Comisia lui Iordache da cu satarul peste atributiile presedintelui Romaniei. Noi modificari adoptate in Parlament
Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor stagiari, prevede textul modificat, luni, la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, de Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei.
Initial, textul prevedea ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data numirea judecatorilor si procurorilor stagiari, iar refuzul motivat se comunica de indata Consiliului Superior al Magistraturii.
Parlamentarii au decis si eliminarea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii din verificarea declaratiei olografe data de magistrati pe propria raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii.
„Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declaratie de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizat de Ministerul Justitiei, Sectia pentru judecatori sau Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii judecatorul sau procurorul vizat”, prevede textul adoptat. Initial, verificarea era facuta si de comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii.
Rezultatul verificarilor se comunica din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum si judecatorului sau procurorului vizat.
Parlamentarii au modificat si textul referitor la incompatibilitati.
„Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia: a) functiilor didactice din invatamantul superior, asa cum acestea sunt definite de legislatia in vigoare; b) functiilor din structurile autoritatii judecatoresti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri; c) functiilor din cadrul Ministerului Justitiei sau unitatilor subordonate acestuia”, se arata in textul adoptat.
Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, constituie informatii de interes public, la care accesul liber este garantat, in masura in care nu contravin prevederilor legilor speciale, a mai decis comisia.
Comisia speciala urmeaza sa continue marti, de la ora 8,30, dezbaterile la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.