news

Concluziile sedintei CSAT: „Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura producerea de tehnica militara moderna”

Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura producerea de tehnica militara moderna, este una din concluziile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), reunit joi, care a abordat si subiectul luarii unor masuri suplimentare de descurajare si combatere a amenintarilor de securitate.

Pe agenda sedintei Consiliului s-a aflat analiza evolutiilor recente privind agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

„A fost analizat impactul acestora asupra securitatii regionale la Marea Neagra, cu implicatii semnificative in plan european si euroatlantic, si s-au discutat masuri suplimentare de descurajare si combatere a amenintarilor de securitate, care sa fie implementate la nivel national, precum si cu sprijinul Aliatilor in cadrul NATO”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Membrii Consiliului au abordat, totodata, si Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2025 – 2034.

Acestia au concluzionat ca schimbarea majora a situatiei regionale de securitate generate de postura agresiva a Federatiei Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea si reconfigurarea programelor de inzestrare pentru dotarea si dezvoltarea capabilitatilor militare necesare contracararii noilor amenintari, inclusiv prin cresterea, in cadrul acestora, a achizitiei cantitatilor de munitii necesare pentru lupta si pentru constituirea graduala a stocurilor.

Din aceasta perspectiva, „pentru protejarea intereselor esentiale de securitate si asigurarea securitatii aprovizionarii, Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura atat producerea de tehnica militara moderna pentru dotarea structurii de forte pe timp de pace si mentinerea in stare operationala a echipamentelor achizitionate, cat si fabricarea si dezvoltarea de noi echipamente care sa contribuie la multiplicarea capabilitatilor militare in situatii de criza sau razboi”.

In acest sens, cresterea alocatiilor bugetare pentru Aparare genereaza un efect direct si asupra industriei de profil din Romania, care are oportunitatea de a initia un proces de transformare, retehnologizare si adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante si know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel international.

Totodata, CSAT a analizat optiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile in vederea gestionarii eficiente si consecvente a procesului de integrare europeana a Republicii Moldova.

In cadrul discutiilor, au fost evidentiate oportunitatile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, dar si provocarile cu care se confrunta in contextul actiunilor hibride ale Federatiei Ruse si al razboiului de agresiune dus impotriva Ucrainei.

„Aceste amenintari si riscuri determina, in aproape toate cazurile, implicatii si pentru Romania. De aceea, obiectivul principal de politica externa al tarii noastre in raport cu Republica Moldova este sustinerea si asigurarea ireversibilitatii parcursului european, prin sprijinirea implementarii reformelor si a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

In continuarea sedintei, membrii Consiliului au analizat si aprobat Planul National de Implementare a Pactului Civil in domeniul Politicii de Securitate si Aparare Comuna (PSAC), ca urmare a adoptarii unui nou Pact Civil al PSAC de catre Uniunea Europeana.

Noul Pact stabileste un nivel de ambitie superior al UE in domeniul Politicii de Securitate si Aparare Comuna, urmarind sa sporeasca eficacitatea, flexibilitatea si robustetea misiunilor civile prin promovarea unei abordari modulare, pentru a creste eficienta si viteza de raspuns a Uniunii Europene in ceea ce priveste gestionarea civila a crizelor, in conditiile unor resurse limitate.

Documentul va facilita implicarea mai eficienta a Romaniei la misiunile civile PSAC si valorificarea experientei dobandite de specialistii nostri, in contextul in care participarea reprezentantilor romani la misiuni PSAC face parte din contributia nationala la cresterea rolului UE ca actor global.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

4 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

4 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

4 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

48 de minute ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

4 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

O oră ago