Coreea de Nord: Kim Jong Un i-a prezentat sefului apararii ruse, Soigu, cele mai noi rachete balistice ale tarii
Kim Jong Un i-a aratat miercuri cele mai noi arme ale Coreei de Nord ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, relateaza BBC.
Phenianul a invitat delegatia rusa condusa de Soigu, precum si oficiali chinezi cu ocazia Zilei Victoriei in Coreea de Nord – asa cum se numeste in Nord sfarsitul ostilitatilor din 1953.
Printre armele expuse se numara racheta balistica intercontinentala (ICBM) Hwasong.
Testata cu succes in aprilie, se crede ca este prima racheta balistica intercontinentala a tarii care utilizeaza propulsoare solide, ceea ce o face mai rapida la lansare decat cele cu combustibil lichid.
De asemenea, au fost prezentate doua noi modele de drone, inclusiv una care seamana cu principala drona de atac folosita de fortele aeriene americane, potrivit NK News, un site specializat care se concentreaza asupra Coreei de Nord.
Vizita lui Soigu are loc pe fondul acuzatiilor potrivit carora Phenianul furnizeaza Rusiei arme pentru a fi folosite in razboiul din Ucraina – o afirmatie pe care atat Phenianul, cat si Moscova o neaga.
Agentia de stiri nord-coreeana KCNA a declarat ca Kim si Shoigu au discutat despre „chestiuni de interes reciproc” in domeniul apararii nationale si despre mediul international de securitate.
Vizita delegatiilor cu ocazia Zilei Victoriei este asteptata sa se incheie joi cu o ampla parada militara. Din punct de vedere tehnic, coreenii sunt inca in razboi, deoarece nu s-a ajuns la un acord de pace la incheierea conflictului.
Atat Rusia, cat si China sunt aliati de lunga durata ai Coreei de Nord. Vizita lor marcheaza prima data cand Kim a deschis granitele pentru oaspetii straini de la pandemia Covid.
Ultima data cand Phenianul a invitat delegati guvernamentali straini pentru o parada militara a fost in februarie 2018.
Kim a avut o „discutie prietenoasa” cu Soigu, care i-a inmanat o scrisoare cu autograf din partea presedintelui rus Vladimir Putin, a precizat KCNA, adaugand ca acesta a numit ulterior armata nord-coreeana „cea mai puternica” din lume.
Delegatia chineza aflata in vizita, condusa de Li Hongzhong, membru al politburo, i-a inmanat, de asemenea, o scrisoare personala din partea lui Xi.
Kim i-ar fi spus lui Li ca „poporul coreean nu va uita niciodata faptul ca voluntarii poporului chinez si-au varsat sangele pentru a aduce victoria in razboi”.
Beijingul a trimis trupe in toamna anului 1950 pentru a sprijini Coreea de Nord in razboiul impotriva Coreei de Sud. Uniunea Sovietica de atunci a sprijinit, de asemenea, Coreea de Nord in razboi.
De la prabusirea URSS in 1991, Rusia a ramas un aliat natural pentru Coreea de Nord din cauza aversiunii reciproce fata de SUA.
Unii analisti spun ca includerea trimisilor chinezi si rusi la parada de Ziua Victoriei din acest an sugereaza o posibila relaxare a restrictiilor Covid.
Acest lucru vine la cateva saptamani dupa ce in mass-media de stat au fost difuzate imagini cu nord-coreeni care se plimbau fara masti.
Tara s-a izolat de toate legaturile comerciale si diplomatice la inceputul anului 2020, chiar si cu Rusia si China, principalii sai parteneri economici si politici.