Consiliul Constitutional din Franta a respins, miercuri, un ultim efort al parlamentarilor din opozitie de a anula reforma pensiilor, potrivit France 24.
A fost a doua oara cand Consiliul Constitutional a respins planul de restabilire a varstei de pensionare la 62 de ani, printr-un posibil referendum sau un nou proiect de lege. Daca ar fi trecut cu succes, procesul cerut ar fi fost lung si nu ar fi impiedicat intrarea in vigoare a legii lui Macron.
Consiliul a hotarat ca legislatia propusa nu abordeaza o „reforma obligatorie in ceea ce priveste politica sociala… si, prin urmare, considera ca aceasta nu indeplineste conditiile” prevazute in Constitutia Frantei.
Parlamentarii opozitiei, in principal de stanga, au vrut sa lanseze un proces complex in speranta de a respinge legea nepopulara a pensiilor a lui Macron, care a fost adoptata luna trecuta.
Rolul Consiliului Constitutional a fost de a evalua daca cererea opozitiei indeplineste conditiile legale pentru un potential referendum. Daca ar fi fost acceptata, sustinatorii ar fi avut la dispozitie noua luni pentru a colecta semnaturi de la cel putin 4,8 milioane, sau 10%, dintre alegatorii francezi.
Guvernul lui Macron ar fi putut alege atunci intre a trimite textului opozitiei in parlament pentru dezbatere si eventual un vot sau sa astepte timp de sase luni pentru a prezenta masura in fata alegatorilor intr-un referendum. Propunerea ar fi mers la un referendum national doar daca nu ar fi fost dezbatuta de parlamentari.
Consiliul Constitutional a respins o propunere similara in aprilie. Autorii au revizuit masura pentru a adauga un limbaj care afirma ca este necesara o schimbare in finantarea sistemului de pensii al Frantei.
Procesul, instituit in 2015, nu a condus pana acum la un referendum.
O hotarare favorabila nu ar fi suspendat legea.
Macron a aparat reforma, spunand ca este necesara pentru a mentine sistemul de pensii pe linia de plutire pe masura ce populatia imbatraneste.
Masura a provocat luni de proteste de strada din partea oponentilor reformei, care sustin ca exista si alte modalitati de finantare a sistemului de pensii, cum ar fi taxarea celor bogati sau a angajatorilor.
Marti, principalele sindicate din tara au cerut demonstratii si greve la nivel national pe 6 iunie.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…