Potrivit unei coalitii de experti, copiii din Europa trebuie sa primeasca cel putin o masa sanatoasa pe zi la scoala, daca guvernele doresc sa combata rata in crestere a obezitatii, sa previna bolile cronice si sa reduca inegalitatile sociale.
Aproape o treime dintre copiii de varsta scolara primara din Europa sunt fie supraponderali, fie obezi, in timp ce aproape un sfert dintre copiii din UE sunt expusi riscului de saracie sau de excluziune sociala, potrivit The Guardian.
Avand in vedere ca, in prezent, criza costului vietii a dus multe familii de pe continent dincolo de punctul de ruptura, membrii unei initiative finantate de UE pe patru ani, axata pe o alimentatie sanatoasa, afirma ca este nevoie urgenta de masuri pentru a se asigura ca toti copiii europeni pot conta pe cel putin o masa sanatoasa in fiecare zi.
Peter Defranceschi, membru al proiectului SchoolFood4Change, a declarat: „Cred ca, odata ce spui ca fiecare copil trebuie sa primeasca o masa sanatoasa la scoala in fiecare zi – indiferent daca este bogat, sarac, dintr-un cartier defavorizat sau de oriunde – acesta este un standard minim care ar avea mult sens in Europa”.
„Nu este vorba de stanga sau de dreapta, sau de liberali sau de verzi, este doar un lucru inteligent de facut.”
Expertii, care spun ca mesele scolare pot fi „catalizatori pentru schimbari sistemice la un nivel societal larg”, lucreaza cu peste 3 000 de scoli si 600.000 de elevi din 16 orase si regiuni din 12 tari ale UE.
Situatia variaza dramatic pe continent: in timp ce tari precum Finlanda, Estonia si Suedia garanteaza copiilor o masa gratuita, in altele, precum Norvegia si Tarile de Jos, aceasta a fost in mod traditional in mare parte absenta. Expertii doresc ca toate mesele gratuite sa fie puse la dispozitia tuturor copiilor din mediile mai sarace, care sunt, de asemenea, mai predispusi sa nu beneficieze de micul dejun.
„Odata cu Ucraina, preturile alimentelor au crescut si mai mult, asa ca ati avut o inflatie a preturilor la alimente si unii parinti nu au putut sa cumpere mancare adecvata pentru copiii lor sau sa le plateasca mancarea la scoala”, a declarat Defranceschi, care conduce, de asemenea, programul Global CityFood in cadrul retelei de guverne locale pentru sustenabilitate (ICLEI).
Manuel Franco, profesor de epidemiologie si sanatate publica la Universitatea Alcala de langa Madrid si la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins, care este unul dintre consilierii proiectului, spune ca tarile trebuie sa inceteze sa mai priveasca mesele sanatoase in scoli ca pe o cheltuiala si sa le priveasca, in schimb, ca pe un instrument vital pentru a aborda viitoarele crize de sanatate si pentru a reduce inegalitatile sociale.
„Stim ca, pe termen lung, adultii care au o dieta saraca vor dezvolta mai multe boli precum diabetul si cancerul. Trebuie sa intoarcem moneda si sa vedem ca investitia de 7 euro pe zi pentru fiecare copil si adolescent din populatia noastra reprezinta bani pe care ii investim. Nu este o cheltuiala.”
In aproape toate tarile, a spus Franco, copiii care traiesc in zonele cu venituri mai mici au o dieta de calitate mai slaba decat colegii lor mai bogati. De asemenea, ei sunt supusi nesigurantei alimentare, deoarece parintii lor nu au adesea suficienti bani pentru a le oferi zilnic mese sanatoase si nutritive.
„In cadrul acestui tablou, faptul ca copiii cu varste cuprinse intre un an si 18 ani ar putea manca cel putin o data pe zi intr-o scoala sau intr-un centru educational ar fi un instrument fantastic, sau o interventie de sanatate publica, pentru a avea o dieta de o calitate mai buna”, a spus el.
In timp ce mesele scolare si politicile de sanatate sunt chestiuni care tin de competenta fiecarei tari din UE, Franco subliniaza ca, in conformitate cu Garantia europeana pentru copii, adoptata in urma cu doi ani, membrii blocului comunitar ar trebui sa abordeze saracia si excluziunea sociala a copiilor si sa garanteze drepturile de baza, cum ar fi asistenta medicala si educatia. Unul dintre obiectivele cheie ale garantiei este „educatia gratuita (inclusiv activitati scolare si cel putin o masa sanatoasa in fiecare zi de scoala)”.
Daca nu se actioneaza acum, spun Franco si colegii sai, nu se vor obtine decat probleme de sanatate pentru nenumarate persoane si mai multe cheltuieli pentru contribuabilii din viitor. O petitie online care indeamna la „o masa sanatoasa la scoala pentru fiecare copil din fiecare scoala” – care a fost prezentata marti deputatilor europeni la Bruxelles – a atras deja aproape 55.000 de semnaturi.
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…