Consecintele Brexitului se agraveaza pentru Marea Britanie. Premierul Keir Starmer vrea sa stranga relatiile cu UE

externe

brexit

Potrivit unui studiu recent, comertul exterior britanic cu UE sufera din ce in ce mai mult din cauza Brexit-ului. Importurile si exporturile au scazut, potrivit unei cerectari realizata de Universitatea Aston din Birmingham, relateaza Tagesschau.

Intre 2021 si 2023 – anii imediat urmatori iesirii Marii Britanii din uniunea vamala a UE si piata unica – valoarea exporturilor britanice de marfuri catre UE a scazut cu 27%, iar valoarea importurilor cu 32%.

Potrivit studiului, sectoarele cele mai afectate includ agricultura, imbracamintea si productia de lemn si hartie. Cea mai mare scadere a exporturilor a fost in cazul fructelor si a nucilor comestibile, a caror valoare a scazut cu aproape trei sferturi (73,5%). In plus, diversitatea marfurilor de export britanice a scazut, informeaza cercetatorii. Totusi, studiul nu tine cont de sectorul serviciilor, care s-a dezvoltat mai bine decat se astepta de la Brexit. Exporturile de tutun, material rulant si avioane au crescut, de asemenea.

Marea Britanie a parasit UE la sfarsitul lunii ianuarie 2020 si nu a mai fost membru al uniunii vamale a UE sau al pietei unice din 2021. In ciuda unui acord de liber schimb de ultim moment, obstacole birocratice si alte bariere in calea comertului raman.

„Impactul negativ al acordului comercial a crescut de-a lungul timpului, 2023 aratand o scadere mai accentuata a comertului decat in ​​anii precedenti”, se arata in comunicat. Exportatorii britanici mai mici, in special, au renuntat la comertul cu UE.

Autorii studiului au subliniat ca este necesara interventia politica. Aceasta include atenuarea consecintelor negative ale acordului comercial, reproiectarea lanturilor de aprovizionare si ajutarea companiilor sa se adapteze la barierele comerciale. Noul guvern laburist de la Londra vrea sa imbunatateasca relatiile cu UE. Totusi, prim-ministrul Keir Starmer respinge cu strictete aderarea la uniunea vamala sau la piata unica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: