Comisia Europeana da in judecata Polonia din cauza ca nu respecta principiul suprematiei legislatiei UE, cu care a fost de acord la aderare
Comisia Europeana a dat in judecata Polonia din cauza unor hotarari ale judecatorilor polonezi considerate de experti drept un „polexit juridic”, care submineaza in mod fundamental ordinea juridica a UE, scrie The Guardian.
Decizia de a trimite miercuri Polonia in fata Curtii Europene de Justitie (CJUE) – descrisa de un expert ca fiind o „bomba” – vine in contextul in care guvernul nationalist de dreapta al Poloniei se lupta pentru a obtine 35,4 miliarde de euro din fondurile de redresare Covid ale UE, care au fost inghetate din cauza preocuparilor legate de instantele influentate de guvern.
Ultimul pas juridic creste presiunea asupra guvernului polonez, care se va confrunta cu alegeri in toamna acestui an si care se straduieste sa convinga autoritatile UE sa deblocheze miliardele de euro acordate sub forma de granturi si imprumuturi.
Actiunea in justitie a UE este un raspuns la o decizie din iulie 2021 a tribunalului constitutional polonez, care a declarat neconstitutionale masurile impuse de CJUE, ceea ce reprezinta o incalcare fundamentala a principiului suprematiei legislatiei UE, pe care Varsovia l-a asumat atunci cand a devenit stat membru.
Expertii juridici au descris decizia din iulie 2021 drept un „polexit juridic” care ar putea fi un prim pas spre iesirea Poloniei din Uniune, in ciuda sondajelor de opinie care arata popularitatea UE in intreaga tara.
Comisia a deschis o actiune in justitie impotriva Poloniei in decembrie 2021, dar abia acum a decis sa trimita Varsovia in fata CJUE, dupa mai bine de un an de discutii fara rezultat.
Anuntand decizia miercuri, Comisia a declarat ca Curtea Constitutionala a Poloniei a incalcat legislatia UE, iar guvernul nu a reusit sa raspunda preocuparilor autoritatilor comunitare.
„Fiecare persoana din UE ar trebui sa se bucure de principiile fundamentale si de drepturile ordinii juridice a UE, inclusiv de dreptul la o instanta care este independenta, in conformitate cu legislatia UE”, a scris pe Twitter comisarul european pentru justitie, Didier Reynders.
Disputa privind statul de drept dateaza de la revenirea la putere a partidului nationalist polonez Lege si Justitie in 2015, cand a inceput sa instaleze judecatori loiali in instante. Oficialii UE considera ca tribunalul constitutional polonez nu mai este o instanta independenta si impartiala, din cauza unor „nereguli” in numirea presedintelui si a judecatorilor constitutionali.
Ca urmare a preocuparilor legate de independenta instantelor poloneze, Comisia a retinut 35,4 miliarde de euro alocate ca subventii si imprumuturi pentru recuperare, in asteptarea unor reforme ale sistemului judiciar polonez. Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit trei conditii pentru deblocarea fondurilor: desfiintarea unei camere disciplinare pentru judecatori din cadrul Curtii Supreme a Poloniei, modificarea sistemului disciplinar judiciar si repunerea in functie a judecatorilor suspendati.
Insa guvernul polonez – divizat intre fortele moderate, disperate sa acceseze fondurile UE, si cele de linie dura, care se opun unui compromis – nu a reusit pana acum sa ajunga la un acord asupra reformelor care sa indeplineasca conditiile UE.
Pentru a spori incertitudinea, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat saptamana trecuta sa semneze un proiect de lege cheie privind reforma judiciara, despre care guvernul spera ca va indeplini cererile UE si va debloca fondurile. Duda a trimis proiectul de lege la controversatul tribunal constitutional polonez pentru a se pronunta asupra compatibilitatii sale cu constitutia Poloniei.
Jakub Jaraczewski, cercetator in cadrul ONG-ului Democracy Reporting International, cu sediul la Berlin, a calificat drept „bomba” ultimul pas juridic al Comisiei, criticand totodata executivul UE pentru ca actioneaza prea lent.
El a subliniat opinia larg raspandita conform careia sprijinul ferm al Poloniei pentru Ucraina si ajutorul acordat milioanelor de refugiati ucraineni ar fi putut incetini reactia Comisiei. „Da, stiu, razboi, tancuri, Polonia este in prima linie, cat de mult poti ingramadi o tara care are atat de multe greutati in acest moment”, a scris el pe Twitter. „Dar Rusia va fi infranta si problema statului de drept polonez nu va disparea odata cu asta. Asadar, e minunat ca se intampla asta, dar ar fi putut fi mai devreme”.