Consiliul Atlantic ia in calcul patru scenarii pentru viitorul Rusiei, dupa rebeliunea lui Prigojin / Doua dintre ele sunt total nefavorabile Chinei

externe

purtin

Dupa razvratirea mercenarilor „Wagner”, think tank-ul american „Atlantic Council” ia in considerare patru scenarii pentru viitorul Rusiei, potrivit unui articol publicat pe site-ul Consiliului Atlantic.

Dupa cum se mentioneaza in articol, desi amenintarea imediata a unei revolte pentru presedintele rus Vladimir Putin se poate disipa, pe termen lung aceste evenimente vor afecta in mod inevitabil evolutia Federatiei Ruse.

Potrivit primului scenariu, Rusia continua sa fie condusa de un Putin slabit. „Fatada de ordine si stabilitate” pe care a construit-o in cele doua decenii de guvernare va fi distrusa. Neutralizarea lui Prigojin ii descurajeaza pe potentialii adversari sa ii urmeze exemplul, dar Putin este fortat sa acorde mai multa atentie pentru a tine in frau diferitele grupuri oligarhice. Procesele interne din Rusia vor depinde de actiunile militare din Ucraina. Putin isi concentreaza fortele pentru a respinge contraofensiva ucraineana. Cu toate acestea, Ucraina poate obtine succese importante. In acelasi timp, Putin devine din ce in ce mai dependent de China, ceea ce cimenteaza statutul Rusiei de partener junior al Chinei.

Al doilea scenariu este formarea unui nou regim. In vara anului 1991, adeptii liniei dure de la Kremlin au incercat o lovitura de stat impotriva presedintelui sovietic si secretar general al Partidului Comunist, Mihail Gorbaciov. Lovitura de stat a esuat, dar Gorbaciov a fost slabit si a parasit puterea pana la sfarsitul anului.

In acest scenariu, Putin va avea o soarta similara. Provocarea lui Prigojin este in prezent ignorata, dar pozitia politica a lui Putin este iremediabila si se deterioreaza rapid. Concurentii interni se aliniaza, isi consolideaza fortele si asteapta ocazia potrivita pentru a lovi.

Confruntat cu amenintari interne, Putin este distras de la ostilitatile din Ucraina si chiar fortat sa redistribuie fortele de securitate pentru a face fata rivalilor sai. In acelasi timp, contraofensiva capata amploare. Trupele ucrainene strapung punctele slabe ale liniilor rusesti, recucerind mari portiuni de teritoriu si rupand puntea terestra pe care Rusia a creat-o prin ocuparea teritoriului ucrainean de la granita rusa pana in Crimeea. Moralul in randul trupelor rusesti este in cadere libera, iar soldatii nemultumiti se intorc in Rusia, suparati pe conducerea politica a tarii pentru ca i-au trimis sa lupte intr-un razboi sangeros care s-a incheiat cu un esec.

In acest moment, adversarii lui Putin lovesc. Poate ca Prigojin si grupul lui Wagner isi vor reveni si vor face o noua calatorie la Moscova. In plus, sau ca alternativa, alte forte nationaliste folosesc trupele nemultumite pentru a-si crea propriile armate in miniatura in afara sferei de competenta a statului. Indiferent de mecanismul exact, elitele politice si militare se intorc impotriva lui Putin, care este ucis sau fortat sa „demisioneze”.

Desi haosul pare inevitabil, noul regim isi consolideaza rapid puterea, evitand razboiul civil si restabilind ordinea in epoca post-Putin. Razboiul din Ucraina nu se incheie imediat, dar necesitatea de a restabili ordinea face ca orice noua ofensiva ruseasca semnificativa sa fie mai putin probabila pe termen scurt si mediu, iar noul regim se concentreaza, in schimb, pe salvarea unora dintre castigurile razboiului, mentinand in acelasi timp stabilitatea interna.

