externe

Coreea de Nord a lansat o racheta balistica intercontinentala care a cazut la 200 de km de coasta Japoniei

Coreea de Nord a lansat, vineri, o presupusa racheta balistica intercontinentala care a cazut la doar 200 de kilometri de Japonia si avea o raza suficienta pentru a ajunge in SUA, au declarat oficiali japonezi reporterilor, potrivit Reuters.

Lansarea, raportata atat de oficialii sud-coreeni, cat si de japonezi, vine la o zi dupa un avertisment al Coreei de Nord cu privire la „raspunsuri militare mai aspre” la cresterea prezentei SUA in regiune.

Ministrul japonez al Apararii, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor ca racheta este capabila sa zboare pana la 15.000 km, in timp ce secretarul sef al cabinetului nipon, Hirokazu Matsuno a spus ca a zburat la o altitudine de aproximativ 6.000 km cu o raza de actiune de 1.000 km, inainte de a ateriza in mare cu aproximativ 200 km. kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Hokkaido.

Coreea de Nord isi desfasoara adesea testele pe astfel de traiectorii „inalte”, in care racheta zboara mult mai sus in spatiu, dar la o distanta mai mica decat ar face-o daca ar fi trasa pe o traiectorie normala.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat ca nu s-au raportat pagube, dar lansarile repetate de rachete de catre Nord nu pot fi tolerate.

Baza aeriana Misawa, care gazduieste atat trupe japoneze, cat si americane, a emis pentru scurt timp o alerta, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a bazei.

Joi, Coreea de Nord a tras o racheta balistica cu raza scurta de actiune, in timp ce ministrul sau de externe, Choe Son Hui, a avertizat cu privire la „raspunsuri militare mai aspre” la miscarile SUA de a-si spori prezenta militara, spunand ca Washingtonul isi asuma un „pariu pe care il va regreta”.

Acesta ar fi al optulea test ICBM din acest an de catre Coreea de Nord.

Ultimul test suspect de ICBM al Coreei de Nord a fost pe 3 noiembrie, cand a lansat mai multe rachete in mare, in ceea ce a spus ca este un protest impotriva exercitiilor militare aliate ale Coreei de Sud si ale Statelor Unite.

Lansarea de vineri a avut loc in timp ce vicepresedintele SUA Kamala Harris se afla in Thailanda pentru summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), pe fondul tensiunilor geopolitice legate de razboiul din Ucraina si alte puncte fierbinti precum Taiwan si peninsula coreeana.

Vicepresedintele SUA Kamala Harris va convoca o intalnire a liderilor mondiali la Bangkok, in marginea unui summit regional pentru a discuta despre lansarea rachetelor din Coreea de Nord, a declarat vineri un oficial de la Casa Alba. Oficialul a spus ca lui Harris i se vor alatura lideri din Australia, Japonia, Coreea de Sud, Canada si Noua Zeelanda.

Anul acesta, Coreea de Nord a efectuat un numar record de teste cu rachete balistice, care sunt interzise de rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care au sanctionat tara pentru programele sale de rachete si arme nucleare.
ICBM-urile sunt arma cu cea mai lunga raza de actiune si sunt concepute pentru a transporta un focos nuclear pana in orice locatie din Statele Unite continentale.

Pe baza fotografiilor publicate de presa de stat, analistii au spus ca lansarea din 3 noiembrie parea a fi un ICBM nou, posibil o varianta a ICBM Hwasong-15, care a fost testat pentru prima data in 2017.

Un oficial sud-coreean a spus ca testul din 3 noiembrie ar fi esuat la mare altitudine. Oficialii sud-coreeni si americani au raportat ca o serie de teste ICBM nord-coreene par sa fi esuat in acest an.

Coreea de Nord a sustinut ca a lansat cu succes noul sau ICBM masiv Hwasong-17 pentru prima data pe 24 martie, dar oficialii sud-coreeni si americani au concluzionat ca pare sa fi fost un Hwasong-15, lansat anterior.

Lansarea din 24 martie a fost, totusi, cel mai mare test ICBM organizat vreodata de Nord, zburand 67,5 minute pana la o altitudine maxima de 6.248,5 km, a informat presa de stat nord-coreeana.

De asemenea, in ultima vreme nordul a tras sute de obuze de artilerie in mare, in timp ce Coreea de Sud si Statele Unite efectuau exercitii militare, dintre care unele au implicat si Japonia.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci. El avea 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…

30 de minute ago

Salva de rachete lansate de Hezbollah asupra orasului Haifa din Israel. Sinagoga lovita, mai multi raniti

Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…

O oră ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

10 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

10 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

10 ore ago