De la Venetia la Amsterdam, interdictiile de circulatie a autobuzelor si influencerii TikTok contribuie la reducerea numarului de turisti, relateaza Euronews.
In timp ce orasele europene populare continua sa se confrunte cu provocarile turismului excesiv in 2024, ele aleg sa faca mai mult decat sa introduca noi taxe de turism.
Aceste orase implementeaza acum strategii inovatoare si fara precedent, care vizeaza nu doar gestionarea multimilor de turisti, ci si conservarea patrimoniului lor cultural, protejarea mediului si mentinerea calitatii vietii locuitorilor lor.
Mai multe masuri noi de combatere a turismului masiv in Amsterdam
Amsterdam isi mareste taxa de turism la 12,5% din costul cazarii in 2024. Acest lucru inseamna ca o camera medie de 120 de euro va avea o taxa potentiala de 15 euro pe noapte. In crestere de la 7% in prezent, aceasta este cea mai mare rata din Europa. Majorarea se aplica tuturor unitatilor, de la hoteluri si pensiuni pana la campinguri.
2024 va aduce si masuri suplimentare pentru combaterea turismului excesiv in Amsterdam. Orasul a interzis intrarea in centrul orasului a autobuzelor cu o greutate de peste 7,5 tone si a majorat taxa pentru pasagerii navelor de croaziera care viziteaza orasul pentru o zi de la 8 la 14 euro de persoana.
Parisul impune o crestere fara precedent a taxei de turism
Taxa de turism din Paris creste cu 200% in 2024. Potrivit retelei de stiri France24, majorarea face parte din planul guvernului de a finanta imbunatatiri in transportul public.
Orasul va gazdui Jocurile Olimpice din 2024, intre 26 iulie si 11 august. Hotelurile din Paris si-au majorat deja tarifele pentru durata evenimentului. Majorarea taxelor va ridica si mai mult costul de sedere in Paris. Dar va combate ea turismul excesiv?
In loc de restrictii, limitari si interdictii, Franta intentioneaza sa adopte o abordare pozitiva. „Daca vrem sa decongestionam locurile supraaglomerate, trebuie sa scoatem in evidenta alte destinatii si alte rute turistice”, a declarat Olivia Gregoire, ministrul delegat pentru IMM-uri, comert, artizanat si turism al Frantei.
Prin implicarea influencerilor din social media pentru a evidentia zonele mai putin vizitate, spera sa scada interesul pentru destinatiile mai cunoscute.
Venetia inaspreste reglementarile privind tururile de grup
In calitate de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Venetia inca simte presiunea turismului excesiv, in ciuda interzicerii navelor de croaziera mari in 2021.
Pentru a combate afluxul de vizitatori zilnici, orasul italian testeaza o noua taxa de acces pentru turistii care viziteaza orasul fara a ramane peste noapte. Fiecare vizitator plateste 5 euro pe zi, intre orele 8.30 si 16.00. Orasul va testa aceasta taxa timp de 10 zile in lunile mai, iunie si iulie 2024. In functie de rezultate, orasul spera sa implementeze modificari in 2025.
Venetia a mai anuntat pe site-ul sau oficial ca va limita grupurile de turisti care se plimba prin oras la 25 de persoane si va interzice difuzoarele, deoarece provoaca deranj. Aceste masuri vor intra probabil in vigoare de la 1 iunie.
Venetia s-ar putea alatura Romei si Florentei in ceea ce priveste limitarea numarului de proprietati de inchiriat pe termen scurt. In iunie 2023, Ministerul italian al Turismului a dezvaluit primul proiect de lege propus pentru reglementarea inchirierilor turistice pe termen scurt in intreaga Italie, inclusiv a anunturilor Airbnb.
Plafon zilnic pentru vizitatorii Acropolei din Atena
In septembrie 2023, ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a anuntat un plafon zilnic de 20.000 de vizitatori pentru Muzeul Acropole din Atena. Media anterioara era de 23.000 de vizitatori pe zi.
Portugalia are in vedere noi masuri pentru companiile de croaziera care nu respecta reglementarile
La sfarsitul lunii decembrie 2023, Carlos Moedas, primarul Lisabonei, a anuntat o noua taxa de turism de 2 euro de persoana pentru toti pasagerii navelor de croaziera, aceeasi taxa pe care o plateste orice client al unui hotel.
El a adaugat ca veniturile obtinute din aceasta taxa „vor fi folosite pentru a curata orasul, pentru a avea spatii verzi si reprezinta o strategie pentru viitorul orasului”. Noile taxe intra in vigoare la 1 ianuarie 2024.
In plus, acestia vor utiliza pentru prima data si TikTok, cu scopul de a inspira oamenii prin mai multe canale sa exploreze diversele regiuni ale Portugaliei dincolo de farmecul urban al Lisabonei.
Dublin este dornic sa isi sporeasca numarul de turisti
In decembrie 2023, aeroportul din Dublin a facut un pas important in directia extinderii capacitatii sale pentru a gazdui numarul tot mai mare de calatori. Aeroportul a depus o cerere de crestere a plafonului sau de capacitate anuala de pasageri de la 32 de milioane la 40 de milioane.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…