Consumul de carne rosie este legat de un risc mai mare de diabet de tip 2, potrivit unui studiu

externe

Un nou studiu amplu realizat de cercetatorii de la Harvard sugereaza ca un consum de doar doua portii de carne rosie pe saptamana creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata, iar riscul creste si mai mult odata cu un consum mai mare, potrivit CNN.

„Asocierea dintre carnea rosie si diabetul de tip 2 a fost observata la diferite populatii din intreaga lume”, a declarat Xiao Gu, cercetator postdoctoral in domeniul nutritiei la Harvard T.H. Chan School of Public Health, prin e-mail. „Continuam sa consolidam dovezile existente cu date si tehnici imbunatatite. Sper ca studiul nostru ar putea solutiona dezbaterea cu privire la faptul daca ar trebui sa limitam sau nu consumul de carne rosie din motive de sanatate.”

Aproximativ 462 de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de diabet de tip 2, o rata care a crescut rapid, au precizat autorii.

„Prevenirea diabetului este importanta, deoarece aceasta boala este in sine o povara serioasa si, de asemenea, este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si renale, cancer si dementa”, a spus Gu.

Consumul de carne rosie a fost asociat cu riscul de diabet de tip 2 in studiile anterioare, dar autorii ultimei cercetari au dorit sa le imbunatateasca prin adaugarea de detalii despre modul in care diagnosticele de diabet si biomarkerii aferenti au fost afectati de consumul pe o perioada lunga de timp.

Autorii au studiat 216.695 de persoane care au participat la Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II si la Health Professionals Follow-up Study, toate acestea recrutand participanti in perioada cuprinsa intre aproximativ 1976 si 1989. Primele doua studii au investigat factorii de risc pentru principalele boli cronice in randul asistentelor medicale inregistrate de sex feminin din America de Nord, in timp ce ultimul studiu a evaluat aceleasi subiecte, dar pentru barbati.

Participantele, majoritatea de culoare alba, aveau in medie 46 de ani la inceputul NHS, 36 de ani cand a inceput NHS II si 53 de ani cand a fost initiat HPFS. Toti au fost urmariti pana cel tarziu in 2017. Participantii si-au raportat starea de sanatate o data la doi ani prin intermediul unui chestionar, iar aportul lor alimentar a fost, de asemenea, masurat la fiecare doi pana la patru ani cu ajutorul unor chestionare care le cereau sa spuna consumul mediu de diferite alimente si bauturi in ultimul an.

La sfarsitul perioadelor de urmarire, aproape 22.800 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2, iar cei care au consumat cel mai mult carne rosie totala au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala, comparativ cu persoanele care au mancat cel mai putin. Consumul celei mai mari cantitati de carne rosie procesata sau neprocesata a fost legat de un risc cu 51% si, respectiv, 40% mai mare de diabet de tip 2.

Carnea procesata, conform definitiei autorilor, includea carnati, hot-dog de vita sau de porc, sunca, sandvisuri cu carne procesata; o portie echivala cu 28 de grame de sunca sau 45 de grame din celelalte tipuri de carne.

Carnea neprocesata a inclus hamburgerul slab sau extra slab, hamburgerul obisnuit, carnea de vita, porc sau miel sub forma de sandvis sau mancare mixta; si carnea de porc, vita sau miel ca fel principal. Optzeci si cinci de grame de carne de porc, vita sau miel au constituit o portie de carne neprelucrata.

„Rezultatele acestui studiu, care a fost extrem de cuprinzator, au confirmat recomandarile actuale privind alimentatia pentru limitarea consumului de carne rosie”, a declarat Alice Lichtenstein, profesor Gershoff de Stiinta si Politica Nutritiei si Universitatea Tufts din Boston, prin e-mail. Lichtenstein nu a fost implicata in acest studiu.

In plus, inlocuirea unei portii de carne cu nuci sau leguminoase a insemnat o reducere de 30% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2, in timp ce optiunea pentru lactate a redus sansele cu 22%.

„De remarcat ca persoanele care au declarat ca au consumat carne rosie cel mai frecvent in cadrul fiecarei cohorte au fost mai predispuse sa manance mai putin peste (sau) fructe si (mai multe) calorii, sa cantareasca mai mult si sa se angajeze intr-o activitate fizica mai putin intensa”, a adaugat Lichtenstein, care este, de asemenea, director al Laboratorului de Nutritie Cardiovasculara al Universitatii Tuft. „Acest lucru sugereaza ca au avut o calitate mai slaba a dietei in general si au fost mai putin predispusi sa se angajeze (in) comportamente de stil de viata sanatos”.

Relatia dintre carne si diabet

Studiul nu dovedeste ca  acest consum de carne rosie cauzeaza diabetul de tip 2, a declarat Gunter Kuhnle, profesor de nutritie si stiinta alimentara la Universitatea Reading din Marea Britanie. El nu a fost implicat in studiu.

Dar mai multi factori biologici ar fi putut afecta relatia dintre carnea rosie si diabetul de tip 2, au spus autorii.

In primul rand, s-a constatat ca grasimile saturate reduc sensibilitatea la insulina si functionarea celulelor beta din pancreas, care produc insulina.

In plus, fierul heme – tipul de fier care se gaseste in alimentele de origine animala – poate creste rezistenta la insulina, afectarea functionarii celulelor beta si stresul oxidativ, dezechilibrul dintre radicalii liberi si antioxidanti in organism. Radicalii liberi, molecule instabile provenite din surse din mediul inconjurator, cum ar fi fumul de tigara sau pesticidele, pot afecta celulele organismului.

Utilizarea crescuta a aminoacidului glicina, care se gaseste in mod natural in majoritatea proteinelor, a fost, de asemenea, observata dupa consumul de carne rosie si este asociata cu riscul de diabet, au spus autorii. Excesul de grasime corporala este un alt factor de risc pentru diabet, iar consumul de carne rosie a fost unul dintre factorii dietetici cu cea mai mare asociere cu cresterea in greutate, potrivit studiului.

Limitarea consumului de carne rosie se poate face prin reducerea frecventei sau a dimensiunii portiilor, iar o combinatie a ambelor schimbari de obiceiuri este cea mai buna, a spus Lichtenstein.

” Consumate in mod constant, lactatele, legumele si nucile sunt cele mai bune alimente cu care se poate inlocui carnea rosie”, a adaugat ea. „Pentru primele, avand in vedere ingrijorarea cu privire la grasimile saturate si functia celulelor beta, as recomanda produse fara grasimi si cu continut scazut de grasimi.”

Avand in vedere concluziile, limitarea consumului de carne rosie la aproximativ o portie pe saptamana „ar fi rezonabila pentru persoanele care doresc sa-si optimizeze sanatatea si bunastarea”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Walter C. Willett, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, intr-un comunicat de presa.

Alegerea surselor de proteine pe baza de plante ar contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a schimbarilor climatice, a spus Gu, alaturi de alte beneficii pentru mediu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: