Evolutia situatiei privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei in Romania in primele luni din 2019 a fost motiv de ingrijorari serioase, iar drept rezultat Comisia Europeana (CE) a fost nevoita sa informeze autoritatile romane, in mai 2019, ca daca nu sunt facute imbunatatirile necesare sau daca sunt facuti alti pasi negativi atunci executivul comunitar va adopta masuri in conformitate cu cadrul privind statul de drept, in plus fata de parametrii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), releva cel mai recent raport din cadrul MCV, adoptat marti de Colegiul Comisarilor.
Comunicatul oficial al Comisiei Europene privind evolutia situatiei din Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare
Bruxelles, 22 octombrie 2019
Comisia Europeana a adoptat astazi ultimul sau raport privind evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, in contextul angajamentelor asumate de aceasta tara in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).
Raportul publicat astazi face un bilant al evolutiei situatiei din luna noiembrie 2018 pana in prezent. In raport se constata ca, in perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit sa isi exprime in mai multe randuri preocuparile legate de statul de drept in contextul dialogului purtat cu autoritatile romane cu privire la evolutia situatiei in materie de reforma a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei. De fiecare data, Comisia a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora.
Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea ca Romania ar putea insufla un nou elan procesului de indeplinire a obiectivelor MCV si isi afirma disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor romane in acest scop. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV.
Evolutia situatiei in primele luni ale anului 2019 a constituit o sursa de preocupare majora pentru Comisie. Prin urmare, in mai 2019 Comisia a trebuit sa informeze autoritatile romane ca, daca nu fac imbunatatirile necesare sau daca adopta noi masuri negative, Comisia va lua masuri in temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depaseste parametrii evaluati in cadrul MCV.
Comisia a salutat faptul ca, in iunie, guvernul roman si-a exprimat dorinta de a-si reconsidera abordarea. Comisia constata ca s-au depus eforturi pentru a investi in noi consultari si in dialogul cu sistemul judiciar. Comisia asteapta cu interes transpunerea acestui angajament in masuri concrete, atat de ordin legislativ, cat si de alta natura. Pentru a se realiza progrese in aceasta directie, vor trebui luate masuri concrete legislative si administrative astfel incat sa se puna in aplicare recomandarile prezentate succint in raport. Institutiile-cheie din Romania trebuie sa faca impreuna dovada unui angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa asigure eficacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru.
Premierul demis Viorica Dancila a declarat, marti, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ”arata discriminare pentru Romania si Bulgaria fata de celelalte state membre”.
Dancila a declarat, la Botosani, ca procesul de monitorizare la care sunt supuse Romania si Bulgaria trebuie fie desfiintat, fie extins la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE).
„In momentul in care esti membru al UE, si stiti ca sunt un pro-european convins, ai si obligatii, ai si oportunitati pe care trebuie sa le respecti. MCV este aplicat doar Romaniei si Bulgariei, iar celelalte state membre nu au acest mecanism. Ori se ia o decizie prin care se implementeaza acest mecanism la nivelul tuturor statelor membre, si speram ca presedintele Romaniei sa ceara un tratament egal pentru toate statele membre, ori, daca nu, se desfiinteaza si la nivelul Bulgariei si Romaniei si se aplica un altfel de monitorizare”, a afirmat Dancila.
Totodata, Viorica Dancila a subliniat ca Guvernul pe care il conduce nu a intervenit in justitie si si-a manifestat convingerea ca in viitorul raport MCV presedintele Klaus Iohannis este cel care va fi sanctionat.
„Dupa cate stiu eu, activitatea Guvernului a fost una una buna. Noi nu am interferat in justitie, nu am luat nicio masura pe justitie si de fiecare data am solicitat ca politicul sa nu intervina in justitie. Nu am dat nicio ordonanta de urgenta pe justitie si ati vazut ca chiar am sanctionat atunci cand cineva a intervenit in justitie.
Eu cred ca dincolo de acest aspect am vazut declaratia presedintelui Iohannis din 9 mai, de la Summitul de la Sibiu, in care va spunea ca va face toate demersurile pentru ridicarea MCV si pentru Schengen. Am vazut ca a ramas doar o simpla promisiune. Mai mult, consider ca din statutul domniei sale de participant la Consiliul European putea sa vorbeasca cu celelalte tari pentru Schengen, avea aceasta oportunitate, iar pe MCV vedem ca presedintele Iohannis care a cerut, adica a solicitat si a spus ca va face toate eforturile pentru ridicarea MCV, un mecanism care cred eu ca arata discriminare pentru Romania si Bulgaria fata de celelalte state membre, nu a facut nimic in acest sens.
Eu cred ca in urmatorul MCV presedintele Iohannis va fi cel care va fi sanctionat, avand in vedere ca a solicitat demisia sefului DIICOT, desfiintarea Sectiei speciale. Eu nu spun ca aceste lucruri sunt bune sau nu sunt bune, dar eu cred ca aceste lucruri trebuie realizate de cei care activeaza in justitie, de magistrati si nu trebuie nici presedintele Romaniei, nici premierul, nici altcineva sa intervina in justitie”.
Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…