Consiliul Fiscal arata ca premierul Ciolacu a dezinformat: „Este hazardata afirmatia ca deficitele se explica prin investitii si ca ar fi sustenabile”
Consiliul Fiscal afirma, intr-o analiza legata de rectificarea bugetara anuntata de premierul PSD Marcel Ciolacu, ca „este hazardata afirmatia ca deficitele se explica prin investitii si ca ar fi sustenabile”.
„Avand in vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeana privind planul bugetar-structural al Romaniei, in contextul noului cadru de guvernanta economica din Uniunea Europeana, nu este exclus ca unele cheltuieli sa fie diminuate mai mult si sa consemnam un deficit sensibil sub 8% din PIB. Pe de alta parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli in crestere rapida poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, se arata in analiza Consiliului Fiscal, citata de hotnews.ro.
“Cheltuielile bugetare sunt posibil subestimate cu circa 0,5% din PIB. Suplimentar, exista riscuri in ceea ce priveste evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala si cheltuielilor de capital”, mentioneaza documentul.
Consiliul Fiscal mentioneaza apoi explicatiile premierului Ciolacu, afirmand ca acestea sunt „hazardate”.
“Este hazardata afirmatia ca deficitele se explica prin investitii si ca ar fi sustenabile; efectele investitiilor depind de compozitie, de masura in care se dezvolta productia de bunuri exportabile si ce pot inlocui importuri (asa numite tradables). In plus, mare parte din resursele europene se vad in bugetul public atat pe partea de cheltuieli, cat si la venituri. Raportul Draghi subliniaza nevoia de investitii de calitate in UE, orientate catre viitor”, subliniaza Consiliul Fiscal.
Consiliul Fiscal a semnalat in evaluarea proiectului de buget pe 2024 lipsa de realism a deficitului bugetar.
“Romania are unul dintre cele mai inalte deficite bugetare din UE, iar faptul ca si alte 7 tari au intrat sub incidenta procedurii de dezechilibru excesiv nu trebuie sa fie un confort pentru autoritatile noastre. Romania sufera de sindromul „deficitelor gemene”, cu dezechilibre externe (de balanta comerciala si de cont curent) mari, cu finantare considerabila prin imprumuturi externe. Romania are cel mai mare deficit de cont curent ca pondere in PIB intre tarile din Centrul si Estul Europei si nici nu este in zona euro, ceea ce implica risc valutar”, se mai spune in document.
Consiliul Fiscal este format din reprezentanti ai Bancii Nationale, Asociatiei Romane a Bancilor, Academia Romana, Academia de Stiinte Economice si Institutul Bancar Roman, acestia fiind numiti de Parlament pentru o perioada de noua ani.
Ciolacu: „Evident ca la acest nivel record de investitii, creste si deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut”
Guvernul va aproba, in sedinta de luni, o rectificare pozitiva, alocand resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investitii ale statului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Aprobam, astazi, o rectificare bugetara pozitiva, fiindca alocam resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investitii ale statului. Exista un plus de venituri bugetare dupa primele opt luni, venituri pe care le folosim ca sa dezvoltam Romania! 84% din deficit merge in zona de investitii. Suntem primul stat european ca raport intre deficit si volumul de investitii. Evident ca la acest nivel record de investitii, creste si deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este insa un deficit sustenabil, tinand cont ca 8,5 lei din 10 cheltuiti merg in autostrazi, spitale, scoli si retele de gaze, apa si alte obiective de interes local”, a afirmat Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de guvern.
El a subliniat ca prin aceasta rectificare, Guvernul aplica modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franta sau Spania.
„Practic, ce facem la aceasta rectificare este sa aplicam modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franta sau Spania asa au procedat, asa s-au dezvoltat si sunt motoarele economice ale Europei! La fel procedam acum si noi, fiindca Romania a ajuns la maturitatea politica sa isi asume asemenea decizii. Nu imi este deloc teama de asta, fiindca a fi sustenabil asta inseamna: nu alocam banii numai pe consum, ci venim cu un plan serios pe investitii”, a mai declarat Ciolacu.
Premierul a punctat ca acesti bani se intorc in economie si se multiplica: la un euro investit, se intorc la stat sase sau opt euro.
„De exemplu, domnul ministru Sorin Grindeanu primeste banii si face plati catre companii, firmele termina autostrazi pe care romanii le asteapta de 30 de ani. Iar aceste firme platesc mii de salariati si dau comenzi la alte sute de furnizori cu zeci de mii de angajati. Asta inseamna ca, in cateva luni, din taxe, impozite si din tot acest rulaj, banii se intorc cu surplus la bugetul de stat „, a explicat Ciolacu.
Seful Executivului a aratat ca este nevoie de masuri in aceeasi linie, trasmitand ca nu este timp de „filozofi” care ca premieri „stiau doar sa consume, nu sa construiasca”.
„De aceea, trebuie sa mergem cu mult curaj inainte. N-avem timp de filozofi care, ca premieri, au avut deficit de 9,2%, iar investitiile erau la doar 1,7% din PIB. Stiau doar sa consume, nu sa construiasca! Acum, marja de consum este foarte limitata si este vital sa o mentinem asa”, a spus Ciolacu.