Consilier BNR: „Este sistemul public de pensii sau de asistenta sociala in faliment?”. PSD se da de gol
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara, critica dur proiectul initiat de cateva zeci de parlamentari ai PSD prin care copiii majori sunt obligati sa le plateasca pensie de intretinere parintilor care necesita sprijin material. In cazul in care acest lucru nu este posibil, obligatia va reveni nepotilor sau stranepotilor majori. Sanctiunea prevazuta in proiect pentru neindeplinirea acestei obligatii merge pana la 3 ani de inchisoare.
Intr-o postare pe Facebook, Croitoru ii intreaba fara manusi pe guvernanti: „Este sistemul public de pensii sau de asistenta sociala in faliment?”.
„Exemplul de astazi se refera la o initiativa legislativa care intentioneaza sa oblice copii majori apti de munca sa plateasca pensii parintilor, parintilor vitregi, bunicilor si strabunicilor, ‘refuzul de a face acest lucru constituind infractiune si pedepsindu-se cu inchisoare de la sase luni la 3 ani sau amenda’.
Initiativa vine de la politicieni social democrati. Ce inseamna asta in esenta?
In primul rand, inseamna ca autorii considera fie ca statul roman nu are capacitatea de a face acest lucru, fie ca nu are datoria de a face acest lucru, acest din urma aspect intrand in contradictie cu esenta doctrinei social democrate a partidului din care initiatorii fac parte.
In al doilea rand, inseamna o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale asa cum doreste: nu poti obliga un tanar sa plateasca pensie parintilor, bunicilor si strabunicilor, naturali sau vitregi, mai ales dupa ce i-ai obligat, oricum, sa plateasca impozite in acest scop, pe care si-l asuma statul.
In al treilea rand, este un atac la morala romanilor tineri majori, care sunt implicit acuzati de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit ca tinerii isi neglijeaza parintii. din nou, unii ca stiu mai bine relatiile dintre indivizi si nevoile acestora.
Am, in consecinta, trei intrebari. Este sistemul public de pensii sau de asistenta sociala in faliment? Cred initiatorii proiectului legislativ ca dreptul omului de a utiliza venitul din munca in mod liber, este invechit si trebuie ingradit? Cred initiatorii proiectului ca tinerii in varsta de munca sunt imorali si-si parasesc parintii la greu? Daca raspunsul la aceasta din urma intrebare este pozitiv, sunt asa de numeroase cazurile incat depasesc resursele financiare ale sistemului public de pensii si de asistenta sociala?”, a scris Lucian Croitoru pe Facebook.
Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o initiativa legislativa prin care copiii majori sunt obligati sa le plateasca pensie de intretinere parintilor care necesita sprijin material. In cazul in care acest lucru nu este posibil, obligatia va reveni nepotilor sau stranepotilor majori. Sanctiunea prevazuta in proiect pentru neindeplinirea acestei obligatii merge pana la 3 ani de inchisoare, informeaza news.ro.
In primul articol se prevede ca „prezenta lege reglementeaza, exclusiv, raporturile juridice, morale si materiale intre rudele in linie dreapta, respectiv intre copii si parinti, copii si bunici, copii si strabunici din aceeasi familie, drepturile si obligatiile de intretinere reciproce”.
Actul normativ stabileste insa o serie de drepturi ale parintilor, care se aplica si bunicilor si strabunicilor, iar in ceea ce priveste obligatiile se precizeaza ca acestea sunt reglementate de Codul Civil.
Astfel, parintii au dreptul sa-si educe copiii „cum considera de cuviinta”, „au dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor”, „ au dreptul la o existenta demna” si la „respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie”.
Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunostintei intre generatii”, copiii majori apti de munca sunt obligati sa-si intretina si sa-si ingrijeasca parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material”.
„Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti”, se arata in proiect.
Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinandu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante. Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane nu poate depasi o cincime din venitul net lunar al celui obligat sa plateasca.
Parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii lor firesti, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca.
Copiii ai caror parinti sunt decazuti din drepturile parintesti nu au obligati de intretinere a acestora.
Bunicii / strabunicii inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii de catre copii, au dreptul la intretinere de la nepotii majori apti de munca. Prevederile se aplica in mod corespunzator si strabunicilor.
Fapta unei persoane care incalca cu vinovatie prevederile legi constituie infractiune si se sanctioneaza conform dispozitiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal)
Articolul 378 din Codul penal se refera la abandonul de familie: Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte: a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca „necesitatea unui astfel de demers s-a nascut din analiza contextului actual in care se afla societatea romaneasca, in care familia – ca nucleu de baza al societatii – este supusa unor profunde si nedorite perturbatii asupra unitatii si solidaritatii necesare asigurarii existentei si continuitatii in spatiul national romanesc”.