Cresele promise de PSD in 2016 vor fi construite de Guvernul Citu: „Cel putin 200 de crese spatioase, aerisite. Vor avea camere de joaca, dormitoare, spalatorie proprie, bucatarie, sala mare functionala, cabinet medical, spatii administrative”
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei din Romania, Cseke Attila, a anuntat construirea a cel putin 200 de crese din Planul National de Redresare si Rezilienta, in valoare de 370 de milioane de euro. Cresele vor fi de trei dimensiuni si vor respecta toate reglementarile legale in vigoare. In celebrul progranul de guvernare cu care a castigat alegerile din 2016, PSD a promis 2.500 de crese insa nu a facut niciuna.
Cseke Attila a prezentat marti, intr-o conferinta de presa, programul national de construire de crese.
“Vom construi cladiri de trei dimensiuni, crese pentru 45-50 de copii adica patru, cinci grupe, crese pentru sase, sapte grupe – 60 si 70 de copii si crese pentru 10 – 11 grupe de copii, adica 111 copii. (…) Ele vor fi proiectate ca fiind spatioase, aerisite care respecta toate reglementarile legale in vigoare astazi, inclusiv ordinul ministrului Sanatatii de anul trecut privind normele de igiena in aceste institutii inclusiv in crese”, a afirmat ministrul Dezvoltarii.
El a precizat ca aceste crese vor fi cu energie redusa si vor beneficia de toate facilitatile.
“Cresele pe care dorim sa le construim vor fi cu energie redusa asa cum ele sunt cunoscute si ele vor avea toate facilitatile astazi prevazute in reglementarile legale, vor avea camere de joaca, dormitoare, spalatorie proprie, bucatarie, sala mare functionala, cabinet medical, spatii administrative. Spatiile de joaca in aer liber vor fi generoase, de cel putin 10 metri patrati pentru fiecare copil asa cum prevede reglementarea legala in vigoare. Vom putea folosi acoperisul si pentru a amenaja spatii verzi, terase invertizite, locuri de joaca sigure si pe acoperis vom monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesara si a avea un aport de energie verde in functionarea acestor crese. Geamurile, usile, peretii si podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii si incalzirea, respectiv racirea acestor cladiri se va face prin pompe de caldura”, a precizat Cseke Attila, citat de news.ro.
El a mentionat ca pentru o cresa mica terenul necesar pus la dispozitie de catre autoritatile locale trebuie sa fie de cel putin 1.524 de metri patrati, pentru o cresa medie – 2.062 de metri patrati, iar pentru o cresa mare – 2.910 de metri patrati.
Cseke Attila a mentionat ca bugetul pentru construirea acestor crese se ridica la 370 de milioane de euro, finantarea urmand sa fie asigurata din PNRR.
“In ceea ce priveste bugetul care va sustine construirea acestor crese in Planul National de Rezilienta si Redresare propunem si este prevazuta o masura de construire a cel putin 200 de crese cu energie redusa, cu o valoare estimata a lor de 370 de milioane de euro. Dorim sa avem o finantare din PNRR pentru constructia de crese. In acelasi timp aceste crese fiind construite, propuse a fi constituite prin Compania Nationala de Investitii din bugetul Ministerului Dezvoltarii putem sa alocam chiar si anul acesta sume de bani pentru inceperea lucrarilor, prin bugetul de stat aprobat”, a explicat ministrul Dezvoltarii.
El a mentionat ca isi doreste ca din toamna sa fie semnate primele contracte de proiectare si executie.
“In ceea ce priveste perspectiva construirii acestor creste, pot sa va spun ca de saptamana viitoare prin Compania Nationala de Investitii va incepe intocmirea documentatiei tehnice a studului de fezabilitate pentru aceste trei tipuri de proiecte de crese, urmand ca dupa aceea pe procedura existenta autoritatile locale care sunt interesate de constructia unor asemenea crese si din semnalele pe care le avem sunt foarte multe autoritati locale , e o lipsa acuta de asemenea constructii vor putea depune solicitari prin Compania Nationala de Investitii si trebuie sa puna la dispozitia aceste terenuri cu suprafata minima mentionata. (…) In cazul acelor licitatii care nu vor avea probleme si nu vor fi contestate sau nu vor fi blocaje letgate de procedura de achizitie, unde lucurile vor merge mai simplu in toamna sa fie semnate primele contracte de proiectare si executie”, a mai declarat ministrul Dezvoltarii.