„Limitele planetare”. Actiunile oamenilor au impins Pamantul in zona de pericol in privinta mai multor indicatori cheie ai sanatatii planetare

externe

seceta, schimbari climatice

Actiunile umane au impins lumea in zona de pericol in ceea ce priveste mai multi indicatori cheie ai sanatatii planetare, amenintand sa declanseze schimbari dramatice ale conditiilor de pe Pamant, potrivit unei noi analize realizate de 29 de oameni de stiinta din opt tari, relateaza CNN.

Oamenii de stiinta au analizat noile „limite planetare” interconectate, pe care le definesc ca fiind praguri pe care lumea trebuie sa le respecte pentru a asigura o planeta stabila si locuibila. Acestea includ schimbarile climatice, biodiversitatea, apa dulce si utilizarea terenurilor, precum si impactul substantelor chimice sintetice si al aerosolilor.

Activitatile umane au depasit nivelurile de siguranta pentru sase dintre aceste limite si imping lumea in afara unui „spatiu operational sigur” pentru umanitate, potrivit analizei, publicat miercuri in revista Science Advances.

Cele noua limite, stabilite pentru prima data intr-un document din 2009, au ca scop stabilirea unui set de „limite” definite pentru schimbarile pe care oamenii le fac pe planeta, de la poluarea care incalzeste planeta pana la defrisarea padurilor pentru agricultura. Dincolo de aceste limite, conform teoriei, riscul de destabilizare a conditiilor de pe Pamant creste in mod dramatic.

Limitele sunt concepute pentru a fi conservatoare, pentru a permite societatii sa rezolve problemele inainte de a ajunge intr-o „zona de risc foarte ridicat”, a declarat Katherine Richardson, profesor de oceanografie biologica la Universitatea din Copenhaga si coautor al studiului.

Ea a subliniat perioada fara precedent de vreme extrema pe care lumea tocmai a cunoscut-o in conditiile unei incalziri globale de 1,2 grade Celsius. „Nu credeam ca va fi asa la 1 grad [Celsius]”, a spus ea. „Niciun om nu a mai experimentat conditiile pe care le traim acum”, a adaugat ea.

Dintre cele trei limite despre care oamenii de stiinta au constatat ca se afla inca intr-un spatiu sigur, doua dintre ele – acidificarea oceanelor si cantitatea de aerosoli din atmosfera – se deplaseaza in directia gresita.

Exista totusi si vesti bune. Stratul de ozon se afla de partea gresita a limitei in anii 1990, a spus Richardson. Dar, datorita cooperarii internationale pentru eliminarea treptata a substantelor chimice care epuizeaza stratul de ozon, acesta este pe cale sa se refaca complet.

Un „avertisment dur”

Depasirea limitelor planetare nu inseamna ca lumea a atins un punct de cotitura dezastruos. Atingerea uneia dintre ele nu inseamna „caderea de pe o stanca”, a declarat Richardson. Dar este un semnal de alarma clar.

Ea a folosit analogia cu un cont bancar, unde moneda nu sunt banii, ci resursele Pamantului pe care oamenii, ca toate organismele vii, le folosesc pentru a supravietui. Pe masura ce omenirea depaseste granitele planetare, „soldul nostru bancar” scade, a spus ea.

„Putem petrece, chiar daca banii din banca sunt din ce in ce mai putini – doar ca nu putem petrece la nesfarsit. Aceasta este situatia in care ne-am adus singuri”, a spus ea.

Semnificatia modelului limitelor planetare consta in faptul ca nu analizeaza clima si biodiversitatea in mod izolat, au declarat autorii studiului. In schimb, acesta analizeaza interactiunea dintre cele doua, precum si o serie de alte moduri in care oamenii afecteaza planeta. Incalcarea unei limite poate avea efecte in lant asupra altora.

De exemplu, distrugerea padurilor din lume are un impact urias asupra climei. „Cel mai probabil, nu putem atinge obiectivele climatice pe care comunitatea internationala le-a adoptat fara a respecta, in acelasi timp, o limita pentru defrisari”, a declarat Richardson.

Simon Lewis, profesor la University College London din Marea Britanie, care nu a fost implicat in cercetare, a declarat ca studiul ofera „o actualizare surprinzator de sumbra a unei imagini deja alarmante”.

„Oamenii distrug biodiversitatea, schimba clima si ne polueaza casa intr-o asemenea masura incat am impins planeta noastra in afara conditiilor stabile care au permis aparitia civilizatiilor umane”, a declarat el pentru CNN. „Nu putea fi un avertisment mai dur”, a adaugat el.

Andrew Fanning, cercetator invitat la Universitatea Leeds din Marea Britanie, de asemenea neimplicat in studiu, a declarat ca modelul limitelor planetare ofera „un sprijin puternic, bazat pe dovezi” pentru factorii de decizie politica si pentru alte persoane, pentru a ajuta la transformarea economiilor si a societatilor in vederea combaterii crizei climatice.

Exista insa si critici la adresa modelului.

Raymond Pierrehumbert, profesor de fizica la Universitatea Oxford, a declarat ca limitele planetare sunt utile atunci cand exista o baza clara pentru alegerea unei limite, cum ar fi poluarea cu carbon.

Dar pentru alti factori, cum ar fi schimbarea utilizarii terenurilor, „poate fi o distragere a atentiei sa ne certam unde sa punem limita si daca aceasta a fost sau nu „depasita””, a declarat el pentru CNN.

„Este o incercare eroica de a simplifica lumea, dar este probabil prea simplificata pentru a fi de folos in gestionarea practica a numeroaselor noastre probleme de mediu”, a spus Lewis.

Stuart Pimm, titularul catedrei Doris Duke de ecologie a conservarii de la Universitatea Duke, care a fost coautorul unui articol critic despre limitele planetare in 2018, a mers mai departe.

„Masurile pe care le folosesc nu au sens si nu le pot estima”, a declarat el pentru CNN.

Acest studiu este cea de-a treia actualizare a cadrului privind limitele planetare. Precedentul a fost publicat in 2015.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: