pagina verde

COP16 s-a incheiat fara un acord privind finantarea protectiei speciilor

Cea mai mare conferinta din lume despre conservarea naturii s-a incheiat la Cali, Columbia, in primele ore ale zilei de sambata, fara ca delegatii sa reuseasca sa cada de acord asupra unei foi de parcurs de finantare pentru protectia speciilor, potrivit DW.

Summitul COP16 a fost suspendat de presedintele Susana Muhamad, dupa ce negocierile au durat cu aproape 12 ore mai mult decat era planificat si participantii au inceput sa plece pentru a prinde avioanele.

Conferinta care a durat aproape doua saptamani, la care au participat aproximativ 23.000 de delegati din 200 de tari, a fost insarcinata cu implementarea acordului-cadru global pentru diversitate Kunming-Montreal din 2022, care urmareste sa opreasca actuala deteriorare rapida a naturii determinata de om pana in 2030.

Acordul a inclus masuri precum punerea sub protectie a 30% din zonele terestre si maritime si reducerea poluarii. De asemenea, tarile bogate s-au angajat in urma cu doi ani sa ofere natiunilor in curs de dezvoltare 18 miliarde de euro in finantare anuala pentru conservare pana in 2025, aceasta crescand anual la 30 de miliarde de dolari pana in 2030.

Summitul din acest an si-a propus sa creasca sursele de finantare si sa vina cu un plan detaliat de finantare, dar delegatii nu au putut sa iasa din impas. Negociatorii au fost impartiti intre blocurile de tari sarace si cele bogate din cauza finantarii sporite si a altor angajamente.

Delegatii au fost, totusi, de acord sa creeze un organism permanent pentru popoarele indigene, care sa ofere sfaturi cu privire la „aspecte relevante pentru popoarele indigene si comunitatile locale”.

Decizia a fost primul mare progres realizat la summit.

Tarile reunite la COP16 au convenit, de asemenea, asupra crearii unui fond pentru a imparti profiturile datelor genetice secventiate digital preluate de la animale si plante cu comunitatile din care provin.

Datele genetice din natura sunt folosite intr-o gama larga de produse, de la medicamente pana la orezul imbogatit cu nutrienti, si se gasesc adesea la speciile din tarile sarace.

Acordul ar putea insemna ca miliarde de dolari pentru conservarea naturii sa fie directionate catre fond, iar jumatate din incasari sa ajunga la popoarele indigene si comunitatile locale.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Alerte cu bomba la Brasov si Bucuresti pentru intimidarea moldovenilor care voteaza la prezidentiale. Toate au fost false

Duminica s-au inregistrat mai multe alerte cu bomba la sectii de votare din Brasov si…

O oră ago

Activitate militara chineza intensa, in jurul Taiwanului, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA

Ministerul Apararii din Taiwan a comunicat duminica ca a detectat 35 de avioane militare chineze,…

8 ore ago

MAE: Patru romani sunt in continuare disparuti in urma inundatiilor din Spania. Ceilalti romani anuntati initial ca disparuti sunt in siguranta

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) transmite ca patru romani sunt in continuare disparuti in…

8 ore ago

Lasconi a pus la punct doua trimise RTV puse pe scandal: „Dragi romani, nu va mai uitati fratilor la Romania TV. Pe bune!” – VIDEO

Elena Lasconi le-a pus la punct pe trimisele Romania TV la conferinta ei de presa…

3 ore ago

Incepe amenajarea celui mai mare parc public din Iasi. Parcul Ciurchi va fi modernizat intr-un proiect de 20 de milioane de lei

In curand vor incepe lucrarile de modernizare pentru Parcul Ciurchi din Iasi, care va deveni…

55 de minute ago