Cozmin Gusa explica miscarile politice ale lui Iohannis si Dragnea: „Vom avea un alt model de conducere”

analize

Consultantul politic Cozmin Gusa a explicat, in direct la Realitatea TV, ca actiunile lui Liviu Dragnea si Klaus Iohannis de dupa alegerile parlamentare arata ca exista posibilitatea de a se instala o pace negociata intre institutia prezidentiala si majoritatea parlamentara, daca aceasta va fi jucata corect.

„Astazi s-au intamplat multe lucruri. Ele au si fost expuse public, pentru ca toata presiunea acumulata post-alegeri, unii pe seama bucuriei si a satisfactiei, altii pe seama dezamagirii si a insatisfactiei, la un moment dat trebuie sa iasa la suprafata. A fost inca o zi sub semnul sintagmei ‘voturile vorbesc’. Aceste lucruri care se subordoneaza acestei sintagme le-am putut vedea. Se contureaza acea varianta pe care o prezentam in urma cu cateva zile, varianta de pace negociata, varianta 2A in ceea ce prezentam noi, adica pana la urma Klaus Iohannis sa accepte, nici nu are prea multe ce sa faca, un premier propus de PSD cu care si Liviu Dragnea si PSD sa fie de acord. Bineinteles, inclusiv aliatul ALDE, deocamdata, daca nu va fi altul. Asta clarifica intr-un fel treburile, dar ne arata doua lucruri: (1) se ajunge la o pace si (2) ca vom avea un alt model de conducere fata de cele din ultima perioada, dar care nu este un model nou pentru Romania. I-am spus model polonez, dar, de fapt, este un model care a functionat si in Romania. Si sunt in masura sa vorbesc despre asta, avand in vedere ca a functionat o perioada chia in timp ce eu eram secretar general la PSD, sub presedintia si prim-ministeriatul lui Adrian Nastase, in 2001”, a spus Gusa.

Consultantul politic a sustinut ca aceasta pace se poate transforma din una negociata in una simulata, daca Klaus Iohannis si Liviu Dragnea nu vor juca corect.

„Pacea asta care se poate instala si este pe cale sa se instaleze e buna pentru noi, cu conditia sa fie jucata corect si ambii combatanti, pe de-o parte Klaus Iohannis si institutia prezidentiala, pe de alta parte Liviu Dragnea si majoritatea parlamentara, sa o joace corect. Adica sa nu fie o pace simulata. Evenimentul devoalat public astazi, respectiv al chemarii informale a lui Calin Popescu Tariceanu la Cotroceni, poate sa impieteze serios asupra ideii de pace instalata si, atunci, sa apara ca o pace simulata, care, la un moment dat, orice lucru simulat bineinteles ca se va razbuna. In Polonia, stim foarte bine, un deputat, Kaczynski, fratele fostului presedinte mort in tragicul accident aviatic de la Katyn, din Rusia, este si presedintele partidului de guvernare. Si in aceasta calitate, simpla, dar atat de importanta, de deputat si de presedinte al partidului, are cea mai mare autoritate din tara, si prin intermediul partidului si al prim-ministrului, celebra Beata, asa o cheama, reuseste sa-si impuna vointa politica intr-un sistem de reafirmare a identitatii nationale, de ordine si disciplina, care nu a fost contestat deloc in ultima perioada. Nici la noi modelul nu este nou, daca se va recurge la el, si toate premizele sunt sa se recurga la acest model, mai ales din ultimele declaratii ale lui Liviu Dragnea”, a sustinut acesta.

Cozmin Gusa a explicat cum functioneaza acest model de guvernare: „Cam cum a functionat acest model? Spre exemplu, in perioada pe care o cunosc bine, 2001-2004, in care PSD avut o guvernare minoritara, a avut putin peste 40%, a avut o coalitie parlamentara cu UDMR, saptamana de lucru incepea luni dimineata, inalniri informale la partid, apoi la 10.00 delegatia permanenta a partidului, care stabilea punctele de actiune guvernamentala, la masa fiind marea majoritate a ministrilor, care aveau si functii in partid, nu toti, si liderii politici, de la presedintii camerelor pana la presedinti de comisii care nu aveau functii in Guvern. Se stabilea agenda de lucru a Guvernului de catre specialistii de la masa partidului, comitetul la care se refera, probabil, Liviu Dragnea astazi, iar toate deciziile erau comunicate de catre liderii de grupuri parlamentare, intr-o sedinta lunea, pe la orele 14.00, parlamentarilor care trebuiau sa sustina in Parlament proiectele Guvernului, negociate la partid. Iar tot Guvernul actiona in baza deciziei politice care se lua in acea dimineata, cu unele reglaje. Modelul era legitim si este si acum, pentru ca in cazul unui vot pe liste raspunderea este a partidului, meritul este al partidului, deci cu atat mai mult si executia trebuie sa fie executie politica. Nu este un model romanesc, repet, este un model care se practica peste tot”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: