Comisia Europeana, reactie taioasa in urma adoptarii ordonantei negre. Guvernul Dancila recurge la „interventii distorsionate si inadecvate”

news

Interventiile distorsionate si inadecvate pe piata gazelor naturale pot pot pune in pericol investitiile si pot amana dezvoltarea productiei de gaze din zacamintele offshore din Marea Neagra afectand, totodata, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranta aprovizionarii si solidaritatea in Uniunea Energetica, arata Comisia Europeana, precizand ca a luat nota de proiectul ordonantei de urgenta referitor la pretul gazelor, prezentat in 18 decembrie, si ca o va evalua in mod amanuntit, in special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale si Directivei privind electricitatea.

„Comisia a subliniat intotdeauna importanta de a permite tuturor producatorilor romani de gaze naturale sa concureze pe piata interna si pe piata externa si, in acest context, si-a exprimat ingrijorari cu privire la asa-numita Central Market Obligation (CMO), potrivit careia toti participantii in piata trebuie sa vanda cel putin 50% din productia anuala pe una din cele doua burse romanesti. Din cauza acestor obligatii CMO, la care se adauga prevederile din proiectul Ordonantei de Urgenta (prezentat in 18 decembrie, n.r.), exista riscul ca tranzactiile derulate in afara acestor platforme centralizate sa devina, cel putin, neprofitabile. Mai mult, ele pot crea discriminari fata de producatorii locali si pot limita comercializarea gazelor naturale produse in Romania ceea ce ar fi in detrimentul productiei la nivel national. Interventiile distorsionate si inadecvate pe piata gazelor naturale pot pune in pericol investitiile si pot amana dezvoltarea productiei offshore de gaze din Marea Neagra, afectand, totodata, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranta aprovizionarii si solidaritatea in Uniunea Energetica (cum este de exemplu faza II a proiectului BRUA de interes comun)”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentantii Comisiei Europene.

Acestia subliniaza, totodata, ca Romania are un potential foarte mare pentru a juca un rol important in dezvoltarea pietei europene de gaze naturale datorita productiei sale onshore si offshore de gaze naturale. In acest context, este de importanta capitala ca „Romania sa dezvolte infrastructura adecvata si sa aplice un cadru legislativ coerent, implementand in totalitate regulile pietei interne”, comenteaza CE.

Expertii Executivului comunitar mentioneaza, in plus, faptul ca „un cadru legislativ stabil, asa cum este asigurat de regulile UE, este de asemenea vital pentru a genera investitiile necesare”. CE reaminteste, in context, ca UE a sustinut eforturile in acest sens garantand statutul de proiect de interes comun (PCI) gazoductului BRUA si sustinand faza 1 a constructiei in Romania cu o alocare financiara de 181 milioane de euro de la Facilitatea Connecting Europe.

Guvernul a decis vineri, prin Ordonanta de Urgenta privind masurile fiscale, plafonarea la 68 de lei a pretului la gaze si la energia electrica pentru urmatorii trei ani pentru toti consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali pretul va fi, de asemenea, plafonat insa va fi un mix intre pretul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, pretul de import si costul de inmagazinare.

Totodata, toate companiile din energie vor plati o taxa de 2% pe cifra de afaceri.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Valcov, a precizat ca decizia privind plafonarea pretului la gazele naturale nu contravine regulilor europene iar Legea concurentei chiar recomanda acest lucru pentru ca in Romania este o situatie de oligopol, in special in domeniul gazelor.

„Avem doi mari producatori, Romgaz si OMV care produc 95% din gazele pe care noi le consumam. Aflandu-ne intr-o astfel de situatie, Legea concurentei spune ca exista doua posibilitati: una sa se inghete pe trei ani de zile, iar cealalta sa se inghete esalonat, semestrial, dar nu mai mult de trei ani de zile. Guvernul Romaniei a optat pentru prima varianta si anume din start pe trei ani de zile”, a explicat Valcov, vineri seara, la Palatul Victoria.

El a precizat ca plafonarea se va aplica atat pentru productia onshore cat si pentru cea offshore de gaze, pana in 2022, cand, probabil, vom avea loc primele extractii din offshore si de atunci totul va fi liberalizat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: