Deutsche Welle: Contraofensiva Ucrainei – obiective, oportunitati, riscuri. Contraofensiva nu va pune capat razboiului

externe

ucraina, f 16

Ucraina se pregateste pentru o contraofensiva decisiva cu scopul eliberarii teritoriilor ocupate de Rusia. Cu cat Kievul asteapta mai mult, cu atat sansele sale par sa fie mai mari, scrie Deutsche Welle.

O autostrada poloneza in apropiere de granita cu Ucraina. Intr-o dimineata ploioasa de aprilie, apare un convoi de 12 camioane ale armatei de culoare verde-oliv. Ele intra in Polonia dinspre Ucraina, cu platformele goale. „I-am vazut acum o saptamana, au adus tancuri in Ucraina”, spune un sofer de taxi. „Tancuri foarte mari”.

Ucraina va avea nevoie de fiecare dintre aceste tancuri in urmatoarele saptamani si luni. In acest moment, conducerea sa face ultimele retusuri la mult-asteptata contraofensiva pe care a anuntat-o cu luni in urma. Se spera ca aceasta va pune punct razboiului istovitor de transee in care tara este blocata in prezent si ca va alunga Rusia din teritoriile ocupate abuziv. Ar putea fi o batalie decisiva, o lupta pentru eliberare.

In aceste zile, vizitatorii Kievului pot asista la proverbialul calm dinaintea furtunii. Atacurile cu rachete rusesti, precum cele care au ucis vineri aproape 20 de persoane in orasul Uman din centrul Ucrainei, au devenit rare. Pe strazile bine ingrijite ale capitalei, copacii si florile infloresc, cafenelele sunt pline de viata. Razboiul pare departe. Si totusi, exista peste tot amintiri constante: pe strazi sunt afisate pancarte care cheama civilii sa se ofere voluntari sau sa stranga donatii pentru fortele armate. Aproape zilnic, sicrie cu soldati proeminenti cazuti la datorie sunt asezate pe Maidan, Piata Independentei din Kiev.

Un numar deosebit de mare de luptatori mor in prezent in Bahmut. Timp de luni de zile, orasul asediat din regiunea Donetk a fost intens disputat, iar acum a cazut in mare parte in mainile Rusiei. Insa fortele armate ucrainene au refuzat sa dea inapoi. Sefii de stat si armata au explicat ca acest lucru este pentru a proteja alte orase din apropiere. Cu toate acestea, Kievul nu vrea doar sa imobilizeze fortele rusesti in Bahmut, ci si sa castige timp pentru a-si pregati contraofensiva. Acesta este motivul pentru care fortele armate ucrainene si-au menajat rezervele si au acceptat pierderi ridicate – nu se cunoaste numarul exact al victimelor.

Andrii si Maxim (nume schimbate pentru a le proteja identitatea) au luptat in Bahmut. Acum s-au intors la Kiev si se pot odihni in sfarsit. „Sper din tot sufletul ca a meritat”, a spus Andrii cand a fost intrebat despre decizia de a apara cu orice pret Bahmutul, desi nu pare atat de sigur ca a meritat. Maxim vorbeste despre numarul superior de luptatori ai Rusiei si despre echipamentul saracacios al unitatii sale. Ce spera amandoi sa castige din contraofensiva? „In sfarsit niste teritorii eliberate”, raspunde Maxim.

De ce asteapta Kievul?

Contraofensiva planificata este un subiect recurent in presa ucraineana, dar reprezentantii militari raman in continuare rezervati. Atunci cand sunt intrebati, ei raspund pur si simplu: „asteptam si vedem”. Exista mai multe motive pentru aceasta abordare. In primul rand, armele asteptate de la Occident nu au fost inca livrate toate. De la inceputul anului 2023, Ucraina a primit o multime de „arme grele” de la NATO. O mare parte din armament il primeste pentru prima data: zeci de tancuri de lupta moderne si transportoare blindate de trupe de productie germana si britanica, sisteme americane de rachete de aparare antiaeriana Patriot, avioane de lupta sovietice.

Publicatia Ukrainska Pravda estimeaza ca armata si garda nationala au creat cel putin 16 brigazi noi, cuprinzand in total aproximativ 50.000 de luptatori. Aceste noi unitati au nevoie de timp pentru a se pregati si a se familiariza cu noile lor arme. O provocare suplimentara este coordonarea numeroaselor formatiuni pentru o ofensiva majora. Pana acum, Ucraina a avut putina experienta in acest sens. Cercurile profesionale de la Kiev spun ca posibilele scenarii au fost simulate pe computere.

In plus, conditiile meteorologice sunt departe de a fi optime. Ploile au facut ca multe drumuri de tara sa devina impracticabile pentru echipamentele militare grele. Iar soldatii ucraineni trebuie sa astepte sa creasca frunzisul mai gros pentru a-l putea folosi ca acoperire. Va mai dura ceva timp pana cand imprejurimile lor vor deveni suficient de uscate si de verzi.

Principala ofensiva spre Crimeea

Unul dintre cele mai bine pastrate secrete este unde, cand si cum intentioneaza Ucraina sa atace. Se asteapta sa existe cel putin doua directii principale de impact – in toamna anului 2022, armata i-a impins cu succes pe rusi spre Harkov si Herson.

In septembrie 2022, in singurul sau document programatic de pana acum, comandantul-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zalujnii, a oferit doar o schita aproximativa a modului in care ar putea arata o contraofensiva ucraineana. In document, el a vorbit despre „mai multe contraatacuri hotarate, in mod ideal simultane”. O tinta cruciala din punct de vedere strategic pe care Zalujnii a mentionat-o a fost peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal in 2014. La Kiev, toti sunt de acord ca aceasta este principala directie in care Ucraina ar trebui sa isi concentreze eforturile. Dar se asteapta, de asemenea, la surprize si manevre inselatoare. Cu toate acestea, multi se indoiesc ca Ucraina are suficiente echipamente si putere de lupta pentru a recastiga peninsula.

Altii cred ca principalul impuls va fi indreptat spre regiunea Zaporijia din sudul Ucrainei. De acolo, se asteapta ca fortele ucrainene sa impinga spre peninsula Crimeea pentru a taia trupelor rusesti rutele de aprovizionare terestre. Acest lucru ar fi un mare succes pentru Kiev, spun analistii. Dar nu va fi usor – Rusia a construit mai multe linii de aparare. De asemenea, spre deosebire de anul trecut la Harkov si Herson, acum se asteapta ca Rusia sa raspunda cu propriile contraatacuri. Acesta este unul dintre riscurile pe care Ucraina si le va asuma prin contraofensiva asteptata.

Contraofensiva nu va pune capat razboiului

In ciuda acestor ingrijorari, la Kiev, starea de spirit este prudent optimista. „Aceasta lovitura nu poate esua. Vor fi eliberate mai multe teritorii”, a declarat un expert militar. „Intrebarea este: cat de mult si cu ce costuri?”. Andrii stie care este costul, isi aminteste de el de fiecare data cand se uita prin lista de contacte din telefonul sau. „Multi camarazi au cazut. Nu ma pot hotari sa le sterg numerele”.

Ramane neclar ce se va intampla dupa contraofensiva. Multi se tem ca Occidentul ar putea face presiuni asupra Ucrainei sa negocieze si sa faca concesii dureroase daca nu se ridica la nivelul asteptarilor. Liderii militari de top au respins deja acest scenariu. „Asta nu se va intampla”, a spus Andrii. La fel ca multi din Kiev, el se asteapta la un razboi lung care nu se va incheia cu contraofensiva. In schimb, el spera la mai multe convoaie dinspre Occident, cu mult mai multe echipamente militare grele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: