Consiliul Europei cere Ungariei sa ia masuri „ferme” impotriva coruptiei in cadrul guvernului si al fortelor de ordine

externe

Viktor Orban, NATO, razboi mondial, pompier, aruncator de flacari, Ungaria

Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) al Consiliului Europei a cerut joi masuri de prevenire a coruptiei in guvernul ungar si in agentiile de aplicare a legii, potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Consiliului Europei.

Intr-un raport publicat joi, GRECO a cerut masuri ferme pentru a preveni coruptia in Ungaria ia randul persoanelor care ocupa cele mai inalte functii executive, cum ar fi functiile de prim-ministru, ministri, comisari, secretari de stat politici, consilieri politici, precum si membri ai Politiei Nationale Maghiare si ai Serviciului National de Aparare (NPS).

In raportul sau, GRECO noteaza ca o caracteristica comuna a administratiei publice in Ungaria este ca majoritatea masurilor de asigurare a integritatii si de prevenire a coruptiei vizeaza functionarii de nivel inferior si mediu.

In acelasi timp, sistemul de integritate aplicat celor care ocupa pozitii de conducere este foarte slab, iar conditiile de numire a cadrelor de conducere din politie si NPS prezinta riscuri de politizare.

GRECO constata ca persoanele care ocupa functii de conducere de varf in Ungaria nu fac obiectul codului de conduita, al masurilor de sensibilizare si al consultantei confidentiale privind problemele de integritate, al normelor privind lobby-ul sau acceptarea de cadouri si invitatii si al normelor privind restrictiile ulterioare angajarii.

De asemenea, strategiile si planurile de actiune anticoruptie nu se aplica acestor persoane. Declaratiile de avere ale acestora nu sunt transmise in format electronic… Doar declaratiile liderilor politici de varf sunt publice, iar verificarea declaratiilor este in mod clar insuficienta. GRECO solicita eliminarea tuturor acestor lacune cu titlu prioritar.

GRECO remarca, de asemenea, lipsa de transparenta in ceea ce priveste componenta cabinetelor ministeriale, rolul si remunerarea membrilor acestora, agenda si reuniunile ministrilor si consilierilor politici, angajarea imputernicitilor prim-ministrului, sistemul de remunerare a persoanelor investite cu cele mai inalte functii executive.

In ceea ce priveste agentiile de aplicare a legii, GRECO recomanda o serie de masuri pentru a spori transparenta si a evita influentele nejustificate, inclusiv selectia si numirea Comisarului National de Politie si a directorului general al SNP, precum si a sefilor acestor agentii, instructiunile ministrului de interne in cazuri individuale, precum si in ceea ce priveste donatiile catre politie si SNP.

Reamintim ca, potrivit unui studiu realizat de Freedom House, starea democratiei in Ungaria sub conducerea premierului Viktor Orban a continuat sa se deterioreze in 2022 .

La 1 iunie, Parlamentul European si-a exprimat oficial indoielile cu privire la capacitatea Ungariei de a prezida UE

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: