Comisia Europeana a dat publicitatii raportul MCV pe Justitie. Efectele pozitive ale guvernarii Ciolos, la un pas de a fi spulberate de ordonantele PSD
Comisia Europeana a publicat astazi cel mai recent raport pe care l-a elaborat in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) privind Romania.
Pentru prima data dupa zece ani, raportul Mecanismului de Verificare si Cooperare, redactat anual de Comisia Europeana, mentioneaza reforme „ireversibile” in cazul Romaniei. Pentru ca monitorizarea sa fie ridicata, nu era necesar doar ca reformele sa fie durabile, ceea ce se spune de doi ani, ci si ireversibile, mentioneaza RFI.
Recomandarile din acest an, cuprinse in raportul care va fi publicat astazi la ora pranzului, merg in directia ridicarii monitorizarii. Ele vizeaza cele patru jaloane stabilite pentru Romania: combaterea coruptiei la nivel inalt si a micii coruptii, reforma justitiei si buna functionare a ANI.
In raport sunt mentionate cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta privind gratierea si amnistia mascata prezentate de Guvern pe 18 ianuarie, dar Comisia nu comenteaza pe marginea lor. Comisia trage insa un avertisment serios: „Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate”.
Comisia acuza dur campaniile de presa impotriva asupra magistratilor duse de politicieni si mass-media: „Atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie. ”
Potrivit hotnews.ro, prim-vicepresedintele Timmermans a declarat: „In cei 10 ani care au trecut de cand Romania este membra a UE si a intreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a facut progrese majore. Tendinta pozitiva constatata in ultimii trei ani, de a lupta impotriva coruptiei si de a apara independenta sistemului judiciar, a continuat si in ultimul an. Dinamica creata pana in prezent permite reorientarea eforturilor catre principalele masuri care mai trebuie luate pentru indeplinirea obiectivelor MCV si, in consecinta, pentru incheierea acestui proces important in timpul mandatului actualei Comisii, in conformitate cu obiectivul stabilit de presedintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritatile romane pot intreprinde, intr- un mod ireversibil, masurile ramase, astfel incat sa nu puna sub semnul intrebarii progresele inregistrate pana in prezent. Sper ca in 2017 vom vedea celeritatea, determinarea si garantiile interne necesare pentru a duce la bun sfarsit reformele necesare, si pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor. ”
Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar dori ridicarea MCV-ului pana la plecarea sa de la Bruxelles, in octombrie 2019.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook