Comisia Europeana, avertisment dur catre Bucuresti: „Reforma pensiilor speciale nu se negociaza, ci se face ca la carte sau ca in PNRR”

politica

Comisia Europeana le-a transmis un avertisment dur autoritatilor de la Bucuresti in legatura cu reforma pensiilor. „Reforma pensiilor speciale nu se negociaza, ci se face ca la carte sau ca in PNRR”, au spus oficialii europeni, conform unor surse citate de Digi24.

Forma adoptata recent de Senat nu ii pacaleste pe oficialii europeni, acestia cer schimbari radicale.

Cea mai mare problema este ca reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale raman nesemnificative.  Printre aceste prevederile adoptate de Senat se arata ca pensiile speciale diferite nu ar mai trebui sa fie cumulate iar pentru pensiile care depasesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Comisia Eurpeana nu accepta aceasta varianta, mai ales ca nu este specificat impactul bugetar.  Potrivit surselor, Comisia nu va considera acest jalon indeplinit fara ca impactul bugetar sa fie semnificativ redus.

Comisia a cerut comitetului interministerial sa opreasca temporar proiectul din procesul legislativ pentru a transpune amendamentele institutiei europene si cele ale Bancii Mondiale. Sursele Digi24 sustin ca vor avea loc discutii in Coalitie in urmatoarea perioada.

Senatul a votat, pe 29 martie, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate in cadrul coalitiei. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru si 37 impotriva si a mers apoi la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL si PSD si admise la comisii figureaza eliminarea textului prin care magistratii din CSM beneficiau de pensie de serviciu dupa un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, optiunea pentru o singura pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuala a inflatiei.

Guvernul arata in expunerea de motive ca, in prezent, prin actele normative care reglementeaza pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natura sa creeze avantaje in favoarea acestora, in unele cazuri fara o justificare obiectiva si rezonabila, incalcandu-se principiul egalitatii de tratament intre asiguratii sistemului public de pensii”.

Potrivit documentului, „conform jalonului 215, pana la sfarsitul trimestrului IV 2022 trebuie intreprinse demersurile necesare pentru intrarea in vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizatii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru sase categorii: corpul diplomatic si consular, functionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, procurori si judecatori, personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul Curtii de Conturi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: