Compania de implanturi cerebrale a lui Musk, cercetata pentru ca ar fi incalcat regulile de transport de materiale periculoase

externe

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a fost amendata pentru incalcarea regulilor Departamentului de Transport al SUA (DOT) privind transportul materialelor periculoase, potrivit inregistrarilor agentiei federale analizate de Reuters.

In timpul inspectiilor la unitatile companiei din Texas si California in februarie 2023, anchetatorii DOT au descoperit ca Neuralink nu s-a inregistrat ca transportator de materiale periculoase, arata inregistrarile agentiei.

De asemenea, au constatat ca ambalarea deseurilor periculoase, inclusiv a lichidului inflamabil Xilen, era necorespunzatoare. Xilenul poate provoca dureri de cap, ameteli, confuzie, pierderea coordonarii musculare si chiar moartea, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA.

DOT a amendat compania cu 2.480 de dolari, o suma mai mica decat cea estimata initial, deoarece compania a fost de acord sa remedieze problemele, arata inregistrarile.

Un purtator de cuvant al agentiei care a investigat Neuralink, a confirmat incalcarile si amenda si a spus ca ancheta este acum inchisa.
Neuralink nu a raspuns la intrebari.

Reuters a revizuit inregistrarile care detaliaza aceste probleme detinute de Comitetul Medicilor pentru Medicina Responsabila (PCRM), un grup de advocacy care se opune utilizarii animalelor in cercetarea medicala. PCRM a obtinut documentele printr-o cerere oficiala.

Inregistrarile nu spun de ce Neuralink ar trebui sa transporte materiale periculoase sau daca a rezultat vreun prejudiciu din incalcari.

Neuralink a primit anul trecut aprobarea Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA pentru prima testare a implantului la oameni, o piatra de hotar pentru startup. Potrivit Reuters, compania a fost evaluata la 5 miliarde de dolari, pe baza tranzactiilor private cu actiuni.

Compania a anuntat in septembrie ca testul va evalua siguranta implantului, pentru a le permite persoanelor cu paralizie sa controleze dispozitivele externe cu gandurile lor. In timpul studiului, un robot dezvoltat de companie va plasa chirurgical firele „ultra-fine” ale implanturilor care ajuta la transmiterea semnalelor in creierul participantilor, a spus compania.

Ancheta a fost lansata anul trecut dupa ce Reuters a scris ca angajatii Neuralink au facut plangeri interne cu privire la grabirea experimentelor pe animale, provocand suferinte inutile si decese.

„Incalcarile Neuralink dezvaluie inca o data practicile neglijente si nesigure ale companiei”, a declarat Ryan Merkley, directorul de advocacy pentru cercetare al PCRM.

Anul trecut, PCRM a inaintat o plangere potrivit careia, in 2019, Neuralink ar fi transportat implanturi cerebrale folosite in experimentele sale cu maimute fara masuri adecvate de izolare. Este posibil ca implanturile sa fi fost contaminate cu stafilococ rezistent la antibiotice si virusul herpes B, a spus grupul.

DOT nu a gasit nicio dovada ca Neuralink ar fi expediat ceva care continea o substanta infectioasa, se arata in noile inregistrari analizate de Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: