Comisia Europeana ii face de ras pe Dancila si Dragnea in cazul „listei negre” prezentate de Antena 3. Precizari oficiale de la Bruxelles

politica

Comisia Europeana afirma ca documentul MCV din 2012 cu care Antena 3 si PSD fac mare valva in aceste zile „a facut parte din schimburile tehnice obisnuite in cadrul MCV”.

Raspunsul vine dupa ce Antena 3 a prezentat un document ce ar tine de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), prin care se solicitau informatii, cu nume si prenume, despre stadiul unor procese de mare coruptie din Romania. Documentul dateaza din 2012.

„Acest document a facut parte din schimburile tehnice obisnuite in cadrul MCV in urma cu cativa ani (2012), in legatura cu obiectivul nr. 3 – ‘consolidarea progreselor deja facute, continuarea anchetelor intr-un mod profesionist si non-partizan a anchetelor asupra acuzatiilor de coruptie la nivel inalt’.

Asa cum stiti, MCV este un proces al carui scop este monitorizarea progreselor facute de Romania intr-un anumit set de obiective, agreate de ambele parti”, arata Christian Wigand, purtator de cuvant in cadrul Comisiei Europene, citata de Digi24.

Premierul Viorica Dancila i-a transmis luni o scrisoare ministrului Justitiei prin care ii solicita sa ii comunice daca, in perioada 2012-2018, Comisia Europeana a cerut informatii cu privire la situatia juridica in cazuri de presupusa coruptie la nivel inalt.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca a primit scrisoarea premierului si ca va transmite „cu siguranta” un raspuns in cursul acestei zile, dupa o „verificare riguroasa”.

„Este o lista intr-un document MCV, din cate am inteles, de persoane care erau in diferite faze ale unor proceduri judiciare, dosare sau procese pe rol. Dna prim-ministru ne-a informat ca Guvernul sau/si ministrul justitiei vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificari la Comisia Europeana in legatura cu acest document, in care sa incerce sa afle si sa aflam cu totii ce a stat la baza intocmirii acestei liste, care sunt informatiile pe care s-au bazat si de ce s-a facut aceasta solicitare, pentru ca deja din ce in ce mai multi – dintre cei care si-au exprimat deja un punct de vedere – considera si se poate considera ca aceea a fost o imixtiune brutala in actul de justitie din Romania si se poate spune chiar ca, de fapt, era o inducere a unei directii ca acele persoane sa fie neaparat condamnate. Noua ni se pare ceva fara precedent, ceva foarte grav si din acest motiv sustinem demersul pe care l-a anuntat doamna prim-ministru”, a spus si presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: