Cozmin Gusa anunta care partid va forma guvernul dupa alegeri. Ce scor prevede pentru PNL si USR
Analistul Cozmin Gusa a comentat, la Realitatea TV, sondajul realizat de CCSB, la cererea Initiativa Romania Liberala. Conform acestuia, PSD va obtine 40,2%, PNL – 27,2%, USR – 11%, UDMR – 5,4%, ALDE – 5,2%, PMP – 5%, PRU – 4,2%, altii – 1,8%.
Gusa a declarat ca PNL si USR nu vor depasi un scor de 30% la alegerile din 11 decembrie.
„Ceilalti colegi de sustinere ai lui Dacian Ciolos, USR, desi in acest sondaj apar cu 11%, eu nu sunt convins ca este curat, ci tras de par, penrtu ca nu-i vad prezenti. Primul dezavantaj – nu-s prezenti. Si la Realitatea se trage de ei ca sa-si trimita invitati si de multe ori motiveaza, cum era ministrul de la Fonduri Europene care s-a certat cu toata lumea, ca nu e bine vazuta prezenta publica la o televiziune independenta in opinii cum e Realitatea. Doi: o miscare noua are nevoie de vectori pentru a-i insufleti pe nehotarati. USR este o miscare pentru nehotarati. Pentru nehotarati ai nevoie de vectori. Domnul Nicusor Dan s-a topit. Doamna Clotilde Armand nu stiu in ce masura poate sa convinga electoratul acesta mai sofisticat al nehotaratilor. Sa vedem ce succes va avea cu lansarea de carte. Sunt rautacios. Iar trei, lucrul cel mai grav care s-a putut intampla USR-ului, este despartirea de Alina Mungiu. Faptul ca n-au stiut sa o aduca pe Alina Mungiu sa le sprijine demersurile este un mare esec al USR, in conditiile in care cand era USB isi baza evolutia si pe ideile Alinei Mungiu si pe sustinerea ei. Cu bune, cu rele, Alina Mungiu are portanta, are o retea la dispozitie, are idei, stie despre ce este vorba si cred ca au jignit-o destul de tare de ea a facut aceasta despartirea clara, toate demersurile ei publice nu au mai insemnat sustinerea USR. Lucru care-i va vaduvi de un procentaj important din procentele lor. Asta a fost o mare greseala. Eu nu vad in acest moment ca scorul PNL + USR sa mearga in 30%, daca va merge. Aici vedem deja un esec de campanie, un esec de coeziune, mult egoism. Daca ei ar fi fost intr-o alta formula si ar fi dat mana, ar fi facut un front comun, si-ar fi asumat sustinerea proiectelor lui Dacian Ciolos pe linia lui Klaus Iohannis, ar fi avut mai mult succes. Uitati-va unde este Iohannis in sondaje, mult mai sus. Ce succes ar fi avut sa mearga simplu batand pas de defilare in spatele proiectelor clare astazi ale lui Iohannis”, a spus Gusa.
Potrivit acestuia, Partidul Romania Mare (PRM) nu mai are nicio sansa dupa ce Marian Munteanu a fost lovit de dezvaluirile privind legaturile cu Securitatea, decat daca se alatura unei alte formatiuni si sa contrabalanseze excesele UDMR.
„In rest, ce vedem acolo, toata lumea la limita de 5%. In sondaj apare cel mai sus PRU, intr-adevar are si potential financiar, e acolo Sebastian Ghita care se misca pe tot terenul. Greseste ca nu-si vede de treaba lui, adica de lupta asta pentru romanism, in oglinda cu UDMR care lupta intr-un fel pentru maghiarism, cu toate exagerarile lor. Miscarea asta nationala, partida nationala, s-ar putea sa nu aiba sansa la alegerile acestea tocmai pentru ca sunt scindati. Marian Munteanu a fost lovit in aripa la inceputul acestei campanii prin acea dezvaluire de la CNSAS. Vrem, nu vrem sa recunoastem, asta-i viata. In momentul in care te prezinti intr-un fel si exact in filonul acelei prezentari tu esti lovit iti este foarte greu sa decolezi. Neindoielnic sunt multi oameni valorosi acolo langa Marian Munteanu, dar au ratat decolarea. Eforturile lui Florin Zamfirescu la PRM, pe de alta parte, sunt remarcabile. Se duce peste tot, vorbeste foarte frumos si foarte bine despre Romania. Solutia era gruparea lor sub o singura umbrela. Bine, nici acum nu e timpul pierdut. Daca ar fi intelepti ar alege un singur vehicul, ar renunta la anumite candidaturi, ca aici este important sa castige ideea, si s-ar putea grupa pentru ca sa poata unul dintre partide macar sa sara parleazul si sa fie un contrabalans igenic la excesele UDMR, care sigur va intra in Parlament. De asta am avea nevoie, pentru ca UDMR intr-adevar face excese si nu sunt bine inspirati de catre Viktor Orban”, a aratat consultantul politic.
In ceea ce priveste partidul lui Traian Basescu, PMP, Cozmin Gusa a explicat ca scandalul cu diferite personaje din afara zonei politicii, cum ar fi Laura Codruta Kovesi, ii dauneaza campaniei electorale.
