Conflictul din Sudan: Marturii ale femeilor violate de luptatorii arabi din Fortele paramilitare de Sprijin Rapid, acuzati ca vor sa curete etnic Darfurul

externe

sudan

Kolthom a fost violata in grup de patru luptatori paramilitari in regiunea Darfur din Sudan, puternic afectata de razboiul civil din aceasta tara. Dar aceste violuri ascund si o alta fateta a conflictului – cea rasiala, transmite BBC.

„Au fost extrem de barbari. M-au violat pe rand sub copacul la care ma dusesem sa adun lemne pentru a ma incalzi”, a spus ea cu o voce tremuranda, intr-o discutie telefonica cu ziaristii.

Numele acesteia si a unei alte supravietuitoare au fost schimbate in acest articol, pentru a le proteja identitatea.

Kolthoum, care are in jur de 40 de ani, provine din comunitatea neagra Masalit din Darfurul de Vest, in timp ce violatorii ei erau arabi din Fortele de Sprijin Rapid (RSF).

Acest grup paramilitar este acuzat ca a comis numeroase atrocitati intr-un conflict care a capatat tot mai multe accente rasiale si etnice in Darfur. Kolthoum locuia in El Geneina – un simbol istoric al puterii negrilor africani in Darfur si capitala traditionala a regatului Masalit. Ea a fugit acum impreuna cu sotul si copiii ei bolnavi.

Kolthoum spune ca violatorii ei i-au spus sa paraseasca orasul, deoarece acesta „apartine arabilor”, alimentand temerile multor negri africani ca RSF – impreuna cu militiile aliate cunoscute sub numele de Janjaweed – doresc sa transforme regiunea amestecata etnic intr-un domeniu condus de arabi.

Sudanul a intrat intr-un razboi civil la jumatatea lunii aprilie, dupa ce cei mai puternici doi generali ai sai – seful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, si comandantul RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de „Hemedti” – au intrat in conflict

Disputa lor a reaprins conflictul din Darfur, care a izbucnit in 2003, provocand moartea a aproximativ 300.000 de persoane in regiune. Cel mai recent conflict a fortat peste 160.000 de persoane, majoritatea din comunitatea Massalit, sa fuga in Ciad. Nu este clar cate persoane au fost ucise in regiune, cea mai mica estimare a numarului de morti din El Geneina fiind de 5.000.

Luptatorii RSF au fost acuzati, de asemenea, ca au comis atrocitati in cel mai populat stat sudanez – Khartoum, unde se afla capitala. Paramilitarii controleaza o mare parte din stat, armata nereusind sa ii respinga. Luptele au dus la un exod de aproape doua milioane de persoane de la jumatatea lunii aprilie.

In Khartoum, violentele nu au luat o dimensiune rasiala sau etnica. Arabii si persoanele de alte etnii sunt victime ale luptelor in curs de desfasurare.

Ibtissam, in varsta de 24 de ani, a declarat pentru BBC ca mergea sa isi viziteze matusa cand a fost oprita de trei soldati RSF. „Au scos armele spre mine si m-au intrebat unde ma duc. Cand le-am spus ca ma duc la casa matusii mele, m-au acuzat ca apartin serviciilor de informatii ale armatei”, a povestit ea, cu vocea franta.

Soldatii au obligat-o apoi sa ii insoteasca in masina lor si au dus-o intr-o casa din apropiere. „Am vazut un alt barbat in interiorul casei, dezbracat, in lenjeria de corp. Am incercat sa fug. Dar unul dintre soldati m-a lovit atat de tare, incat am cazut la podea. M-au amenintat ca ma vor ucide daca ma misc sau daca mai strig din nou”, a spus ea, in timp ce plangea la telefon.

„Cei trei m-au violat pe rand de mai multe ori. Apoi m-au dus inapoi in masina lor si m-au aruncat pe marginea drumului la apusul soarelui”, a povestit ea.

Dupa o scurta pauza, Ibtissam a descris cum s-a simtit ;”complet umilita si furioasa”. „Am vrut sa ma sinucid. Dar am rezistat. M-am intors acasa si nu am spus nimanui ce s-a intamplat”.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului din Sudan a declarat la inceputul lunii iulie ca a primit rapoarte privind 21 de incidente de violenta sexuala impotriva a cel putin 57 de femei si fete.

Seful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a precizat ca „RSF a fost identificat ca fiind autorul” in aproape toate cazurile raportate biroului sau. Atat ONU, cat si grupurile locale de aparare a drepturilor considera ca aceste cifre reprezinta doar o fractiune din amploarea reala a infractiunilor.

Ahlam Nasser, activista sudaneza pentru drepturile omului, a declarat ca nu are nicio indoiala ca violul este folosit „sistematic” ca arma de razboi pentru a teroriza oamenii.

„Violul a fost folosit in trecut in Darfur si este folosit in acest razboi actual din Khartoum, in special de catre RSF”, a declarat ea. Activista a fugit acum din tara. Ea a spus ca si ea a auzit povesti de groaza de la unele dintre femeile din Khartoum.

„In unele cazuri, mamele au fost violate in fata copiilor lor”, a spus Nasser. RSF a negat ca luptatorii sai se afla in spatele acestor atacuri.

Intr-o inregistrare vocala trimisa la BBC, purtatorul sau de cuvant Mohammed al-Mukhtar a declarat ca luptatorii lor „se angajeaza sa respecte cele mai inalte standarde etice de razboi”.

„Exista campanii deliberate de patare a reputatiei luptatorilor nostri dupa victoriile militare pe care le-am obtinut”, a adaugat el.

Cand reporterii BBC au spus ca au vorbit cu femeile care i-au identificat pe luptatorii RSF ca fiind atacatorii lor, al-Mukhtar a spus ca persoane care se dau drept membri RSF sunt responsabile pentru atrocitati.

Conflictul a lasat supravietuitoarele violurilor si violentelor sexuale fara ajutor. Majoritatea spitalelor nu mai functioneaza si poate fi dificil sa ajungi la cele cateva care functioneaza.

Kolthoum si Ibtissam au spus ca durerea le va bantui pentru totdeauna.

„Nu voi uita niciodata ceea ce mi s-a intamplat. Un semn de rusine ma va urmari pentru totdeauna, la fel ca umbra mea”, a spus Kolthoum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: