Confruntata cu cresterea agresiunii fata de cadrele didactice, Italia reintroduce nota la purtare. Daca elevii primesc o nota mai mica de 5, repeta anul

externe

Italia a reintrodus o masura disciplinara pentru elevii care se comporta urat, pe masura ce cresc preocuparile cu privire la agresiunea impotriva profesorilor, potrivit The Guardian.

Politica privind nota la purtare, similara cu o masura introdusa pentru prima data de guvernul fascist al lui Benito Mussolini in 1924, face parte dintr-un proiect de lege a educatiei care a fost aprobat miercuri de parlament si ofera scolilor optiunea de a lasa repetenti elevii doar din cauza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu si liceu care obtin nota cinci sau mai putin din 10 la purtare vor fi nevoiti sa repete anul chiar daca standardul lor academic este onorabil. Liceenii care au nota sase la purtare vor trebui sa dea un test de educatie civica.

Notele la purtare vor influenta, de asemenea, in mare masura sustinerea examenului de bacalaureat.

Giuseppe Valditara, ministrul Educatiei din guvernul de extrema-dreapta al Giorgiei Meloni, a declarat: „Reforma notelor la purtare restabileste importanta responsabilitatii individuale, pune pe primul plan respectul pentru oameni si bunurile publice si restabileste autoritatea profesorilor”.

Anterior, si premierul Meloni a spus ca schimbarea va „readuce respectul” in scoli.

De asemenea au fost introduse amenzi intre 500 si 10.000 de euro pentru acte de agresiune sau violenta fata de personalul scolii.

Legea, adoptata de ANP, Asociatia directorilor de scoala din Italia, vine in urma unei cresteri de peste 110% a incidentelor agresive fata de cadrele didactice de la inceputul anului 2024 fata de 2023. In multe cazuri, profesorii au avut nevoie de tratament medical, in timp ce in altele, autorii au fost parintii elevilor. Elevii au adesea dispute cu profesorii lor din cauza interzicerii utilizarii telefoanelor mobile in clasa.

Antonello Giannelli, presedintele ANP, a spus ca masura este „un pas inainte”. „Am auzit de prea multe cazuri de comportament indisciplinat si iesit din comun. Este corect ca elevii sa reflecteze asupra responsabilitatilor lor ca o consecinta a actiunilor lor”, a spus el.

Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat national al elevilor, a spus ca miscarea are ca scop „intarirea unei culturi autoritare si punitive”. „Posibilitatea de a pierde anul pentru incalcarea regulilor face acum ca notele la purtare sa masoare ceva care poate fi folosit ca un instrument represiv suplimentar in scolile noastre”, a spus el.

Masura initiata in epoca Mussolini a ramas in vigoare pana la mijlocul anilor 1970, inainte de a fi abandonata in scolile primare si gimnaziale dupa protestele elevilor. A suferit modificari de-a lungul anilor inainte de a fi eliminata din toate scolile in 2000.

Pachetul de masuri, deja aprobat in Senat, a trecut in camera inferioara cu 154 de voturi pentru, 97 impotriva si sapte abtineri.

Anna Ascani, politician al Partidului Democrat de centru-stanga, a spus ca regula a marcat „o intoarcere la un timp pe care am prefera sa-l uitam”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: