Comisia PSD-ista „Sparanghelul” vrea sa faca Romania de ras in Germania: „Mergem cu intrebarile si in Germania, sa aflam relatiile intre autoritatile germane si romane cum s-au petrecut”
Aglomeratia care s-a creat pe Aeroportul de la Cluj, pe 9 aprilie, cand 1.900 de romani care urmau sa lucreze la ferme din Germania la cules de sparanghel s-au inghesuit pentru a se imbarca in 12 curse charter, s-a produs pe fondul unor „disfunctionalitati profunde”, a declarat, marti, presedintele comisiei parlamentare de ancheta privind acest caz, senatorul PSD Radu Oprea.
„Am constatat ca aeroportul a fost inchis intre orele 9,00 – 11,00, pe o disputa intre aeroport si una dintre firmele de handling si lucrul acesta a dus la intarzieri, la formarea aglomeratiei in parcarea aeroportului. Niciunul dintre romanii care s-au aflat in acea zi in aeroport nu avea bilet, dar este un lucru permis pentru cursele charter, si sunt foarte multe elemente care arata disfunctionalitati profunde in relatiile dintre cei care opereaza in interiorul Aeroportului International de la Cluj”, a precizat Oprea, dupa audierea reprezentantilor firmelor de handling.
Potrivit senatorului PSD, din audieri a reiesit „foarte clar” ca sunt ferme din Germania care au platit zborurile charter in cauza.
„Astazi a reiesit foarte clar ca sunt ferme din Germania care au platit zborurile charter. Am transmis scrisori catre firmele care au operat zborurile respective sa ne comunice cine a platit zborurile, astfel incat sa putem sa ajungem cu intrebarile si in Germania si sa aflam relatiile intre autoritatile germane si romane cum s-au petrecut. Cei pe care i-am audiat pana acum, unii ne-au vorbit despre organizatori, cum ar fi reprezentantii MAI, Politia de Frontiera, Politia Transporturi, altii au spus ca au venit in grupuri, dar in acele grupuri oamenii se cunosteau intre ei, deci exista un organizator care nu neaparat a fost prezent in Aeroportul de la Cluj”, a mentionat presedintele comisiei, citat de Agerpres.
Oprea a adaugat ca au fost finalizate investigatiile referitoare la ceea ce s-a intamplat in aeroport pe 9 aprilie, iar acum comisia isi indreapta atentia catre Ambasada Romaniei din Germania si, ulterior, spre ministrii Transporturilor, de Interne si de Externe.
„Am finalizat investigatiile privind ceea ce s-a intamplat in Aeroportul de la Cluj, in acea zi. De acum, trebuie sa mergem catre Ambasada Romaniei din Germania, despre felul in care a existat corespondenta intre Guvernele Germaniei si Romaniei, despre felul in care a aparut articolul 10 in Ordonanta Militara nr. 7, acel articol care se refera la zborurile charter. Imediat ajungem si la ministri, pentru ca deja sunt elemente care ne arata ca avem pentru ce sa-l audiem pe ministrul Transporturilor, pe domnul Bode, avem, de asemenea, elemente care ne arata ca trebuie sa-l chemam la comisie si pe ministrul Afacerilor Interne, domnul Vela, acum asteptam sa primim raspunsul de la Ambasada Germaniei si, in functie de ceea ce vom primi, vom constata daca avem elemente pentru a-l audia si pe domnul ministru al Afacerilor Externe”, a explicat social-democratul.
El a sustinut ca au fost constatate „disfunctionalitati profunde in comunicare, in organizare, iar vidul legislativ este foarte clar”.
„Trebuie sa ne explice domnul ministru al Transporturilor, de exemplu, de ce la acea data nu exista reglementare in transportul cu autocare. Am vazut astazi ca au sosit 50 de persoane cu acelasi autocar, deci nu exista nicio distantare fizica. Veti vedea ca au luat aceste masuri, dar dupa Cluj. De ce a fost nevoie ca 1.900 de romani sa fie pusi in pericol, in parcarea Aeroportului de la Cluj, si sa fie supusi riscului potential al infectarii cu COVID? Daca nu se intampla Clujul, oare ar fi luat toate masurile necesare? Apoi au reusit sa revina cu legislatie”, a explicat Oprea.
Comisia se reuneste din nou saptamana viitoare.
Parlamentul a aprobat constituirea acestei comisii la solicitarea liderilor PSD, Pro Romania si ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta si Calin Popescu-Tariceanu.