de arme de catre companiile europene pentru Ucraina, dupa cum relateaza Agentia Nova.
Breton a declarat, intr-un mesaj video difuzat in cadrul Forumului industriilor de aparare din UE si SUA, ca atunci cand a conceput noua strategie industriala europeana de aparare, el si Josep Borrell au convenit ca unirea industriilor de aparare europene si ucrainene trebuie sa fie un obiectiv-cheie.
„Aceasta reuniune a liderilor nostri industriali este un prim pas, deoarece duce cooperarea UE-Ucraina in sectorul apararii la nivelul urmator”, a declarat Breton.
„Fac presiuni pentru ca industriile de aparare din Europa sa intre intr-un mod de economie de razboi, astfel incat sa poata produce mai repede si mai mult, cu scopul de a continua sa sprijine Ucraina, acum si pe termen lung, indiferent ce se intampla”, a adaugat el.
Breton a subliniat necesitatea de a consolida capacitatea de productie de munitii si importanta aprobarii de catre statele membre a contractelor de export de munitii catre Ucraina.
„Ne vom asigura ca vom replica abordarea privind munitiile in alte segmente, pentru a ne spori capacitatile de productie”, a spus el.
Comisarul european a dezvaluit ca aceste eforturi se aliniaza cu obiectivele noii strategii industriale europene de aparare.
„Strategia este menita nu doar sa sprijine pregatirea industriala europeana in domeniul apararii, ci si sa consolideze legaturile dintre industriile de aparare europene si ucrainene”, a declarat el.
Breton a adaugat ca programul a stabilit o prioritate clara pentru dezvoltarea ulterioara a cooperarii.
Luand cuvantul in cadrul Forumului UE-Ucraina privind industriile de aparare de la Bruxelles prin intermediul unei videoconferinte, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a aplaudat acestor declaratii. El a afirmat ca Rusia nu poate fi oprita doar cu „declaratii politice”, ci ca este nevoie de o „putere de foc superioara”.
„Ritmul actual de militarizare a Rusiei este cel mai ridicat din perioada sovietica. Ne aflam deja intr-o noua cursa a inarmarii, fie ca ne dam seama sau nu, fie ca ne place sau nu”, a declarat Kuleba.
Ministrul a facut apel la UE sa descurajeze impotriva unei „Rusii agresive”, afirmand capacitatea Europei de a se apara.
Invazia Ucrainei de catre Rusia a subliniat deficientele UE in ceea ce priveste productia si achizitia de munitii, ceea ce a dus la actualele penurii cu care se confrunta Ucraina.
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…