Consilier al lui Trump: „Ucraina trebuie sa se concentreze pe pace, nu pe teritorii. Avem vesti pentru presedintele Zelenski: Crimeea e pierduta”

externe

zelenski, trump

Viitoarea administratie Trump se va concentra mai degraba asupra incheierii unui acord de pace in Ucraina, decat pe ajutorul dat Kievului pentru recuperarea teritoriilor ocupate deja de Rusia, a declarat un consilier al presedintelui-ales al SUA, Donald Trump, potrivit BBC.

Astfel, administratia Trump va solicita presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sa prezinte „o viziune mai realista a unui plan de pace”, a declarat pentru BBC, Bryan Lanza, consultant politic al partidului republican american, apropiat de Donald Trump.

„Si daca presedintele Zelenski vine si ne spune ca va fi pace doar daca vom avea Crimeea, ar da dovada de neseriozitate”, a spus consilierul lui Trump, care a adaugat: Avem vesti pentru presedintele Zelenski: Crimeea e pierduta

Lanza, care l-a consiliat pe Trump inca din campania pentru prezidentiale din 2016, nu a mentionat insa nimic despre zonele din estul Ucrainei, dar a spus ca recucerirea Crimeei de la rusi este „nerealista” si, in acelasi timp „nu este un obieectiv al Statelor Unite”.

„Iar daca prioritatea ta este sa recuceresti Crimeea si sa ai nevoie de soldati americani sa duca aceasta lupta, atunci esti pe cont propriu”, a mai spus consilierul.

SUA nu au dislocat niciodata soldati americani pentru a lupta in Ucraina si nici Kievul nu a cerut trupelor americane sa lupte in numele ei. Ucraina a cerut doar ajutor militar american pentru a-si inarma propriii soldati.

Lanza a spus ca are un respect extraordinar pentru poporul ucrainean, ale carui „inimi sunt de lei”. Dar el a spus ca prioritatea SUA este „pacea si oprirea uciderilor”.

„Ceea ce o sa ii spunem Ucrainei este: stiti ce vedeti? Ce vedeti ca o viziune realista pentru pace. Nu o viziune pentru castig, ci o viziune pentru pace. Si sa incepem sa avem o conversatie sincera.”, a spus el.

Bryan Lanza a fost consilier principal si in campania lui Trump din 2024, dar dupa alegeri nu mai functioneaza pentru presedintele ales.

Ca raspuns, consilierul lui Zelenski, Dmitro Litvin, a caracterizat remarcile lui Lanza ca punand presiune pentru pace asupra Ucrainei, cand „Putin e cel care vrea mai mult razboi”.

„Putin isi pierde majoritatea oamenilor in atacurile de pe front. Ce indica asta? Este evident ca vrea sa lupte mai departe”, a spus el.

„Ucraina a avut oferte de pace inca din 2022, exista propuneri destul de realiste. Si Rusia este cea care trebuie facuta sa auda ca este nevoie de pace si ca pacea trebuie sa fie una de incredere, astfel incat pur si simplu sa nu se repete atacurile rusesti”.

In prezent este de asteaptat ca Trump sa inceapa discutii privind proiectul sau de  pace cu un cerc apropiat de consiglieri care il vor insoti si odata ce va fi in functie.

Un consilier anonim al Consiliului de Securitate Nationala care a lucrat anterior sub conducerea lui Trump a declarat miercuri pentru Wall Street Journal: „Oricine, indiferent cat de inalt este in cercul lui Trump, care pretinde ca are o viziune diferita sau o fereastra mai detaliata asupra planurilor sale cu privire la Ucraina pur si simplu nu stie despre ce vorbeste.”

Ei au spus ca fostul presedinte „isi face propriile planuri pe probleme de securitate nationala” cum a facut-o „de multe ori pana in acest moment”.

Trump a vorbit cu Zelenski dupa castigarea alegerilor, alaturi de miliardarul Elon Musk.

O sursa din biroul prezidential al Ucrainei a declarat pentru BBC ca respectiva „conversatie a fost lunga si buna” si ca a durat „aproximativ jumatate de ora”.

„Nu a fost chiar o conversatie in care sa vorbesti despre lucruri foarte substantiale, dar in general a fost foarte calda si placuta.”

„Ucraina ar trebui sa negocieze pe baza liniilor actuale de front”

Oponentii democrati ai lui Trump l-au acuzat ca s-a apropiat de presedintele rus Vladimir Putin si spun ca abordarea lui fata de razboi echivaleaza cu o capitulare pentru Ucraina, care va pune in pericol intreaga Europa.

Luna trecuta, Zelenski a prezentat parlamentului ucrainean un „plan de victorie” care includea refuzul de a ceda teritoriile si suveranitatea Ucrainei .

In timpul campaniei sale electorale, Trump a spus in mod repetat ca ar putea pune capat razboiului dintre Rusia si Ucraina „intr-o zi”, dar nu a oferit niciodata alte detalii.

Un articol scris de doi dintre fostii sai sefi de securitate nationala, in luna mai, a punctat ca SUA ar trebui sa continue furnizarea de arme, dar sa conditioneze sprijinul de intrarea Kievului in discutii de pace cu Rusia.

Ucraina nu trebuie sa renunte la speranta de a-si recupera intregul teritoriu de sub ocupatia rusa, dar ar trebui sa negocieze pe baza liniilor actuale de front, au notat cei doi.

La inceputul acestei saptamani, Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa electorala si a spus ca afirmatia lui Trump ca poate ajuta la incheierea razboiului din Ucraina „merita cel putin atentie”.

Lanza a criticat, de asemenea, sprijinul pe care administratia Biden-Harris si tarile europene l-au acordat Ucrainei de la invazia pe scara larga a Rusiei din februarie 2022.

„Realitatea de la fata locului este ca statele europene si presedintele Biden nu au dat Ucrainei capacitatea si armele pentru a castiga acest razboi chiar de la inceput si nu au reusit sa ridice acele restrictii pentru ca Ucraina sa castige”, a spus el.

La inceputul acestui an, Camera Reprezentantilor SUA a aprobat un pachet de 61 de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina, pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei.

SUA a fost cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei: intre februarie 2022 si sfarsitul lunii iunie 2024, au livrat sau angajat arme si echipamente in valoare de 55,5 miliarde de dolari, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondiala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: