Continua scandalul Spitalul Sf. Pantelimon. O martora a fost retinuta pentru marturie mincinoasa, ea ii protejeaza pe sefi

news

doctorita, Mirela Paius, stenograme, inchisoare, omor calificat

O martora care a fost adusa miercuri la Serviciul Omoruri din Capitala pentru a da declaratii in cazul scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon a fost retinuta pentru marturie mincinoasa, au declarat surse pentru aktual24.ro.

Sursele au precizat ca este vorba despre o asistenta ATI care ar fi stiut despre reducerea dozelor de noradrenalina, insa a refuzat sa le spuna polistitilor acest lucru. Asistenta a fost audiata de mai multe ori pana acum.

Martora a fost adusa cu mandat. Ulterior, dupa ce a fost audiata, ea a fost acuzata de marturie mincinoasa, a dobandit calitatea de suspect si a fost retinuta pentru 24 de ore.

La finalul lui aprilie, Comisia interna de analiza a Spitalului Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” din Bucuresti a anuntat ca nu a constatat „nicio abatere profesionala”, respectandu-se toate protocoalele si procedurile terapeutice existente, releva raportul comisiei, care a analizat o presupusa administrare incorecta a unui medicament care ar fi determinat decesul a 20 de pacienti, in perioada 4-7 aprilie.

„Comisia nu a constatat nicio abatere profesionala, respectandu-se toate protocoalele si procedurile terapeutice existente. Ramane in discutie presupusa fapta a depasirii grave a competentei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat ca a modificat din proprie initiativa doza de noradrenalina, dar nu exista nicio dovada ca acest lucru s-ar fi petrecut in realitate. Se constata situatii de supraaglomerare a Sectiei ATI si chiar depasirea capacitatii pentru asigurarea unor conditii medicale de foarte buna calitate. Solutia folosirii paturilor din UPU ca zona tampon pentru sectia ATI nu poate fi decat o solutie de moment si de foarte scurta durata, iar conducerea spitalului trebuie sa identifice de urgenta solutii pentru extinderea spatiului Sectiei ATI. Se impune luarea de masuri de urgenta pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat in Sectia ATI, in mod deosebit a personalului mediu si auxiliar, atat in ceea ce priveste cunostintele medicale, cat si modalitatea de comunicare si nivelul de empatie cu pacientii si rudele acestora”, se arata in concluziile si recomandarile incluse in raportul Comisiei interne.

Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenta de masuri de control privind respectarea riguroasa a Regulamentului Intern si se considera ca sesizarea depusa si datele aparute in presa sunt generate de o stare conflictuala permanenta atat la nivelul conducerii spitalului, cat si a Sectiei ATI”.

„Constatarea pe baza careia comisia a tras aceasta concluzie este aceea ca pana in octombrie 2023, in ultimii 3 ani, fluctuatia de cadre medicale – medici, asistente, ingrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 cadre medicale, toate motivandu-si decizia de existenta a unei atmosfere tensionate, ce perturba grav activitatea profesionala. Ca o consecinta a acestei situatii, au ramas in Sectia ATI doar un numar de 3 – 4 medici care sa desfasoare o activitate deosebit de complexa. Dupa luna noiembrie 2023, odata cu schimbarea conducerii sectiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numarul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri si bine pregatiti profesional. Acestora li s-au adaugat un numar de medici tineri din alte spitale care efectueaza garzi in unitatea noastra”, se mai arata in raportul citat.

Comisia mai puncteaza in raport ca spitalul, prin conducerea sa, „trebuie sa depuna de urgenta toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situatie, situatie ce este atat in detrimentul bolnavilor, cat si a imaginii spitalului”.

„Trebuie reanalizate codurile de conduita profesionala pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de indreptare a situatiei. Activitatea Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” depinde profesionalismul si daruirea cadrelor medicale. Activitatea medicala nu poate fi transformata intr-o arma de lupta pentru rezolvarea unor conflicte personale”, conchide, in raport, Comisa interna de analiza a Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Pe 11 aprilie managerul spitalului a fost informat in scris de catre directorul de ingrijiri ca exista informatii provenite de la un asistent medical, ca in perioada 4-7 aprilie, in cadrul sectiei ATI ar fi decedat 20 de pacienti printr-o administrare incorecta a unui medicament.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) s-a autosesizat si a demarat o cercetare coordonata de Departamentul de Jurisdictie Profesionala cu privire la situatia semnalata la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” din Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: