Comisia Europeana, mesaj clar pentru PSD-istii nervosi: „Modificarea PNRR nu ar fi deloc in interesul Romaniei”
Ramona Chiriac, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, anunta intr-un interviu publicat luni de nees.ro ca modificarea PNRR, solicitare lansata de liderii PSD, nu ar „deloc” in interesul Romaniei.
„Mesajul presedintei Comisiei Europene a fost clar de a porni la implementarea acestui Plan asa cum a fost el negociat. Pe de alta parte, pentru a fi corecti, eu va pot mentiona Articolul 21 din Regulamentul privind mecanismul de redresare si rezilienta, articol care vorbeste despre modificarea PNRR in cazul in care un stat membru, din cauza unor circumstante obiective, nu mai poate atinge partial sau total tintele”, a declarat Chiriac pentru news.ro.
„De mentionat ca procedura de modificare a PNRR ar presupune o reluare a intregului traseu institutional, (…) ceea ar duce la intarzieri reale in atingerea tintelor”, a subliniat Chiriac.
Intrebata daca ar fi in interesul Romaniei ca PNRR sa fie modificat, Chiriac a raspuns transant: „Deloc, pentru ca finantarile vin in functie de atingerea unor obiective care sunt structurate foarte clar pe trimestre. Romania a reusit deja sa schimbe PNRR, dupa ce Comisia Europeana creionase lista sa de asteptari. Practic, Romania a reusit sa renegocieze finantari solide pentru tot ceea ce tine de infrastructura, de transport si pentru tot ceea ce tine de sectorul energetic. Sunt modificari ale unei viziuni initiale a Bruxelles-ului, deci e un dialog constant intre Comisie si statele membre, nu doar o impunere de sus in jos”.
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vilceanu, a confirmat joi ca liderii PSD au renuntat sa mai ceara „renegocierea” PNRR. El a spus ca au fost depasite discutiile legate de renegocieri ale PNRR si ca mai sunt trei jaloane de indeplinit, dar care nu tin de Guvern, ci de acordul dintre BERD si Fondul European de Investitii.
Guvernul a incheiat toate jaloanele pe care Romania le mai avea de atins pentru decembrie 2021 in aplicarea Planului National de Redresare si Rezilienta, a anuntat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.
„Astazi este inca un moment in care Guvernul Romaniei dovedeste ca trateaza cu maxima seriozitate si asumat rolul activ si important pe care il avem in operationalizarea si implementarea actiunilor din PNRR.
Cred ca am depasit momentele in care discutam despre renegocieri sau alte discutii legate de PNRR si dovedim astazi, cred eu am dovedit si pana acum, dar si astazi cu atat mai mult ca suntem concentrati pe implementarea acestui program, care inseamna reforme asteptate de romanii de 30 de ani si investitii foarte importante pentru fiecare dintre noi. Ceea ce este important este faptul ca pentru jaloanele pe care le aveam de atins pentru decembrie 2021 am reusit sa atingem aceste jaloane, toate jaloanele care au depins de Guvernul Romaniei.
Aici fac aceasta precizare pentru ca sunt trei jaloane care reprezinta o discutie intre BERD si FEI nefinalizata. In momentul in care vom avea la nivelul Comisiei finalizata aceasta discutie si ne vor fi puse la dispozitie aceste acorduri de garantii de contributie, atunci vom putea sa atingem si aceste jaloane. Dar vreau sa subliniez faptul ca nu sunt jaloane care sa fi tinut de o vointa sau de chestiuni legate de Guvernul Romaniei”, a afirmat Vilceanu, dupa sedinta de Guvern.
Ministrul a explicat ca Executivul a avut 7 jaloane de inchis in sedinta de joi.
„Am avut astazi 7 jaloane pe care le-am inchis si aici ma refer la OUG privind Legea serviciului de alimentare cu apa si canalizare, legea 241 din 2006, Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025, acel jalon legat de capacitatile de productie dezafectate de pe baza de carbune a fost atins si ne-au fost puse la dispozitie si documentele care atesta acest lucru. Tot astazi am operationalizat grupul (…) de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. Tot astazi am adoptat hotararea de Guvern privind aprobarea strategiei de securitate cibernetica. Astazi a fost adoptat memorandumul privind contractul de finantare privind acordul de finantare intre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru crearea fondului privind capitalul de risc”, a adaugat Vilceanu.
El a mai afirmat ca, in urma cu cateva zile, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a publicat in Monitorul Oficial Ordinul privind comitetul de lucru referitor la modificarea si o noua lege a pensiilor, iar Ministerul Sanatatii a publicat ordinul privind criteriile de prioritizare pentru Centrul de permanenta.
„De asemenea alte sase obiective fusesera deja atinse si aici fac o scurta trecere in revista, ma refer la infiintarea CMIR la Ministerul Transporturilor, intrarea in vigoare a legii privind securitatea retelelor 5G, Unitatea de implementarea reformelor la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, casele de marcat de la Ministerul de Finante, la ANAF si, de asemenea, Ordonanta Guvernului privind fluxurile financiare din PNRR si la Ministerul Justitiei intrarea in vigoare a hotararii de Guvern privind Strategia anticoruptie,” a adaugat Vilceanu.
El a spus ca este vorba de 21 de jaloane pe care Romania le avea de indeplinit pana la finalul anului.
„O precizare vreau sa fac in legatura cu contractarea consultatiei pentru Legea pensiilor: a fost in sedinta de data trecuta adoptat un memorandum care specifica foarte clar care este calendarul de contactare acestei consultante. Practic, prin acel memorandum ne-am asumat in cadrul Guvernului ca consultanta va fi contactata cu Banca Mondiala”, a afirmat Vilceanu.
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, explicat detaliat, la inceputul lunii noiembrie, de ce PSD si Marcel Ciolacu s-ar face de ras la Bruxelles sau, mai rau, ar putea strica totul, daca forteaza renegocierea PNRR.
„Trei fake cu renegocierea PNRR – secrete si pensii
1. Nu, nu exista nici o anexa secreta la PNRR. Asta e o prostie, totul e public, documentul legal la Comisie (tabel de jaloane si tinte de 700 de pagini) si la MIPE (acelasi tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior – toate. E in limba romana totul. PSD, nu mai inventati anexe secrete, totul e acolo, puneti mana si cititi.
2. PSD insista sa modifice PNRR pentru a limita consultanta la maxim 3% si pentru a introduce ADR-urile in ecuatie. Nu e nevoie. Consultanta nu e, e asistenta tehnica acolo unde au cerut ministerele ca nu se pricep si Comisia a acceptat. De pilda Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen si pentru legislatia ulterioara. Daca Ciolacu zice ca nu e nevoie si ca face Ministerul Energiei singur, ok, sa faca si banii aia se vor reloca la jumatatea implementarii. Eu am scos multe cereri de asistenta tehnica, au ramas doar cele argumentate si unde chiar nu exista expertiza in ministere. Poate are PSD experti in hidrogen si facem economie.
Am fost curios si am adunat toate liniile de asistenta tehnica. NU se apropie nici pe departe de 1%. Ciolacu vrea sa limiteze la 3%. Ce fumeaza oamenii astia? Daca Ciolacu vrea sa modifice PNRR ca sa nu depaseasca 3%, e ok: sa faca cerere la Comisie. Vor rade si o vor aproba. Cererea e deja indeplinita.
Cat despre ADR-uri, la fel. E decizia Ministerului Dezvoltarii daca le implica. O poate face fara sa modifice PNRR. Le-am explicat asta celor de la PSD cand au venit sa citeasca PNRR inainte de depunere: daca vrea Ministerul Dezvoltarii se poate, nu e in PNRR nici ca da, nici ca nu.
Va faceti de ras sa declarati public ca vreti sa schimbati ceva ce nu este acolo.
Ca amuzament: Asa zisul om de afaceri pe care vrea sa il puna PNLSD la Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a produs vreodata ceva, face avere din vamuirea banilor dati de stat la firme. El se agita cu schimbarea PNRR pentru ca poate poate va capusa comisioane pentru mediul de afaceri. De unde i-am dat peste degete, omul voia sa vamuiasca si sumele pentru mediul de afaceri din PNRR. Ghinion, nu se poate. Vom merge cu Banca Europeana de Investitii, nu cu capuse. Poate sa puna PNLSD capusa ministru, nu are ce sa faca.