„PMP-ul lui Basescu, in marja de 5%. Si aici Traian Basescu trebuie sa se hotarasca daca va juca ca un actor politic veritabil, care este, si va intelege nisa pe care se afla sau va ramane in rafuielile personale cu Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea sau altii dintre cei pe care el i-ar considera ca sunt inamicii lui astazi. O campanie electorala nu are legatura cu inamicii nepolitici. Cum sa faci campanie electorala si te bati cu unii care nu fac politica? Nu vreau sa spun vorbe mari, dar e foarta multa neclaritate, pe care el poate sa o clarifice foarte usor, in jurul acestor atacuri. Adica, ce vrei sa credem, ca Ioana Basescu este atacata pentru demersurile din initiativa ei? Nu, a lui. Sa credem ca Elena Udrea este atacata pentru demersurile din initiativa ei? Nu, a lui. Ca Mircea Basescu a suferit numai pentru ca e Mircea Basescu? Nu, pentru ca e fratele lui Traian Basescu. Despre ce vorbim, inchidem ochii si ne prefacem? Nu. Aici sunt niste lucruri clare, care nu se pot astazi imparti. Se da impresia ca se trage pe langa Traian Basescu tocmai datorita fricii. Traian Basescu are un mare potential de informatii, multi oameni dintre cei care ar putea sa fie vizati sunt santajabili si le e frica. Dar, in acelasi timp, s-ar lupta cu el. Dar in loc sa se lupte direct cu el, trag in laturi ca sa slabeasca in jurul lui Traian Basescu si sa nu-l oblige la niste gesturi radicale de un santaj probat asupra lor. Asta e povestea trista a evolutiei publice, care nu este descifrata pentru ca mass media a slabit foarte mult”, a spus acesta.
Consultantul politic este de parere ca ALDE are sansa sa intre in Parlament pentru ca este protejat in toata tara de PSD: „ALDE are sansa sa intre in Parlament, pentru ca a devenit indispensabil pentru PSD. Si atunci, decat ca ALDE sa faca un 4% in stilul APR-ului de pe vremuri, ca tot s-a mutat Melescanu la ALDE, PSD-ul are nevoie de acele procente 5, 6, 7, pentru ca sa poata sa forteze o majoritate absoluta si sa poata sa propuna un prim-ministru. Deci ALDE va fi copilul pe care PSD il protejeaza cu structura sa in toata tara si probabil ca va face pragul electoral”.
Acesta a oferit si o predictie in ceea ce priveste castigatorul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, insa a aratat ca numirea noului prim-ministru va fi influentata de mai multi factori.
„Alegerile le castiga PSD. Felul in care, insa, se va face guvernul depinde si de inteligenta liderilor PSD de a-i pune problema lui Klaus Iohannis, care deocamdata are aceasta sarcina din partea poporului de a propune un prim-ministru care va fi in stare sa-si voteze o majoritate, si va tine si de tactul unor partide de a se grupa sau nu. Un PSD fara ALDE, insa, este mult mai slab. De aici venea importanta strucuturii ALDE. Pentru ca daca un PSD+ALDE inseamna peste 50%, e un fel de solutie care i se va impune intr-un fel, nu la nivel de persoane, dar la nivel de majoritate, lui Klaus Iohannis. Daca ALDE, insa, nu intra in Parlament, atunci este altfel de solutie si se va discuta daca cel care va intra va fi Basescu, daca este nevoie de UDMR in ce fel se poate folosi UDMR-ul, incompatibilitatea dintre Basescu si PSD. Si, sigur, la un moment dat o sa poata sa intre in discutie chiar si PNL, dar, repet, cu zestrea pe care o are astazi si cu aceasta tendinta de a merge in jos PNL se pune pe sine, ca structura politica, intr-o mare dificultate, iar pe Klaus Iohannis il pune intr-o dificultate pentru ca nu va putea sa mearga pe acea continuitate pe care o sugera, apropo de Dacian Ciolos si proiectele care lui Klaus Iohannis i se pareau in regula”, a sustinut Cozmin Gusa.
Totodata, consultantul politic a subliniat ca, din cele opt partide prezente in sondaj, cinci sunt intr-o coalitie antijustitie.
„Deci ne asteptam ca, in felul in care actioneaza, Klaus Iohannis sa studieze foarte bine ceea ce se va intampla, sa aiba scenariile acelea pe masa si sa poata sa vina cu o propunere echilibrata de prim-ministru si pentru vremurile pe care le traim, pentru ca nu sunt vremuri simple si e nevoie de un prim-ministru precis, de forta, care sa domine, in sensul autoritatii, majoritatea parlamentara care l-a impus acolo. Incercarile guvernarii vor fi foarte grele. Ceea ce astazi inseamna razboi mocnit, in viitor ar putea sa insemne decaderi din punct de vedere macroeconomic, debalansari de piete. Klaus Iohannis nu va da inapoi, dar va avea diplomatia necesara ca sa faca o guvernare stabila si fara sa incalce Constitutia. Il vad pe Klaus Iohannis mult mai elastic din punct de vedere politic, pentru ca asa sunt vremurile, si cred ca va oferi o solutie de echilibru. Dar, repet, depinde foarte mult si de planurile ascunse ale majoritatii. Pentru ca, daca ne uitam, planurile de care am uitat noi ale posibilei majoritati PSD+ALDE nu sunt planuri de guvernare, ci planuri legate de justitie. Noi vorbim, totusi, de o coalitie anti-DNA, dublata de alte partide anti-DNA, cum ar fi partidul lui Traian Basescu sau PRU al lui Sebastian Ghita si Bogdan Diaconu. Sunt deja din lista de partide, din cele opt partide pe care le-ai prezentat, cinci sunt intr-o coalitie antijustitie sau antijustitiei care se face acum”, a conchis Cozmin Gusa.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook