Coreea de Sud a declarat ca a mobilizat avioane de lupta in conditiile in care doua avioane de razboi chineze si sase rusesti au intrat miercuri in zona sa de aparare aeriana. Avioanele nu au incalcat spatiul aerian al Coreei de Sud, se arata in comunicatul comandamentului interarme citat de Reuters.
O zona de aparare aeriana este o zona in care tarile cer ca aeronavele straine sa ia masuri speciale pentru a se identifica. Spre deosebire de spatiul aerian al unei tari – aerul deasupra teritoriului si apele teritoriale – nu exista reguli internationale care reglementeaza zonele de aparare aeriana.
Moscova nu recunoaste zona de aparare aeriana a Coreei. Beijingul a spus ca zona nu este spatiu aerian teritorial si ca toate tarile ar trebui sa se bucure de libertate de miscare acolo.
Cele doua bombardiere chinezesti H-6 au intrat si au parasit in mod repetat Zona de Identificare a Apararii Aeriene a Coreei (KADIZ), incepand in jurul orei 5:50 a.m. (2050 GMT marti), a declarat comandamentul interarme al Coreei de Sud.
Cateva ore mai tarziu, au reintrat in zona dinspre Marea Japoniei, cunoscuta in Coreea de Sud drept Marea de Est, impreuna cu avioane de razboi rusesti, inclusiv bombardiere TU-95 si avioane de lupta SU-35, si au plecat dupa 18 minute, a spus JCS.
„Armata noastra a trimis avioane de lupta a fortelor aeriene inainte de intrarea aeronavelor chineze si rusesti in KADIZ pentru a implementa masuri tactice in pregatirea unei eventuale contingente”, a spus JCS intr-un comunicat.
Si Japonia a mobilizat avioane de lupta dupa ce bombardierele chineze au zburat din Marea Chinei de Est in Marea Japoniei, unde li s-au alaturat doua drone rusesti, a declarat ulterior Ministerul Apararii din Tokyo intr-un comunicat de presa.
China si Rusia au declarat anterior ca avioanele lor de razboi desfasurau exercitii comune regulate.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…