Coreea de Nord se lauda ca a realizat „cea mai puternica racheta din lume”, dar expertii spun ca aceasta este prea greoaie pentru a fi folosita intr-un razboi
Coreea de Nord s-a laudat vineri ca noua racheta balistica intercontinentala pe care tocmai a testat-o este „cea mai puternica din lume”, o afirmatie considerata pura propaganda dupa ce expertii au evaluat-o ca fiind prea mare pentru a fi utila intr-o situatie de razboi.
ICBM-ul lansat joi a zburat mai sus si pentru o durata mai lunga decat orice alta arma testata de Coreea de Nord. Insa expertii straini citati de Associated Press afirma ca testul nu a reusit sa demonstreze ca Coreea de Nord ar fi depasit unele dintre ultimele obstacole tehnologice ramase pentru a detine ICBM-uri functionale care pot lovi teritoriul continental al SUA.
Agentia Centrala de Stiri Coreeana a Nordului a identificat racheta ca fiind „Hwasong-19” si a numit-o „cea mai puternica racheta strategica din lume” si „sistemul de arme perfectionat”. Institutia oficiala de presa a declarat ca liderul Kim Jong Un a asistat la lansare, descriind-o ca o expresie a hotararii Coreei de Nord de a raspunde amenintarilor la adresa securitatii Coreei de Nord.
Culoarea si forma flacarilor de esapament care apar in fotografiile lansarii publicate de presa nord-coreeana sugereaza ca racheta foloseste combustibil solid preincarcat, ceea ce face ca armele sa fie mai agile si mai greu de detectat decat propulsoarele lichide care, in general, trebuie alimentate in prealabil.
Dar expertii spun ca fotografiile arata ca ICBM si vehiculul sau de lansare sunt amandoua supradimensionate, ridicand o intrebare serioasa cu privire la mobilitatea si capacitatea lor de supravietuire pe timp de razboi.
„Cand rachetele devin mai mari, ce se intampla? Vehiculele devin, de asemenea, mai mari, dar si mai greoaie, iar mobilitatea lor scade”, a declarat Lee Sangmin, expert la Institutul Coreean pentru Analize de Aparare din Coreea de Sud.
Se estimeaza ca Hwasong-19 are o lungime de cel putin 28 de metri, in timp ce ICBM-urile avansate ale SUA si Rusiei au o lungime mai mica de 20 de metri, a declarat Chang Young-keun, expert in rachete la Institutul de Cercetare pentru Strategie Nationala din Seul. El a sugerat ca avertismentul de miercuri al Coreei de Sud privind iminenta lansarii unei ICBM nord-coreene a fost legat de dimensiunea rachetei.
„In cazul unui conflict, o astfel de expunere face ca arma sa fie tinta unui atac preventiv al adversarilor, astfel incat ar exista o mare problema de supravietuire”, a declarat Chang.
In ultimii ani, Coreea de Nord a raportat progrese constante in eforturile sale de a obtine rachete cu incarcatura nucleara. Multi experti straini considera ca Coreea de Nord are probabil rachete care pot lansa lovituri nucleare asupra intregii Corei de Sud, dar inca nu detine rachete nucleare care sa poata lovi teritoriul continental al SUA.
Alte afirmatii ale Coreei de Nord cu privire la capacitatile sale de inarmare au fost intampinate cu un scepticism larg din exterior.
In iunie, Coreea de Nord a afirmat ca a testat o racheta cu focoase multiple in prima lansare cunoscuta a unei astfel de arme, insa Coreea de Sud a afirmat ca arma a explodat. In iulie, cand Coreea de Nord a declarat ca a testat o noua racheta balistica tactica capabila sa transporte „un focos foarte mare”, Coreea de Sud a declarat ca afirmatia a fost o incercare de a ascunde o lansare ratata.