3. Pensii si PNRR. Evident ca se pot mari pensiile si cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Creste punctul de pensie. Ce punem in formula e decizia noastra: inflatie, crestere economica, alti indicatori – ponderea dintre ei. Romanii trebuie sa stie pe aceasta formula cat creste punctul de pensie. La data fixa si pe baza statistica. Avem o marja maxima de 9,4% din PIB. E loc de crestere. Nu e loc de crestere din burta.
Aici e buba si de asta se zvarcolesc la negocieri. A zis Ciolacu acum o saptamana ca trebuie sa creasca cu 30%. Apoi s-au mai calmat, vor 11%. PNL le explica ca nu e loc de atat. Si are dreptate. Dar si PNL vine cu procent din burta, mai mic. Rares Bogdan zice ca e o diferenta ideologica. Domnilor, nu stiu cum sa va explic asta delicat asa ca o zic direct: bateti campii! Nu e de dreapta sau de stanga functie de procent. Nu e de dreapta sau de stanga sa puteti decide din burta sau nu. E despre responsabilitate versus minciuna populista. Pensiile romanilor nu mai trebuie sa depinda de negocierile dintre voi.
Ce faceti voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: cresteri incerte, cand si cand, scoase din burta, pe calcule politice. Si este fix ce nu mai trebuie sa se intample, dupa PNRR. Pensiile trebuie sa creasca predictibil, pe formula statistica. In lege: creste punctul de pensie pe formula X. La data fixa, anual sau bianual. Romanii stiu cum le este punctul de pensie.
Nu ce suma viseaza Grindeanu sau Ciolacu noaptea.
Deci, negociati formula statistica, vedeti ce loc aveti in buget si mariti punctul de pensie. Da, trebuie sa faceti niste alegeri. Asa e la putere, resursele sunt finite. Nu, Marcele, oricum o dai nu ti se va accepta sa negociezi in PNRR principiul ca schimbi punctul de pensie din burta, cum ai tu chef. Ca nu dai bani din buzunar, e vorba despre finantele publice. Du-te la Bruxelles cu asta poate te intorci cu cresterea obligatorie a varstei de pensionare – noi am inchis PNRR fara asta, dar tu nu inspiri incredere tocmai pentru ca vii cu idei crete si pentru ca esti sef la partidul care a creat problema. Guvernul spaniol nu a reusit sa evite cresterea varstei obligatorii de pensionare in PNRR. Eu am reusit. Nu este in PNRR. Du-te viteaz si redeschide capitolul pensii in PNRR, poate te intorci cu surprize. Restul e gargara politicianista.
PNRR are conditia asta tocmai ca discutiile cu fantezii si poante pe care le aveti voi acum sa nu mai devalizeze bugetul. Ceea ce e bine pentru Romania!
Tocmai alaltaieri ati votat o lege la Senat prin care faceti cadou camarilei de sugative terenul Romexpo – evaluat la 450 – 500 milioane de euro. Ce facem din PNRR cu 478 milioane de euro? Dotam TOATE scolile din Romania cu laborator informatic. Stai, ca mai este: 1100 de scoli vor avea smartlab, unde copiii vor invata VR, imprimare 3D – chestii de viitor. Acest smart lab vor fi si centre de pregatire pentru profesori, pentru lumea de maine. Toate astea costa cat tunul dat de voi la Romexpo. Macar nu blocati PNRR!”, a transmis Ghinea pe 12 noiembrie.
Marcel Ciolacu anuntase anterior ca PSD are in plan sa renegocieze Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) imediat dupa ce va ajunge la guvernare alaturi de PNL.
„Vom merge si vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toata certitudinea! Vom merge impreuna si vom demonstra ce este sustenabil si ce nu este, ce ne angajam si ce nu ne angajam. Pai dumneavoastra vreti eu sa imi asum tot ce a facut USR-ul in fostul guvern? Eu i-am vazut la televizor! Dom’le, ei nu au fost pe la guvernare!”, a anuntat Ciolacu la Romania TV.
El a sustinut ca PNRR poate fi renegociat cu Comisia Europeana.
„Exista la Comisia Europeana aceasta posibilitate: in sase luni anunti… nu este in sase luni sa puna in aplicare ce ati spus dvs. in 6 luni si intr-un an de zile se poate renegocia. Pai ori facem o treaba ispravita, cap-coada, ceva cu o logica economica, ori atuncea dom’le, am incercat, astea sunt argumentele si ne vedem fiecare de drumul lui!”, a mai spus Ciolacu.