Controalele la frontierele comerciale post-Brexit vor costa Marea Britanie 5,5 miliarde de euro
Marea Britanie va cheltui cel putin 4,7 miliarde de lire sterline (5,5 miliarde de euro) pentru implementarea unei noi abordari privind importul de bunuri dupa iesirea de pe piata vamala a UE in 2020, a declarat luni organismul de supraveghere a cheltuielilor publice al guvernului britanic, relateaza Deutsche Welle.
Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in 2016, dar a ramas pe piata unica si in uniunea vamala a blocului pana in 2021.
In 2021, Regatul Unit s-a retras din uniunea vamala a UE si a intrat in vigoare un nou acord de cooperare comerciala (TCA) intre UE si Regatul Unit.
Parlamentul European a afirmat intr-un raport ca schimburile de bunuri intre parti au devenit „impovaratoare” de la Brexit, iar volumul schimburilor comerciale s-a redus.
Au fost programate mai multe controale, deoarece Marea Britanie implementeaza treptat in acest an modelul operational Border Target Operating Model (BTOM).
Prima faza a BTOM a intrat in vigoare la 31 ianuarie, iar cea de-a doua faza, care include controale fizice in porturi, a intrat in vigoare la 31 aprilie. O a treia faza, care necesita declaratii de siguranta si securitate, este programata pentru 31 octombrie.
Biroul National de Audit (NAO) a declarat ca cifra de 4,7 miliarde de lire sterline reprezinta suma pe care guvernul estimeaza ca o va cheltui pentru cele mai importante 13 programe de gestionare a comertului la frontiera si de imbunatatire a performantei pe durata de viata a programelor.
Guvernul britanic a amanat de cinci ori punerea in aplicare a controalelor complete de la iesirea de pe pietele vamale ale UE, ceea ce a provocat incertitudine pentru intreprinderi.