Coreea de Nord a testat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) intr-o demonstratie de putere militara, cu doar cateva ore inainte ca liderii Coreei de Sud si Japoniei sa se intalneasca in cadrul unui summit de la Tokyo, care se astepta sa fie umbrit de amenintarile nucleare ale lui Kim Jong-un, potrivit The Guardian.
Lansarea de joi, primul test ICBM din Nord intr-o luna si al treilea test de arme in aceasta saptamana, are loc si in timp ce trupele sud-coreene si americane continua exercitiile militare comune pe care Phenianul le vede ca o repetitie pentru invazie.
Presedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat ca Nordul va plati pentru actiunile sale provocatoare si a indemnat legaturi de securitate mai puternice cu SUA si Japonia.
Armata Coreei de Sud a declarat ca ICBM a zburat catre apele de est ale Peninsulei Coreene dupa ce a fost lansat din capitala Coreei de Nord, Phenian, in jurul orei 7.10.
Ministrul japonez al Apararii, Yasukazu Hamada, a declarat ca racheta a aterizat probabil in apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei, dupa aproximativ o ora de zbor. Locul de aterizare se afla la aproximativ 250 km in largul insulei vestice Oshima, care este aproape de locul unde alte ICBM nord-coreene au cazut in ultimele luni dupa zboruri de testare.
Lansarea de joi a avut loc cu cateva ore inainte ca Yoon sa calatoreasca la Tokyo pentru un summit cu premierul japonez Fumio Kishida, menit sa repare legaturile rupte si sa consolideze o cooperare trilaterala de securitate cu SUA pentru a contracara amenintarile nord-coreene.
Dupa ce anul trecut a efectuat un numar record de teste, Coreea de Nord si-a extins activitatile de testare in acest an, inclusiv lansarea, pe 18 februarie, a ICBM Hwasong-15, care este proiectat sa ajunga pana pe continentul american. Dupa lansarea ICBM, Coreea de Nord a spus ca testul a fost menit sa intareasca si mai mult capacitatea de atac nuclear „fatal” impotriva rivalilor sai.
Se asteapta manifestari pe scara larga ale Nordului; saptamana trecuta, liderul Kim Jong-un a ordonat armatei sa sa fie gata sa respinga ceea ce el a numit „miscari frenetice de pregatire a razboiului” ale rivalilor tarii sale, referindu-se la exercitiile ample ale SUA si Coreea de Sud.
Phenianul a lansat la inceputul acestei saptamani rachete de croaziera dintr-un submarin si a trimis rachete balistice cu raza scurta de actiune in marea de est. Saptamana trecuta, Coreea de Nord a tras, de asemenea, cel putin sase rachete balistice cu raza scurta de actiune dintr-o zona de coasta vestica, intr-un exercitiu supravegheat de Kim, un eveniment descris de mass-media de stat drept un atac simulat asupra unui aerodrom sud-coreean nespecificat.
Exercitiile dintre SUA si Coreea de Sud, care au inceput luni si sunt programate sa continue pana pe 23 martie, includ simulari pe computer si exercitii pe teren cu foc real.
Anul trecut, Phenianul a testat peste 70 de rachete, inclusiv cele cu capacitate nucleara, care ar putea viza Coreea de Sud, Japonia si continentul american. Coreea de Nord a spus ca multe dintre aceste teste au fost un avertisment dupa exercitiile militare ale Coreei de Sud si SUA.
Summitul Coreea de Sud-Japonia a fost organizat dupa ce guvernul lui Yoon a facut saptamana trecuta un pas major spre repararea legaturilor bilaterale tensionate de dominatia coloniala a Japoniei din 1910-1945 in Peninsula Coreeana.
Planul sau – de a folosi fondurile locale pentru a-i compensa pe coreenii fortati sa munceasca in timpul dominatiei coloniale fara contributii din partea companiilor japoneze care i-au angajat – a intalnit o opozitie interna acerba, dar reflecta hotararea lui Yoon de a imbunatati legaturile cu Japonia si de a stimula cooperarea Seul-Tokyo-Washington.
Sub Kishida, Tokyo a facut, de asemenea, o pauza majora de la principiul sau de autoaparare de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, adoptand in decembrie o noua strategie de securitate nationala care include dobandirea de capacitati de lovitura preventiva si rachete de croaziera pentru a contracara amenintarile tot mai mari din partea Coreei, Chinei si Rusiei.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…