COP29 Presedintele Azerbaidjanului ataca „ipocrizia” tarilor occidentale: „Nu este corect sa numim Azerbaidjanul ‘petrostat'”
Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a deschis summitul COP29 asupra climei cu o critica usturatoare la adresa natiunilor occidentale, acuzandu-le ca cumpara gaz azer, dar critica in acelasi timp economia tarii sale, dependenta de combustibili fosili, relateaza Euronews.
Aliev a atacat mass-media occidentala, activistii pentru clima si criticii industriei de petrol si gaze din Azerbaidjan, numindu-i „ipocriti”, deoarece Statele Unite sunt cel mai mare producator de petrol din lume.
„Nu este corect sa numim Azerbaidjanul ‘petrostat’”, a spus Aliev, subliniind ca tara sa reprezinta mai putin de 1% din productia globala de petrol si gaze.
„Petrolul si gazele sunt un dar de la Dumnezeu, la fel ca soarele, vantul si mineralele”.
„Fiecare resursa naturala, fie ca este petrol, gaz, vant, soare, aur, argint, cupru, toate acestea sunt resurse naturale. Tarile nu ar trebui sa fie invinuite pentru ca le au si nu ar trebui sa fie invinovatite pentru aducerea acestor resurse pe piata.” spuse Aliev.
„Ca presedinte al COP29, desigur ca vom fi un avocat puternic pentru o tranzitie verde si o facem. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim realisti”, a continuat el.
Discursul presedintelui azer a starnit reactii mixte in randul participantilor la COP29.
Kingbadantee Sabir, responsabil de comunicatii la Global Shapers Dhaka Hub, a subliniat nevoia de echilibru.
„Faptul ca a subliniat ipocrizia este ceva ce ar trebui sa apreciem. Este adevarat. Deci, ce facem in schimb? Chiar trebuie sa ne asiguram ca transformarea energiei verzi aduna, de asemenea, tractiune”, a declarat Sabir pentru Euronews.
Asad Rehman, de la ONG War on Want, a fost de acord cu unele dintre punctele lui Aliyev, dar a subliniat importanta actiunii din partea poluatorilor majori.
„Singurul mod in care se poate face progres este daca se face corect”, a spus Rehman. „Are dreptate ca semnalele pentru schimbare trebuie sa vina de la cei mai mari poluatori”, a mai spus el.
„Tarile care polueaza de peste un secol – precum Statele Unite, Uniunea Europeana si Marea Britanie – au un rol crucial de jucat. Ceea ce fac ele conteaza, deoarece ar trimite un semnal puternic restului lumii”, a adaugat el.