Coreea de Nord dispune de suficient plutoniu si uraniu pentru a produce cel putin cateva zeci de arme nucleare, a declarat joi un parlamentar sud-coreean, citand serviciile de informatii ale tarii, relateaza Reuters.
Potrivit serviciilor de informatii sud-coreene, exista de asemenea posibilitatea ca Phenianul sa efectueze un al saptelea test nuclear dupa alegerile prezidentiale din SUA din 5 noiembrie, a mentionat Lee Seong-kweun, care face parte din comisia parlamentara pentru informatii.
In iulie a.c., un raport al Federatiei Oamenilor de Stiinta Americani a conchis ca Phenianul ar fi produs suficient material fisionabil pentru a construi pana la 90 de focoase nucleare si ca probabil ca a asamblat aproape 50.
Lee a mai spus ca a fost un fapt neobisnuit ca presa de stat nord-coreeana sa relateze despre vizita liderului Kim Jong Un la o instalatie de imbogatire a uraniului, sugerand ca stirea in acest sens publicata la inceputul acestei luni a avut probabil ca scop trimiterea unui mesaj catre Washington inainte de alegerile prezidentiale din SUA.
Lee, care a discutat cu presa dupa un briefing al Serviciului national de informatii din Coreea de Sud, a apreciat totodata ca relatarea despre vizita lui Kim ar fi putut avea si scopuri interne. „S-a spus ca situatia economica (din Coreea de Nord, n.r.) este dezastruoasa, asa ca (stirea despre vizita) ar putea fi interpretata ca un gest menit sa insufle incredere locuitorilor”, a explicat legislatorul sud-coreean.
Phenianul sustine ca arsenalul sau de arme nucleare si rachete balistice sunt necesare pentru a contracara amenintarile din partea Statelor Unite si a aliatilor lor, dar de asemenea de multe ori prezinta armele ca fiind o chestiune de prestigiu national si o dovada a puterii tarii.
Adunarea Populara Suprema a Coreei de Nord, parlamentul tarii, urmeaza sa se intruneasca intr-o noua sesiune pe 7 octombrie la Phenian, iar in cursul acestei sesiuni Nordul ar putea sa-si modifice Constitutia si sa adopte masuri ulterioare pentru a trasa noi limite cu Sudul, a mai spus Lee.
Ultima reuniune de acest gen a avut loc in ianuarie, cand Kim Jong Un a cerut un amendament constitutional care sa desemneze Coreea de Sud drept „inamicul principal”.
Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni mai multe mesaje populiste in contextul campaniei electorale pentru…
Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit luni la Kremlin cu ministrul de Externe al Coreei…
Conflict halucinant intre doi vecini din Ilfov. Un barbat certat cu vecinul i-a montat acestuia…
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a confirmat luni seara planul PSD de a…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…