Coreea de Nord importa din China mii de camere video, dar supravegherea are sincope din cauza deselor pene de curent
Coreea de Nord instaleaza camere de supraveghere in scoli si la locurile de munca si colecteaza amprentele digitale, fotografii si alte informatii biometrice de la cetatenii sai, intr-un efort tehnologic de a-si monitoriza si mai atent populatia, potrivit unui raport publicat marti si citat de Associated Press.
Utilizarea tot mai mare de catre stat a instrumentelor de supraveghere digitala, care combina echipamente importate din China cu software dezvoltat pe plan intern, ameninta sa stearga multe dintre micile spatii pe care nord-coreenii le mai au pentru a se angaja in activitati comerciale private, a accesa mass-media straine si a critica in secret guvernul lor, afirma autorii raportului.
Dar ambitiile digitale ale tarii izolate trebuie sa se confrunte cu aprovizionarea slaba cu energie electrica si cu o conectivitate scazuta a retelei. Aceste provocari, precum si o istorie de incredere in metodele umane de spionaj asupra cetatenilor sai, inseamna ca supravegherea digitala nu este inca la fel de raspandita ca in China, potrivit raportului, publicat de site-ul 38 North North, axat pe Coreea de Nord.
Constatarile studiului se aliniaza cu opiniile larg raspandite potrivit carora liderul nord-coreean Kim Jong Un isi intensifica eforturile de a intari controlul statului asupra cetatenilor sai si de a promova loialitatea fata de regimul sau. Aceste eforturi au fost impulsionate de pandemia COVID-19, in timpul careia Nordul a impus controale stricte la frontiera, care au fost mentinute timp de trei ani inainte de o redeschidere prudenta in 2023.
Noile legi si rapoartele recente privind pedepse mai aspre sugereaza ca guvernul ia masuri drastice impotriva influentei straine si a mass-mediei importate, probabil ajutat de gardurile si sistemele electronice de monitorizare instalate la granita cu China in timpul pandemiei.
Rapoartele din mass-media de stat arata ca supravegherea video devine tot mai frecventa in scoli, la locurile de munca si in aeroporturi. Camerele provin in cea mai mare parte de la furnizori chinezi si variaza de la fluxuri video de baza la modele mai avansate care includ functii precum recunoasterea fetei.
Expertii au avertizat ca China exporta in tari din intreaga lume tehnologia care alimenteaza supravegherea sa bazata pe inteligenta artificiala.
Rapoartele presei de stat nord-coreene arata ca in prezent exista mii de camere de luat vederi importate din China in majoritatea scolilor din capitala Phenian si din alte orase importante, permitand personalului scolar sa monitorizeze de la distanta ceea ce se intampla in salile de clasa prin panoramare si zoom pentru a se concentra asupra elevilor sau profesorilor individuali.
De asemenea, camerele sunt larg raspandite in fabrici, cladiri guvernamentale si alte locuri de munca, atat pentru a imbunatati securitatea, cat si pentru a preveni furturile, in timp ce sistemele de recunoastere faciala sunt folosite pentru a inregistra vizitatorii de la aeroportul Sunan din Phenian incepand din 2019.
Coreea de Nord si-a extins, de asemenea, reteaua de camere de trafic dincolo de Phenian din 2021, instalandu-le pe principalele drumuri care intra si ies din oras, probabil in scopul inregistrarii automate a placutelor de inmatriculare, se arata in raport.
Este posibil ca guvernul sa nu fie inca in masura sa utilizeze pe deplin datele pe care le colecteaza, iar in prezent nu are o retea intensiva de camere de securitate pe strazi si in zonele rezidentiale, posibil din cauza lipsei de energie electrica si a numarului mare de agenti de securitate care monitorizeaza deja viata publica din Phenian si din alte parti.
Dar Coreea de Nord pare sa aiba in vedere un viitor de supraveghere video mai raspandita – universitatile si institutiile de cercetare nord-coreene se concentreaza de ani de zile pe dezvoltarea de tehnologii legate de detectarea miscarilor si de recunoasterea faciala si a placutelor de inmatriculare, potrivit raportului.
Intre timp, statul isi creeaza, de asemenea, profiluri biometrice detaliate ale cetatenilor sai. Cea mai recenta versiune a cardurilor nationale de identificare nord-coreene este in format smartcard si le cere cetatenilor sa furnizeze amprente, fotografii faciale si, cel putin conform unui raport, sa faca un test de sange.