Coreea de Nord a lansat o noua racheta balistica. Phenianul spune ca astfel previne „planificarea unui razboi nuclear” de catre SUA
Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balistica de tip neidentificat, au anuntat Paza de Coasta a Japoniei si armata sud-coreeana, in timp ce Phenianul a transmis, la randul sau, ca demonstratiile de forta militara conduse de SUA in regiune sunt echivalente cu „o avanpremiera a unui razboi nuclear”, relateaza Reuters.
Racheta a fost lansata spre mare, in largul coastei de est a Coreei de Nord, potrivit Statului Major interarme din Coreea de Sud. La aproximativ 20 de minute dupa ce a raportat initial lansarea, Paza de Coasta japoneza a anuntat ca racheta a cazut deja, din cate se pare in afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, a relatat postul de televiziune NTV.
Lansarea a avut loc dupa avertismentele oficialilor de la Seul si Tokyo, potrivit carora Coreea de Nord, inarmata nuclear, se pregateste sa testeze luna aceasta o racheta, inclusiv una dintre rachetele sale balistice intercontinentale (ICBM) cu raza lunga de actiune. Toate activitatile Coreei de Nord in domeniul rachetelor balistice sunt interzise de rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, desi Phenianul le apara ca fiind dreptul sau suveran la autoaparare.
Statele Unite si Coreea de Sud, „gangsteri militari”
La mai putin de o jumatate de ora dupa lansare, presa de stat nord-coreeana a difuzat o declaratie a Ministerului Apararii care critica „gangsterii militari” – Statele Unite si Coreea de Sud – pentru cresterea tensiunilor prin exercitii, demonstratii de forta si planificarea unui razboi nuclear. Declaratia unui purtator de cuvant anonim al ministerului citeaza sosirea, duminica, a submarinului american cu propulsie nucleara USS Missouri in orasul-port sud-coreean Busan.
„Fortele armate ale RPDC vor neutraliza temeinic incercarea SUA si a fortelor sale vasale de a declansa un razboi nuclear si, astfel, vor asigura in mod fiabil pacea si securitatea in peninsula coreeana”, se arata in declaratia Phenianului.