externe

„Constitutia internetului”. UE face un pas mare si intervine in modul in care gigantii Facebook sau Tik Tok relationeaza cu utilizatorii

Uniunea Europeana este prima din lume care introduce un set de reguli pentru era internetului, pe care de acum inainte va trebui sa le respecte toata realitatea digitala europeana – de la comertul online la postarile de pe retelele de socializare. Scopul este de a limita libertatea gigantilor americani si chinezi din domeniul high-tech de a opera pe internet dupa regulile din Vestul Salbatic si de a le oferi europenilor parghii democratice pentru a limita puterea unor titani precum Google, Meta, Apple si Amazon, relateaza BBC.

Tentativa europeana de a scrie o constitutie a internetului este urmarita de intreaga lume. Democratiile dezvoltate sunt pregatite sa adopte experienta europeana daca aceasta se dovedeste a fi de succes si daca supravietuieste luptei impotriva companiilor de internet care sunt gata sa o dea in judecata pentru a obtine dreptul de a continua sa joace dupa propriile reguli.

Iar dictatorii de toate culorile beneficiaza si ei – acum pot compara propria cenzura si propriile interdictii cu „experienta europeana”.

Doua legi din noul set de norme – privind serviciile digitale si pietele digitale – au ajuns deja la linia de sosire. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a nominalizat companiile care vor trebui sa se conformeze noilor cerinte sub amenintarea unor amenzi uriase sau a unei interdictii de a furniza servicii utilizatorilor din UE. Restul au mai primit aproximativ sase luni pentru a se pregati.

Ideea reglementarii internetului a fost descrisa de sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

  • „Tot ceea ce este ilegal offline ar trebui sa fie ilegal online”, a declarat aceasta. „Ne vom asigura ca internetul este un spatiu sigur care garanteaza libertatea de exprimare pentru cetateni si o concurenta loiala pentru intreprinderi”.

Cine face regulile

Pana acum, platformele de internet stabileau ele insele regulile jocului pentru serviciile lor, precum Instagram, Google Play sau Amazon Marketplace. Ele insele monitorizau respectarea acestora, decideau singure cine le incalca si cine nu si actionau ele insele ca arbitri ai propriilor decizii daca utilizatorii blocati nu erau de acord cu ele.

Noile legi vor oferi autoritatilor alese in mod democratic din tarile UE dreptul de a participa la aceste procese, de a stabili ce se poate face si ce nu se poate face. In plus, acestea vor defini mecanisme de sanctionare si de solutionare a litigiilor cu participarea unor parti terte.

Acum, platformele vor fi obligate sa evalueze riscurile si sa ia masuri – nu din proprie initiativa, ci prin lege.

„Companii care nu existau in urma cu 20 de ani s-au transformat in giganti. Au miliarde de utilizatori in intreaga lume. Au devenit gardienii internetului si au dobandit o putere enorma asupra destinelor noastre”, a descris vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, principalul obiectiv al noilor legi. Aceasta conduce de mai multi ani lupta antitrust a UE impotriva titanilor din Silicon Valley din America.

„Ei detin controlul asupra securitatii noastre – ei decid daca un produs periculos sau un continut daunator apare pe platformele de internet, ei decid cat de repede sa il elimine”, a spus ea. „Ei au chiar puterea de a modela directia dezbaterilor politice si de a proteja – sau de a submina – democratia in tarile noastre.”

Odata cu adoptarea legilor, aproape o jumatate de miliard de cetateni din cele 27 de tari ale UE vor avea mai mult control si influenta asupra relatiilor lor cu companiile de internet.

De exemplu, li se garanteaza dreptul de a elimina cu usurinta programele preinstalate si de a avea acces la aplicatiile si magazinele de aplicatii ale altor sisteme de operare si platforme, precum si de a se dezabona de la servicii cu aceeasi usurinta cu care sunt ademeniti sa se aboneze la acestea.

Ei vor avea dreptul de a sti de ce li se afiseaza o anumita reclama si dreptul de a renunta la personalizarea bazata pe analiza comportamentului lor online.

Pentru libertate si democratie (si impotriva Chinei)

Vestager a reamintit ca toti acesti giganti americani pe care UE a inceput acum sa ii reglementeze s-au nascut doar datorita pietei libere si concurentei din economia occidentala.

Acum au devenit mari si au devenit o amenintare pentru aceasta democratie, asa ca UE s-a angajat sa stabileasca reguli pentru acest domeniu.

„Aceasta este puterea economiilor de piata deschise. Si cheia succesului in competitia cu autocratiile”, a declarat Vestager. „Pentru a castiga competitia cu China, democratiile nu trebuie sa protejeze afacerile existente, ci sa creeze un mediu competitiv in care sa se nasca noi idei si sa se dezvolte noi afaceri. Acesta este motivul pentru care am adoptat Legea privind pietele digitale (DMA).”

La fel ca si Legea privind serviciile digitale (DSA), aceasta a intrat in vigoare in noiembrie anul trecut si va fi pe deplin operationala pana in primavara anului 2024.

Scopul DMA este de a asigura o concurenta libera si loiala pe pietele digitale dominate de asa-numitii gatekeepers. Saptamana trecuta, UE i-a inclus in aceasta categorie pe americanii de la Google, Microsoft, Apple, Amazon si Meta, precum si pe chinezii de la ByteDance, proprietar al TikTok.

„Sectoare precum cel bancar, al telecomunicatiilor, al energiei si al transporturilor au trecut prin toate acestea cu mult timp in urma. In acestea, reglementarea si protectia concurentei merg mana in mana. In cele din urma, aceeasi realitate a ajuns si in lumea digitala”, a declarat Vestager.

Scopul DSA este de a „redistribui echilibrul responsabilitatilor intre utilizatori, platforme si autoritati, in conformitate cu valorile europene”, a explicat Comisia Europeana.

In prezent, DSA acopera doua duzini dintre cele mai mari platforme, inclusiv „X” (fostul „Twitter”) al lui Elon Musk, a carui idee declarata de libertate de exprimare este in contradictie cu cea inscrisa in legislatia europeana.

Incepand din primavara, toate celelalte vor trebui sa se conformeze cerintelor DSA: magazinele online, magazinele de aplicatii, retelele sociale, serviciile de schimb de continut, intermediarii de rezervari online de bilete si hoteluri si altele asemenea.

UE a identificat primele 19 platforme online pentru DSA in aprilie 2023. Pe lista figureaza toate cele care au peste 45 de milioane de utilizatori (10 % din populatia UE).

„Noi nu reglementam continutul, ci modul in care companiile de internet il gestioneaza”, a declarat Vestager. „Protejam consumatorii de tot ceea ce este ilegal si daunator. Si protejam in egala masura drepturile si libertatile, inclusiv libertatea de exprimare”, a mai spus ea.

„Vrem mai multa transparenta si dorim ca utilizatorii sa aiba mai multe oportunitati de a contesta eliminarea continutului lor”, a precizat Vestager.

Aparitia unui arbitru tert intr-un litigiu cu retelele de socializare este principala garantie ca noile legi vor limita o singura libertate pe internet – libertatea absoluta a platformelor de a face ce vor.

„Exista o zona gri intre incalcarea legii si exercitarea dreptului legal la libertatea de exprimare. Trebuie doar sa gasim echilibrul corect aici”, a declarat Vestager. „In caz contrar, exista riscul ca regimurile autoritare din intreaga lume sa spuna: ‘Aha! Deci si europenii au introdus cenzura, asa ca acum care sunt plangerile impotriva noastra?'”, a incheiat ea.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru Airbnb. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

2 ore ago

Petrolierul Sounion a fost remorcat in siguranta departe de Yemen, fara scurgeri de petrol

Salvatorii au remorcat cu succes petrolierul Sounion, sub pavilion grecesc, aflat in flacari de cateva…

42 de minute ago

Cum il lauda Roberta Metsola pe Ciuca: „Am admirat intotdeauna angajamentul sau, respectul sau pentru valorile democratice si eforturile sale de a consolida vocea Romaniei in Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, declara intr-un clip video de sustinere pentru liderul PNL Nicolae…

32 de minute ago

Presedintele Iranului promite ca politia morala nu va mai „deranja” femeile

Presedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis luni ca se va asigura ca politia morala nu…

O oră ago

Stare de alerta in judetele Galati si Vaslui

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat luni seara ca a fost aprobata…

36 de minute ago

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

O oră ago