Contracandidatul lui Putin ar putea fi scos din cursa. Comisia electorala rusa sustine ca a gasit „probleme” in lista de sustinatori ai lui Nadejdin

externe

Boris Nadejdin, exclus, cursa prezidentiala, semnaturi false, Vladimir Putin

Comisia Electorala Centrala a Rusiei (TsIK) a declarat ca a gasit nereguli in unele dintre documentele depuse de candidatul la presedintie Boris Nadejdin, punand in pericol candidatura singurului politician la alegerile prezidentiale care a cerut in mod deschis oprirea invaziei Moscovei in Ucraina, relateaza RFE/RL.

Nikolai Bulaiev, vicepresedintele comisiei, a declarat reporterilor la Moscova pe 2 februarie ca unele dintre semnaturile depuse de Nadejdin ar fi fost ale unor persoane decedate si ca acesta a fost citat sa se prezinte saptamana viitoare.

Mii de persoane s-au mobilizat in toata Rusia pentru a-l sustine pe academicianul in varsta de 60 de ani nascut in Uzbekistan, depasind cu mult pragul de 100.000 de semnaturi.

Nadejdin a fost sustinut de apropiati ai liderului opozitiei incarcerat Aleksei Navalnii si de personalitati ale opozitiei autoexilate, Maksim Kats si Mihail Hodorkovski, chiar daca se asteapta ca votul sa fie castigat cu usurinta de actualul presedinte Vladimir Putin.

Comentariile lui Bulaiev care pun la indoiala semnaturile ar putea fi un semn ca Nadejdin va fi eliminat din cursa electorala.

TsIK refuza in mod obisnuit sa inregistreze potentialii candidati ai opozitiei sub pretextul ca au depus un numar insuficient de semnaturi valide, intregul proces de acceptare a semnaturilor fiind un fel de filtru impotriva evolutiilor nedorite.

„Daca cineva isi imagineaza ca vede suflete moarte in listele mele de semnaturi – ei bine, prieteni, nu este o intrebare pentru mine. Este mai degraba pentru biserica sau pentru un exorcist”, a declarat Nadejdin pe Telegram dupa declaratia lui Bulaiev.

TsIK are la dispozitie 10 zile de la data la care Nadejdin si-a depus candidatura – 31 ianuarie – pentru a evalua autenticitatea semnaturilor si a decide daca i se va permite sau nu sa candideze la presedintie.

Putin a fost inregistrat oficial ca si candidat la inceputul acestei saptamani – si aprobat aproape imediat – pentru un scrutin pe care se asteapta sa il castige cu usurinta, in conditiile in care majoritatea principalilor sai adversari se afla in inchisoare sau in afara tarii, dupa ce au fugit din motive de securitate.

Alegerile din Rusia sunt strict controlate de Kremlin si nu sunt nici libere, nici corecte, dar sunt considerate de catre guvern ca fiind necesare pentru a transmite un sentiment de legitimitate. Ele sunt afectate de excluderea candidatilor opozitiei, de intimidarea alegatorilor, de falsificarea buletinelor de vot si de alte mijloace de manipulare.

La jumatatea lunii noiembrie, Putin a promulgat un proiect de lege privind amendamentele la legea privind alegerile prezidentiale, care restrictioneaza accesul presei in sectiile de vot sau la alte etape ale scrutinului, acordand, in acelasi timp, TsIK dreptul de a modifica procedura electorala in teritoriile in care a fost introdusa legea martiala.

Controlul strict al Kremlinului asupra politicii, a mass-mediei, a fortelor de ordine si a altor parghii la nivel national inseamna ca Putin este sigur ca va castiga, cu exceptia unei evolutii total neasteptate.

Dar surprinzatoarea manifestare de sprijin pentru putin cunoscutul Nadejdin, care afirma ca invazia Ucrainei a fost o „greseala fatala” si il acuza pe Putin ca a tarat Rusia in trecut in loc sa construiasca un viitor durabil, complica ambitia Kremlinului de a spori perceptia legitimitatii lui Putin.

In decembrie, oficialii au descalificat-o pe jurnalista Ekaterina Duntsova, care, de asemenea, s-a pronuntat impotriva razboiului si a cerut o Rusie „umana”, invocand presupuse greseli tehnice in cererea sa de inregistrare ca si candidat. Dupa descalificarea sa, Duntsova a facut apel la suporteri sa il sustina pe Nadejdin si s-a angajat sa lucreze pentru campania acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: