Compania Boeing a pledat vinovata la acuzatia de frauda penala dupa accidentele aviatice din 2018 si 2019, urmand sa plateasca despagubiri de aproape 250 de milioane de dolari

externe

Boeing, amenda penala, intelegere, vinovat, accidente aviatice

Reprezentantii companiei Boeing au fost de acord sa pledeze „vinovat” pentru o acuzatie de conspiratie de frauda, dupa ce autoritatile din SUA au constatat ca societatea a incalcat un acord menit sa o reformeze dupa doua prabusiri fatale ale avioanelor sale 737 Max care au ucis 346 de pasageri si membri ai echipajului.

Departamentul de Justitie (DoJ) a declarat ca producatorul de avioane a fost, de asemenea, de acord sa plateasca o amenda penala de 243,6 milioane de dolari.

Cu toate acestea, familiile persoanelor care au murit in zborurile de acum cinci ani au criticat acordul, considerandu-l o „intelegere avantajoasa” care ar permite Boeing sa evite responsabilitatea deplina pentru decese. Pledand „vinovat”, compania Boeing va evita spectacolul unui proces penal, lucru pentru care familiile victimelor au facut presiuni.

Compania se afla in criza din cauza nivelului sau de siguranta de la doua accidente aproape identice care au implicat aeronave 737 Max in 2018 si 2019. Acestea au dus la blocarea la sol la nivel mondial a aeronavelor de tip 737 Max pentru mai mult de un an.

In 2021, procurorii au acuzat Boeing de conspiratie pentru fraudarea autoritatilor de reglementare, sustinand ca a inselat Administratia Federala a Aviatiei (FAA) cu privire la sistemul sau de control al zborului MCAS, care a fost implicat in ambele accidente. FAA a fost de acord sa nu urmareasca in justitie Boeing in cazul in care compania plateste o amenda si incheie cu succes o perioada de trei ani de monitorizare si raportare sporita.

Insa in ianuarie, cu putin timp inainte ca aceasta perioada sa se incheie, un panou de usa al unui avion Boeing operat de Alaska Airlines a explodat imediat dupa decolare si a fortat avionul sa aterizeze. Nimeni nu a fost ranit in timpul incidentului, dar acesta a intensificat analiza cu privire la progresele inregistrate de Boeing in ceea ce priveste imbunatatirea sigurantei si a calitatii.

In luna mai, DoJ a declarat ca a constatat ca Boeing a incalcat termenii acordului, deschizand posibilitatea urmaririi penale. Decizia Boeing de a pleda vinovat este inca o pata neagra semnificativa pentru firma, deoarece inseamna ca societatea – care este un contractor militar important pentru guvernul SUA – are acum un cazier judiciar. De asemenea, este unul dintre cei mai mari doi producatori de avioane comerciale din lume.

Nu este imediat clar modul in care cazierul judiciar va afecta activitatea de contractare a firmei. De obicei, guvernul interzice sau suspenda participarea la licitatii a firmelor cu cazier, dar poate acorda derogari.

Cu toate acestea, Paul Cassell, un avocat care reprezinta unele familii ale persoanelor decedate pe zborurile din 2018 si 2019, a declarat: „Aceasta intelegere dulce nu recunoaste ca, din cauza conspiratiei Boeing, 346 de oameni au murit. „Printr-o intelegere vicleana intre Boeing si DoJ, consecintele mortale ale crimei lui Boeing sunt ascunse”.

El a facut apel la judecatorul care evalueaza acordul sa „respinga aceasta pledoarie nepotrivita si sa stabileasca pur si simplu un proces public, astfel incat toate faptele din jurul cazului sa fie prezentate intr-un forum corect si deschis in fata unui juriu”.

Intr-o scrisoare adresata guvernului in iunie, Cassell a indemnat DoJ sa amendeze Boeing cu peste 24 de miliarde de dolari. Ed Pierson, director executiv al Foundation for Aviation Safety si fost manager senior la Boeing, a declarat ca pledoaria a fost „foarte dezamagitoare” si „o afacere teribila pentru justitie”. „In loc sa traga indivizii la raspundere, ei doar le dau practic un alt card de iesire din inchisoare”, a spus el.

Reamintim ca un avion Boeing 737 Max operat de Lion Air din Indonezia s-a prabusit la sfarsitul lunii octombrie 2018 la scurt timp dupa decolare, ucigand toate cele 189 de persoane aflate la bord. Cateva luni mai tarziu, un avion al Ethiopian Airlines s-a prabusit, ucigand toti cei 157 de pasageri si membri ai echipajului.

In cadrul acordului din 2021, Boeing a acceptat, de asemenea, sa plateasca 2,5 miliarde de dolari pentru a rezolva problema, inclusiv o sanctiune penala de 243 de milioane de dolari si 500 de milioane de dolari pentru un fond al victimelor. Acordul a indignat membrii familiilor, care nu au fost consultati cu privire la termeni si au cerut ca societatea sa fie judecata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: