analize

Corespondentul BBC in SUA, uimit: „Donald Trump a reusit din nou”. Trump a obtinut numeroase voturi si de la alegatorii traditionali ai democratilor, precum hispanicii si cei de culoare

Corespondentul BBC in Statele Unite, Anthony Zurcher, prezinta o analiza succinta privind campania si victoria lui Donald Trump, remarcand modul in care acesta a reusit sa depaseasca finalul dezastruos al primului mandat, sa se ridice si acum sa castige.

Donald Trump a reusit din nou, noteaza Zurcher pentru BBC. La opt ani dupa uimitoarea sa victorie impotriva lui Hillary Clinton si la patru ani dupa ce Joe Biden l-a alungat de la Casa Alba, fostul presedinte este pe cale sa revina la putere.

In urma unei victorii care a cuprins statele-cheie din zona de vot timpuriu – si care i-a imbunatatit marja electorala in mare parte din America – el a revendicat un „mandat puternic si fara precedent” de a guverna.

„Aceasta va fi cu adevarat epoca de aur a Americii”, a promis el multimii entuziaste la mitingul sau din seara alegerilor din West Palm Beach, Florida.

Victoria sa consolideaza o realiniere fundamentala a politicii americane catre un populism conservator care a inceput in 2016 si despre care se credea ca a fost abandonat odata cu infrangerea sa in 2020.

Miscarea sa politica a revenit si pare mai durabila ca niciodata.

Trump va avea acum ocazia sa isi construiasca noua administratie si sa puna in aplicare politicile pe care le-a promis ca le vor crea in acea noua epoca de aur.

Trump va fi insotit la putere de un Senat care se afla acum din nou in mainile republicanilor, dupa patru ani de control democrat. Acest lucru va usura munca persoanelor numite de Trump in functii politice, inclusiv a functionarilor din cabinet si a judecatorilor, care necesita confirmarea Senatului.

Va fi nevoie de zile, daca nu saptamani, pentru a stabili daca republicanii pastreaza controlul asupra Camerei Reprezentantilor. Dar, in primele ore ale diminetii de miercuri, Trump a prezis ca partidul sau se va impune si acolo.

Un Congres republican va fi esential pentru planul lui Trump de a pune in aplicare o platforma care include un plan agresiv de restructurare a birocratiei federale, inlocuind angajatii guvernamentali de cariera cu numiri politice. Sustinatorii sai au verificat mii de loialisti care sunt pregatiti sa preia controlul asupra tuturor fatetelor guvernului federal intins.

Printre cei care au fost adusi in coridoarele puterii impreuna cu noul presedinte se numara multimiliardarul Elon Musk, scepticul Robert F Kennedy Jr, democrat devenit republican Tulsi Gabbard, antreprenorul tehnologic Vivek Ramaswamy si o serie de alte personalitati care au devenit parte a acestei coalitii electorale neobisnuite.

Trump a promis, de asemenea, sa impuna noi tarife extinse pentru bunurile importate pentru a proteja industria nationala, sa promulge o serie de noi scutiri si credite fiscale specifice si sa puna in aplicare o deportare in masa a migrantilor fara documente care traiesc in SUA.

In ceea ce priveste politica externa, el a declarat ca va pune capat rapid razboaielor din Ucraina si Gaza si ca va acorda prioritate intereselor Americii in fata tuturor celorlalte. Aceste crize globale vor trebui sa fie rezolvate de el odata ce va prelua functia in ianuarie.

Kamala Harris, colegii sai democrati si unii fosti oficiali ai Casei Albe a lui Trump au avertizat ca aceste politici vor crea perturbari economice si sociale masive si vor ameninta stabilitatea globala – si ca o a doua presedintie Trump ar fi dezechilibrata si eliberata de gardurile de protectie politice.

Duminica, Trump insusi a declarat ca al doilea sau mandat prezidential ar putea fi „putin neplacut uneori, si poate mai ales la inceput”, dar a promis ca rezultatele finale vor fi bune.

Daca Congresul se afla pe deplin sub controlul republicanilor, acesta ii va oferi noului presedinte posibilitatea de a anula multe dintre programele puse in aplicare in ultimii patru ani de guvernare democrata si de a promulga o legislatie conservatoare – privind politica fiscala, cheltuielile publice, comertul si imigratia – care ii va permite sa lase o amprenta mai durabila asupra guvernului american.

Victoria lui Trump reprezinta o revenire remarcabila pentru un om care a plecat de la presedintie in mijlocul naufragiului din 6 ianuarie, cu reputatia sa aparent in ruine. El a pornit insa intr-o calatorie de patru ani care l-a readus in varful puterii americane.

Pe parcurs, a fost inculpat in instante federale si de stat. A fost condamnat pentru mai multe infractiuni. A fost gasit raspunzator in fata unei instante civile intr-un caz legat de o agresiune sexuala. O alta instanta a impus amenzi masive imperiului sau de afaceri.

A trecut peste toate acestea si a continuat marsul catre nominalizarea republicana.

Trump a fost uneori lipsit de logica si agresiv in discursurile sale la mitinguri, dar s-a inconjurat de o echipa profesionista si inteligenta. Sondajele au indicat ca americanii au incredere in Trump in ceea ce priveste cele mai importante doua probleme ale acestor alegeri – imigratia si economia – iar campania sa a sustinut neincetat mesajul sau cu privire la acestea.

Cel mai important a fost sa se afle de partea corecta a marilor probleme, intr-un moment in care atmosfera electorala din SUA – si, de altfel, din majoritatea democratiilor lumii – era in mod decisiv impotriva presedintelui.

Pe toata harta SUA, fostul presedinte si-a imbunatatit multe dintre marjele din 2020, uneori in mod spectaculos. Campania sa a reusit sa convinga alegatorii din mediul rural sa ii fie extrem de loiali si sa reduca marjele democratilor din orase. Se pare ca Trump a obtinut voituri si in zonele democrate traditionale ale alegatorilor tineri, hispanici si de culoare.

In timp ce echipa lui Trump parea initial nesigura cu privire la modul in care sa gestioneze trecerea tarzie de la Biden la Kamala Harris, fostul presedinte si-a gasit in cele din urma echilibrul si s-a ridicat pe val catre Casa Alba.

Acum mai are de guvernat inca patru ani – de data aceasta cu o organizatie politica mai dezvoltata in spatele sau, dornica sa puna in practica promisiunile sale electorale.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

CNN: Ce-ar putea castiga Elon Musk de pe urma sprijinului masiv acordat lui Trump. „Niciun alt afacerist nu a facut mai mult pentru Trump”

Niciun alt afacerist nu a facut mai mult pentru a sustine candidatura fostului presedinte Donald…

4 minute ago

Industria germana surprinde cu o crestere puternica. Industria auto da semne de revenire

Industria germana a inregistrat o crestere neasteptat de puternica luna trecuta. Acest lucru este conform…

26 de minute ago

Bizarul calendar FSB pe 2025 este axat pe razboiul din Ucraina. Propaganda ridicola in care apar imagini cu „Macho Putin” si Xi Jinping

In aceasta perioada a anului, a devenit o traditie ca departamentul „S” al Serviciului Federal…

O oră ago

Sprijinul Chinei „mentine armata lui Putin pe teren in Ucraina”, afirma seful serviciilor de informatii australiene

„Furnizarea masiva” de bunuri cu dubla utilizare de catre Beijing, precum si sprijinul diplomatic si…

2 ore ago

Borisov este gata sa renunte la functia de premier pentru a putea forma guvernul. Bulgaria este in pragul celei de-a opta runde de alegeri in trei ani si jumatate

Boiko Borisov, liderul partidului GERB, castigator al alegerilor, a declarat ca este gata sa renunte…

O oră ago

UE strange randurile dupa victoria lui Trump. Convorbire de urgenta intre Macron si Scholz, apare cuvantul „Europa suverana” in discutii

Cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron au avut o convorbire telefonica miercuri…

O oră ago