Coreea de Nord mai lanseaza doua rachete in mare in timp ce aliatii isi desfasoara exercitile militare
Coreea de Nord a testat, marti, doua rachete balistice cu raza scurta de actiune, intr-o alta demonstratie de forta, la o zi dupa ce Statele Unite si Coreea de Sud au inceput exercitiile militare pe care Phenianul le considera o repetitie de invazie, potrivit AP.
Rachetele lansate din sud-vestul tarii, din orasul de coasta Jangyon au zburat peste Coreea de Nord si a aterizat in mare in largul coastei de est, potrivit Statului Major comun din Coreea de Sud intr-un comunicat. Se spunea ca ambele rachete au zburat aproximativ 620 de kilometri.
Distantele de zbor raportate sugereaza ca rachetele vizeaza Coreea de Sud, care gazduieste aproximativ 28.000 de soldati americani. Armata din Coreea de Sud a numit lansarile „o provocare grava” care submineaza stabilitatea in Peninsula Coreeana.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat ca lansarile de marti nu reprezinta o amenintare imediata pentru aliatii sai. Dar a spus ca testele recente ale Nordului evidentiaza „impactul destabilizator” al programelor de arme ilegale ale Nordului si ca angajamentul de securitate al SUA fata de Coreea de Sud si Japonia ramane „puternic”.
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor ca oficialii inca adunau detalii despre lansarile nord-coreene si ca nu au existat rapoarte imediate despre pagube in apele japoneze.
Phenianul si-ar putea intensifica testele in zilele urmatoare, intr-un raspuns la exercitiile militare ale aliatilor, care sunt planificate sa se desfasoare pana pe 23 martie. Saptamana trecuta, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat ca trupele sale sa fie pregatite pentru a respinge ceea ce el a numit „miscari frenetice de pregatire a razboiului” ale rivalilor tarii sale.
Ingrijorarile legate de programul nuclear al Coreei de Nord au crescut brusc dupa ce Nordul a lansat peste 70 de rachete in 2022, multe dintre ele cu focoase nucleare, si a amenintat deschis ca le va folosi in potentiale conflicte cu Statele Unite si Coreea de Sud.
Coreea de Nord pare sa foloseasca discutiile indelungate cu Washington si expansiunea exercitiilor SUA-Coreea de Sud ca o sansa de a-si largi arsenalul si pentru a-si spori influenta in viitoarele relatii cu Statele Unite.
Amenintarile nord-coreene, impreuna cu cresterea asertivitatii Chinei, au impins SUA sa incerce sa-si consolideze aliantele cu Coreea de Sud si Japonia. Unii experti spun insa ca o cooperare consolidata Washington-Seul-Tokyo ar putea determina Phenianul, Beijingul si Moscova sa-si intareasca propriile legaturi trilaterale.
China si Rusia, implicate in confruntari separate cu SUA, au blocat in mod repetat eforturile SUA si ale aliatilor sai de a inaspri sanctiunile Natiunilor Unite asupra Coreei de Nord.
Lansarile de marti au fost al doilea test de arme din Nord in aceasta saptamana. Luni, Coreea de Nord a declarat ca a testat doua rachete de croaziera lansate de pe un submarin. Aceasta presupunea ca rachetele de croaziera au fost dezvoltate pentru a transporta focoase nucleare, desi expertii externi inca dezbat daca Phenianul detine rachete cu arme nucleare functionale.
Sistemele de rachete lansate de submarine sunt mai greu de detectat si ar oferi capacitatea de atac Coreei de Nord. Dar expertii spun ca ar fi nevoie de ani, resurse extinse si imbunatatiri tehnologice majore pentru ca natiunea sa construiasca o flota de submarine care sa poata calatori in liniste si sa execute lovituri in mod fiabil.
Consilierul american pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a declarat luni ca Coreea de Nord si-a perfectionat capacitatile de lansare a submarinelor de la primul sau test din 2016, iar Statele Unite studiau lansarile de duminica pentru a evalua capacitatile Nordului.
„Dar, desigur, nu vom lasa niciunul dintre masurile luate de Coreea de Nord sa ne descurajeze sau sa ne opreasca de la actiunile pe care le consideram necesare pentru a proteja stabilitatea in Peninsula Coreeana”, a spus Sullivan.
Exercitiile comune dintre SUA si Coreea de Sud care au inceput luni includ simulari pe computer care implica agresiune nord-coreeana si alte scenarii de securitate si exercitii pe teren. Exercitiile pe teren ar reveni la amploarea celor mai mari exercitii de primavara ale aliatilor, care au avut loc ultima data in 2018, potrivit oficialilor din apararea sud-coreeni.
Cele doua tari si-au extins exercitiile pe masura ce amenintarile nucleare nord-coreene au crescut.
Exercitiile dintre SUA si Coreea de Sud se vor desfasura in mod normal, indiferent daca „Coreea de Nord incearca sa le perturbe cu provocari precum lansari de rachete”, a declarat marti Jeon Ha Gyu, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Coreea de Sud.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni ca Statele Unite au precizat clar ca nu au nicio intentie ostila fata de Coreea de Nord si ca exercitiile de lunga durata ale aliatilor sunt „de natura pur defensiva”.
In urma unor discutii telefonice, pentru a doua zi consecutiv, in care au discutat lansarile nord-coreene, comandantii sud-coreeni si americani au subliniat marti ca Nordul va suferi „consecinte clare” pentru actiunile sale, fara a preciza care ar fi acestea.
Ei au spus ca aliatii vor fi pregatiti pentru a raspunde oricarui tip de provocare nord-coreeana, potrivit Ministerului de Externe din Seul.
Mai tarziu in aceasta saptamana, presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol urmeaza sa viziteze Tokyo pentru un summit cu premierul Fumio Kishida, unde amenintarea nord-coreeana este de asteptat sa fie un subiect major.
Urgenta comuna asupra securitatii impinge Seulul si Tokyo mai aproape unul de celalalt, dupa ani de dispute care decurg din dominatia coloniala a Japoniei asupra Peninsulei Coreene inainte de sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.