Acest scenariu prezinta o incertitudine nedorita pentru China, care trebuie sa gestioneze relatiile cu un regim post-Putin. Noul regim ar putea ramane in general pro-China, recunoscand ca trebuie sa se bazeze mai mult pe principalul sau partener strategic. Pe de alta parte, in absenta unui parteneriat puternic intre Xi si Putin, este probabil ca noua conducere sa nu doreasca sa fie un partener de rang inferior in raport cu Beijingul, iar relatiile dintre cele doua tari sa slabeasca, desi ramane o aversiune comuna fata de Statele Unite.

Al treilea scenariu este un razboi civil. La fel ca in scenariul anterior, exista o pauza temporara a tensiunilor, iar apoi o tranzitie la un razboi civil. Adversarii lui Putin sunt incurajati de aparenta slabiciune a acestuia, care este exacerbata de inrautatirea situatiei pe campul de lupta din Ucraina. Cu toate acestea, in acest caz, niciun competitor nu este suficient de puternic pentru a consolida puterea.

Rusia se dezintegreaza in blocuri de putere concurente. Acest lucru ar putea insemna ca Putin isi va pastra puterea si un public loial in unele parti ale Rusiei, chiar daca Prigojin si liderii nationalisti creeaza cvasi-fiefuri in alte parti. Acest scenariu va fi complicat si mai mult de cresterea miscarilor separatiste, care vor diviza si mai mult Rusia.

Rusia are mii de focoase nucleare, iar razboiul civil ofera oportunitati pentru diversi actori de a profita de haos si de a obtine acces la aceste arme. In incercarea de a evita o astfel de raspandire, Statele Unite si NATO incearca sa limiteze razboiul civil in interiorul granitelor Rusiei.

In ceea ce priveste razboiul din Ucraina, si in acest caz, toate realizarile anterioare ale Federatiei Ruse vor fi sterse, subliniaza Consiliul Atlantic.

Acest scenariu este deosebit de rau pentru China, deoarece principalul sau partener strategic este dezorganizat.

Potrivit celui de-al patrulea scenariu, reformatorii profita de moment si ajung la putere. Ca si in cele doua scenarii anterioare, atenuarea temporara a tensiunilor dupa revolta lui Wagner este inlocuita de noi provocari la adresa puterii lui Putin, o deteriorare accelerata a situatiei pe campul de lupta.

Putin reuseste sa se mentina la putere pana la alegerile prezidentiale din martie 2024, care sunt fraudate si considerate nelegitime de catre populatie.

Opozitia cu mentalitate democratica se bucura de suficient sprijin popular, iar mitingurile si protestele din intreaga Rusie promoveaza schimbarea. Sub o presiune intensa, elitele de la Kremlin simpatizeaza cu reformatorii, Putin demisioneaza in cele din urma, iar un lider reformist castiga alegerile anticipate.

Noul guvern isi propune sa puna capat razboiului din Ucraina cat mai curand posibil, concentrandu-se in acelasi timp pe lupta impotriva coruptiei si pe reformele politice din interiorul Rusiei. China considera ca un astfel de scenariu este dezastruos, deoarece vecinul sau este mai dispus sa aiba relatii stranse cu Occidentul. Acest scenariu este insa considerat de analistii Consiliului Atlantic drept cel mai putin probabil, „intrucat Rusia si-a dovedit de mult timp rezistenta fata de reformele politice”.

Pentru Statele Unite si NATO, acest scenariu creste probabilitatea ca Rusia sa devina un membru mai responsabil al sistemului international si sa reduca tensiunile militare dintre Alianta si Moscova. Cu toate acestea, schimbarea nu se va produce peste noapte, iar o Rusie reformista va trebui sa se confrunte cu coruptia si problemele economice adanc inradacinate. China, la randul sau, considera acest scenariu catastrofal, deoarece se confrunta cu o putere nucleara la granita sa, care este ideologic mai apropiata de Occident.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: