COP28: Delegatii la conferinta climatica au convenit un acord pentru o “tranzitie” catre renuntarea la combustibilii fosili care incalzesc planeta
Negociatorii din cadrul discutiilor COP28 ale Natiunilor Unite privind clima au convenit miercuri o „tranzitie” catre renuntarea la combustibilii fosili care incalzesc planeta, un pas semnificativ catre schimbarea modului de obtinere a energiei, dar care ridica intrebari referitoare la cat de repede si cine va plati pentru aceasta tranzitie, relateaza Euronews.
Presedintele COP28, Sultan al-Jaber, a adoptat textul in cadrul unei sesiuni plenare in Dubai, dupa mai mult de doua saptamani de discutii in care natiunile au incercat sa gaseasca o modalitate de a mentine limitarea incalzirii globale la cel mult 1,5 grade Celsius peste cele inregistrate in perioada preindustriala. Tarile au fost impartite intre cele care doreau o formulare ferma cu privire la eliminarea treptata a combustibililor fosili si cele care doreau o modalitate de a continua sa arda in continuare petrol, gaze si carbune.
Noua propunere nu merge atat de departe incat sa urmareasca o „eliminare treptata” a combustibililor fosili, lucru pentru care pledasera peste 100 de natiuni. In schimb, aceasta solicita „renuntarea la combustibilii fosili in sistemele energetice, intr-un mod corect, ordonat si echitabil, accelerand actiunile in acest deceniu critic”.
Aceasta tranzitie ar trebui sa se faca intr-un mod care sa duca lumea la emisii nete de gaze cu efect de sera egale cu zero in 2050 si care sa urmeze indicatiile stiintei climei.
Textul prevede ca lumea sa atinga un nivel maxim al poluarii cu carbon in continua crestere pana in anul 2025, dar ofera o marja de manevra pentru ca anumite natiuni, precum China, sa atinga pragul maxim mai tarziu.
Sesiunile intense au continuat pana la orele diminetii de miercuri, dupa ce documentul initial al presedintiei conferintei a infuriat multe tari prin faptul ca a evitat apelurile la actiune pentru limitarea incalzirii. Apoi, presedintia condusa de Emiratele Arabe Unite a prezentat delegatilor din aproape 200 de natiuni un nou document central, numit bilant global.
Este a treia versiune prezentata in aproximativ doua saptamani si cuvantul „petrol” nu apare nicaieri in documentul de 21 de pagini, dar sintagma „combustibili fosili” apare de doua ori.
Alianta Statelor Insulare Mici care risca sa fie inghitite de apa din cauza incalzirii globale a declarat ca textul nu este suficient de transant.
„Aveam nevoie de un semnal global pentru a aborda problema combustibililor fosili. Este pentru prima data in 28 de ani cand tarile sunt obligate sa se ocupe de combustibilii fosili”, a declarat pentru The Associated Press directorul pentru justitie energetica al Centrului pentru diversitate biologica din SUA, Jean Su.
„Problema textului este ca inca include lacune cavernoase care permit Statelor Unite si altor tari producatoare de combustibili fosili sa continue expansiunea combustibililor fosili”, a spus Su. „Exista o lacuna fatala in text, care permite continuarea utilizarii combustibililor de tranzitie, care este un cuvant de cod pentru gazele naturale care emit, de asemenea, poluare cu carbon”, a mai spus ea.