COP28: Tarile sarace castiga o lupta de 30 de ani, primesc bani pentru pagubele provocate de schimbarile climatice
In prima zi a lucrarilor COP28, delegatii au convenit sa aprobe un fond mult asteptat pentru a plati pentru pagubele provocate de furtunile si seceta cauzate de schimbarile climatice, relateaza BBC.
UE, Regatul Unit, SUA si alte state membre au anuntat imediat contributii in valoare totala de aproximativ 400 de milioane de dolari pentru tarile sarace care se confrunta cu efectele schimbarilor climatice.
Se spera ca acest acord va oferi impulsul necesar pentru un acord ambitios si mai amplu in timpul summitului.
La trei decenii dupa ce ideea a fost lansata pentru prima data, acordul privind „pierderile si daunele” in numerar a fost intampinat cu aplauze sustinute in cadrul conferintei.
A fost considerata o miscare inteligenta din partea organizatorului, Emiratele Arabe Unite, care au fost criticate in perioada premergatoare COP, dupa ce BBC a relatat luni ca documente de informare scurse au dezvaluit planurile Emiratelor Arabe Unite de a discuta cu 15 natiuni despre acorduri privind vanzarile de petrol si gaze naturale.
„Este o modalitate foarte inteligenta de a deschide conferinta din partea EAU”, a declarat profesorul Michael Jacobs de la Universitatea din Sheffield.
„Au obtinut in chiar prima sesiune, unul dintre cele mai importante rezultate ale acestei conferinte, unul foarte controversat. Statele Unite nu au fost multumite in urma cu cateva saptamani de textul privind acest fond de pierderi si daune, dar astazi au fost de acord cu el”, a mai spus el.
Pierderile si pagubele se refera la impactul pe care multe tari il sufera din cauza evenimentelor meteorologice legate de clima.
In timp ce au fost acordate fonduri pentru a ajuta tarile sa se adapteze la cresterea temperaturilor si pentru a le sprijini eforturile de a-si reduce emisiile, pana acum nu au fost alocate fonduri pentru a ajuta la plata pentru distrugerile cauzate de furtuni si secete.
Ideea de a gasi bani pentru aceste pierderi a fost pusa in discutie pentru prima data in anii 1990.
Timp de zeci de ani, tarile mai bogate s-au luptat impotriva ideii unui astfel de fond, temandu-se sa nu fie nevoite sa plateasca „compensatii” pentru emisiile istorice de carbon.
Anul trecut, la COP27 din Egipt participantii au convenit pana la urma sa infiinteze un fond.
In ultimele 12 luni, tarile s-au certat cu privire la reguli, la locul unde ar trebui sa fie amplasat fondul si la cine ar trebui sa contribuie.
In mod normal, un astfel de acord ar trebui sa fie acceptat de toate tarile in cadrul unei sesiuni plenare, unde negociatorii pot analiza textul cu mare atentie, ceea ce duce adesea la discutii majore.
„Astazi am facut istorie”, le-a spus Jaber delegatilor in timp ce motiunea a fost adoptata fara lupta.
Imediat, Emiratele Arabe Unite au promis 100 de milioane de dolari, la fel ca si Germania.
SUA au declarat ca vor plati 17 milioane de dolari, cu conditia sa ajunga la un acord cu Congresul.
„Am lucrat foarte, foarte indeaproape cu ceilalti membri ai comitetului de tranzitie pe parcursul intregului an pentru a concepe un fond eficient care sa se bazeze pe cooperare si care sa nu implice raspundere sau despagubiri”, a declarat trimisul special al SUA pentru clima, John Kerry.