Raportul de tara publicat recent de Comisia Europeana confirma ingrijorarile in legatura cu evolutiile economiei Romaniei din ultimii ani, scrie pe blogul personal consilierul prezidential pe probleme de politici economice si sociale, Cosmin Marinescu. De altfel, au fost semnalate, in repetate randuri, o serie de riscuri si vulnerabilitati ale politicilor economice actuale.
Din pacate pentru viitorul Romaniei, actualul program de guvernare este pe contrasensul evolutiilor economiceregionale si internationale. Politicile prociclice experimentate in mod populist, in ultimii ani, incep sa scoata la suprafata dezechilibre tot mai adanci, care afecteaza stabilitatea si sustenabilitatea economica a Romaniei.
In absenta reformelor structurale, cresterile de salarii si pensii s-au dus, previzibil, in inflatie si importuri. Astfel, scaderea puterii de cumparare a banilor a afectat tocmai persoanele si sectoarele ale caror venituri au crescut mai putin. Iar aceste evolutii mai degraba submineaza decat sa consolideze coeziunea sociala.
Romania este singura tara din regiune care, in ultimii doi ani, acumuleaza deficite comerciale. Celelalte tari evolueaza pe excedente comerciale, ceea ce indica faptul ca, pentru Romania, este insuficienta valorificarea si consolidarea competitivitatii exporturilor
Cresterea puternica a importurilor de bunuri de consum a culminat, in 2018, cu acumularea unui deficit comercial de peste 15 miliarde euro, nivel record pentru Romania. De exemplu, in trimestrul 4 din 2018, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de euro peste cel al perioadei aferente din 2017. Cu alte cuvinte, asa cum s-a mai spus, politica economica axata pe stimularea consumului – care si-a gasit debuseul in importuri – a creat locuri de munca, afaceri si venituri in strainatate, multe dintre acestea in economiile partenere din regiune.
In schimb, au fost neglijate complet politicile axate pe latura ofertei, care puteau sustine mai degraba exporturile, mediul de afaceri si investitiile. In absenta unor preocupari reale pentru sectorul productiv autohton, vedem in prezent ca economia noastra incetineste.
In ciuda unei usoare cresteri a investitiilor straine directe in 2018, acoperirea deficitului de cont curent in ISD a devenit puternic negativa, la doar 50%. Aceasta dinamica se gaseste, in prezent, la extrema opusa a situatiei contului curent din anii 2013-2016.
Este evident faptul ca politicile puternic prociclice din anii 2017 si 2018 au adancit deficitele de cont curent, care au surclasat cu mult nivelul investitiilor straine directe.In ceea ce priveste gradul de acoperire al importurilor din exporturi, acesta se gaseste, in continuare, pe un trend descendent, in conditiile in care cresterea exporturilor este inferioara ritmului importurilor.
Scaderea continua a gradului de acoperire al importurilor din exporturi genereaza presiuni tot mai mari asupra deprecierii monedei nationale, evolutie care a culminat cu niveluri record ale cursului valutar in ultima perioada, inclusiv pe fondul incertitudinii crescute ca urmare a adoptarii intempestive si nefundamentate a OUG 114.
Este evident faptul ca, date fiind si masurile hazardate ale OUG 114, care au erodat puternic increderea in economie, tocmai calitatea deciziei de politica economica este responsabila pentru dezechilibrele economice cu care Romania se confrunta in prezent.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…